Μουσικη

Foals: «Life Is Yours», το νέο άλμπουμ της indie μπάντας από την Οξφόρδη

Ο πιο pop δίσκος τους μέχρι τώρα

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το συγκρότημα Foals

Foals: Ο ήχος του γκρουπ του Yannis Philippakis, στο άλμπουμ «Life Is Yours», μετά την αποχώρηση του μπασίστα και του κιμπορντίστα.

Οι Bρετανοί Foals, με frontman τον Γιάννη Φιλιππάκη, έχουν ιστορία σχεδόν 17 χρόνια. Μετά την αποχώρηση του μπασίστα Walter Gervers το 2018 και του κιμπορντίστα Edwin Congreave (που αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του) πέρυσι, έγιναν τρίο χωρίς αυτό να επηρεάσει ριζικά τον ήχο τους: πάντως, σ’ αυτό το άλμπουμ παίζει μπάσο ο A. K. Paul -μουσικός electronica παρά rock- ενώ στα πλήκτρα είναι ο κιθαρίστας της μπάντας Jimmy Smith.

FOALS - Wake Me Up [Official Music Video]

Το “Life is Yours” είναι το έβδομο άλμπουμ τους - κι ακούγεται σαν dico. Το κομμάτι “Wake Me Up” έχει δυναμικό να γίνει χιτ, αλλά στη συνέχεια η ποιότητα του άλμπουμ φθίνει και μένουμε με την απογοήτευση ότι οι Foals δεν θα ξαναπετύχουν κάτι σαν το “Everything Not Saved Will Be Lost” του 2019. Στο άλμπουμ κυριαρχεί το punk - funk ή κάτι σαν screamadelica, με ήχους από τη δεκαετία του ’80 και μερικά riffs που ακούγονται κάπως σιροπιαστά: αν και το κομμάτι “2001” (disco-funk ή κάτι παρόμοιο) και “Wild Green” είναι γεμάτα ενέργεια, το “Flutter”, το “Riding High” και το “The Sound” είναι υπερβολικά mainstream, σαν να τα έχουμε ξανακούσει ή σαν να πρόκειται για δημιουργίες των Καλοφορνέζων Maroon 5, που βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από τους Foals. Μερικές στιγμές οι Foals θυμίζουν τους Cure και τους Red Hot Chili Peppers (λογικό), άλλες φορές τους Duran Duran (λιγότερο λογικό). Ο Γιάννης Φιλιππάκης, που παίζει επίσης κιθάρα και μπάσο, τραγουδάει για τη νοσταλγία, το σεξ, τον χορό και τα ναρκωτικά - γενικά θέματα: όλοι γι’ αυτά μιλάνε - χρησιμοποιώντας κλασικές ομοιοκαταληξίες: “fire” - “desire”, κάτι σαν μαχαίρι - χέρι - καλοκαίρι.

Το άλμπουμ άρεσε στο “Rolling Stone” που το χαρακτηρίζει «ηλιόλουστο», «αισιόδοξο», ό,τι πρέπει για τη σεζόν των υπαίθριων φεστιβάλ και των πάρτι. «Είναι ο πιο ποπ δίσκος τους μέχρι τώρα,» γράφει ο Lee Campbell. «Όπως είπε ο Φιλιππάκης, ανεβάζει τη διάθεση, προορίζεται για στιγμές που μοιραζόμαστε με άλλους.» Ο Campbell βλέπει επιρροές από τους Stone Roses και κάποιο υπόγειο angst - στο κομμάτι “The Sound”, ο Γιάννης τραγουδάει Vertigo, theres nothing dark below, vertigo, theres nothing down below,” — και παρ’ όλ’ αυτά, ο δίσκος ακούγεται γιορταστικός. «Αν και ηχογραφήθηκε σε ένα στούντιο χωρίς παράθυρα στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, ο Φιλιππάκης, ο Jack Bevan και ο Smith φαίνεται πως ονειρεύονταν τις ηλιαχτίδες της άνοιξης» καταλήγει το Rolling Stone.

FOALS - 2am [Official Music Video]

Φέτος οι Foals έπαιξαν στο Glastonbury Festival 2022, την ίδια μέρα με τους Supergrass και τους Libertines.

Foals - 2001 (Glastonbury 2022)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ