Μουσικη

O Χρήστος Λούλης διαλέγει ένα τραγούδι

Ακούστε πού το αφιερώνει και δείτε το βίντεο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήστος Λούλης

O Χρήστος Λούλης διαλέγει και αφιερώνει το τραγούδι «Over the Rainbow» του Israel Kamakawiwo'ole.

 

 

 

OFFICIAL Somewhere over the Rainbow - Israel "IZ" Kamakawiwoʻole

«Over the Rainbow» του Israel Kamakawiwo'ole: Η ιστορία του τραγουδιού

Tο «Over the Rainbow» του Χαβανέζου τραγουδιστή Israel Kamakawiwo'ole έχει γίνει ύμνος για πολλές καταστάσεις, καλλιτέχνες αλλά και ιστορίες κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ο Kamakawiwo'ole ηχογράφησε μια χαλαρή εκδοχή στο γιουκαλίλι του, αργά ένα βράδυ του 1988. Λέγεται πως γράφτηκε ωστόσο τo 1930 καθώς οι ΗΠΑ ξεπερνούσαν το κραχ της προηγούμενης χρονιάς και έδωσε ελπίδα στους Γερμανούς που αισιοδοξούσαν πως η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση. Η τεράστια επιτυχία του οφείλεται στην ανάγκη του κόσμου να πιστέψει πως έρχονταν καλύτερες μέρες και ο Kamakawiwo'ole, χωρίς να το γνωρίζει -πέθανε το 1997 σε ηλικία 38 ετών και το τραγούδι έγινε ανέλπιστη επιτυχία μετά τον θάνατό του- έδωσε στους κατοίκους μια ανάσα λύτρωσης.
Το «Over the Rainbow» συμπεριλήφθηκε το 1939 στην ταινία «The Wizard of Oz» και το τραγούδησε η ηθοποιός Judy Garland στον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε μουσική Harold Arlen και στίχους του Yip Harburg. Το 1943, κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το τραγούδι αποτέλεσε φορέα ελπίδας.
Έχει κερδίσει βραβείο Oscar για Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι ενώ ήταν το σήμα κατατεθέν τραγούδι της Garland, ενώ έχει τοποθετηθεί στην πρώτη θέση της λίστας του AFI’s «100 Years, 100 Songs» ως το καλύτερο τραγούδι, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Μπορεί να μην αφορά απαραίτητα τον θάνατο αλλά το νόημά του είναι να εκτιμάς όσα είναι σημαντικά στη ζωή γι' αυτό και αρκετοί το χρησιμοποιούν σε επικήδειους λόγους. Άλλωστε το τραγούδι λέει στους ανθρώπους ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος ενός ταξιδιού.
Ακούγεται ακόμη στους τίτλους τέλους πολλών ταινιών όπως: «Έχετε Μήνυμα Στον Υπολογιστή Σας» (You've Got Mail, 1998), «Finding Forrester», «Συνάντησε το Τζο Μπλάκ» (Meet Joe Black, 1998) και «Κάθε Φορά, Πρώτη Φορά» (50 First Dates, 2004).

Τα νέα του Χρήστου Λούλη

O Χρήστος Λούλης, μετά από 15 χρόνια απουσίας από την τηλεόραση, πρωταγωνιστεί στη σειρά «Ψέματα» του Alpha όπου υποδύεται τον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη, έναν προνομιούχο ετεροφυλόφιλο άντρα που σίγουρα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Στις 15 και 16 Ιουλίου θα βρίσκεται στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου όπου θα ενσαρκώσει τον ρόλο του αγγελιοφόρου στην τραγωδία «Πέρσες»Τη νέα σεζόν θα τον δούμε σε ακόμη μία τηλεοπτική σειρά, ενώ από τον Οκτώβρη θα ερμηνεύσει στο θέατρο τον ρόλο του Θείου Βάνια. Τέλος, θα τον δούμε σε ρόλο-έκπληξη στη νέα παράσταση του Νίκου Καραθάνου στο Εθνικό θέατρο με τίτλο «Μια νύχτα στην Επίδαυρο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ