Μουσικη

Η πρώτη (και καλύτερη) φορά που είδα τον Iggy Pop

Αναμνήσεις από τη μεγαλύτερη ατραξιόν του πανκ ροκ, που έρχεται στην Αθήνα για να μονοπωλήσει ξανά τη σκηνή με τα κατορθώματά του

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Iggy Pop: Με αφορμή την εμφάνιση του πανκ πατρικίου στο Release Athens 2022, ο Δημήτρης Καραθάνος θυμάται την πρώτη του συναυλία που παρακολούθησε στην Ελλάδα.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ IGGY POP ΜΕ ΤΟΥΣ STOOGES ΤΟ 2004 | © CARL REDHEAD / EPA

Iggy Pop: Με αφορμή την εμφάνισή του στο Release Athens 2022, ο Δημήτρης Καραθάνος θυμάται την πρώτη του συναυλία που παρακολούθησε στην Ελλάδα.

Λένε ότι αν θυμάσαι τι έζησες σε μια συναυλία του Iggy Pop, τότε δεν ήσουν στ’ αλήθεια εκεί. Τι απομένει άραγε από την εμφάνιση του βασιλιά ιγκουάνα στο θέατρο Πέτρας τον Ιούλιο του 2004, ενός πραγματικά αλλόφρονα τύπου προερχόμενου από εξωγήινη ράτσα, που δίνει φωνή και υπόσταση στο πανκ ροκ εδώ και έξι δεκαετίες; Οι άφθονοι σταθμοί αποβίβασής του στον πλανήτη Ελλάδα ασφαλώς θα έχουν αφήσει πολύ προσωπικές εντυπώσεις στο ακροατήριό του, ήταν τέτοια ωστόσο η συγκυρία εκείνου του live ώστε να διεκδικεί ξεχωριστή μνεία. Ήταν βλέπετε τότε που πλαισιώθηκε στη σκηνή από τους υπόλοιπους αυθεντικούς Stooges, προκαλώντας ντελίριο σε όσους γαλουχήθηκαν με την τριπλέτα των άλμπουμ η οποία κορυφώθηκε με το «Raw Power» του 1973.

«Έκανα στο κορμί μου αυτό που έκανε ο Pete Townshend στην κιθάρα. Πρώτα, γρατσούνιζα με τα νύχια το στήθος μου κι έκανα πληγές. Φαίνεται ότι αυτό ερέθιζε το κοινό κι ερέθιζε κι εμένα. Μια νύχτα στο Κάνσας Σίτι του Μαξ έπεσα κατά λάθος πάνω σ’ ένα γυαλί. Ήταν τυχαίο. Έτρεξε πολύ αίμα από το στήθος μου. Εξακολούθησα τη συναυλία. Δεν ήταν σοβαρό τραύμα. Έχουν αφήσει σημάδια, αλλά πρέπει να κοιτάξεις πολύ προσεκτικά για να τα δεις». (Iggy Pop, «Ο άγριος», Per Nilsen & Dorothy Sherman, μετάφραση Μάριος Τάλπος, εκδόσεις Κατσανός, 1989).

Η συναυλία του 2004 ωστόσο δεν επεφύλασσε τέτοια χαρντκόρ χαρμάνια ούτε τις αιματοκυλισμένες ερμηνείες που γνωρίσαμε στα αυλάκια του «Metallic K.O.». Με τα αδέλφια Asheton να καθοδηγούν τον θορυβοποιητικό καταπέλτη και με τον Mike Watt, έναν μπασίστα εδραιωμένο στο πάνθεον της αλτέρνατιβ μυθολογίας μέσα από το παρελθόν του με τους Minutemen να ξερνά μολύβι από την ταστιέρα του Gibson SG του, αυτός ήταν ένας Iggy μιας αλλιώτικης ψυχομετρίας: Κάτω από το αργασμένο δέρμα και τους ανάγλυφους κοιλιακούς που στέλνουν τον CR7 πίσω στον personal trainer, πίσω από την κινησιολογία του περφόρμερ που μαίνεται σαν τυφώνας, ήταν εύκολο να διακρίνεις μια όψιμη κατάφαση, μαζί με την υπέροχη ωρίμανση του ύστατου ροκ εν ρολ survivor. «Loose», «1969», «No Fun», «Real Cool Time», «T.V. Eye», ένα setlist – ονείρωξη για κάθε γκαραζά και ένα ανθολόγιο τραγουδιών που ποτέ δεν αποτυγχάνουν να σου σηκώσουν τις τρίχες στον σβέρκο, το live εκείνο άφησε την ίδια γεύση που εμπνέει και ο επικείμενος ερχομός του: Ο Iggy ζει, και είναι ανεκτίμητο προνόμιο να τον βλέπεις με σάρκα και οστά μπροστά σου.

The Stooges Athens 2004

Η φετινή περιοδεία του Iggy Pop κάνει στάση στην Ελλάδα το Σάββατο 2 Ιουλίου, καθώς θα είναι headliner στο Release Athens 2022, στην Πλατεία Νερού. Τον Iggy Pop θα πλαισιώσουν η ψυχή των Oasis και το big mouth της britpop, Liam Gallagher, το τρομερό ντουέτο από το Νότιγχαμ, κι ένα από τα πιο αγαπημένα ονόματα του ίδιου του Iggy, Sleaford Mods και η ανερχόμενη indie-rock μπάντα The K’s, σε μία ιστορική ημέρα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια και τις προσφορές του Release Athens 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ