Μουσικη

Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή: Η πρώτη Διεθνής Μουσική Ακαδημία ζωντανεύει στις Σπέτσες

Ένα όραμα που γίνεται πράξη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

vasilis-koronaios.jpg
Βασίλης Κορωναίος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρώτη Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία της Ελλάδας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών (ΑΚΣΣ)
Η πρώτη Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία της Ελλάδας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών (ΑΚΣΣ)

Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών: H Athens Voice στην πρώτη Διεθνή Μουσική Ακαδημία στην Ελλάδα.

Το ειδυλλιακό τοπίο των Σπετσών συνδυάζεται τέλεια με τη μελωδία που ηχεί μέσα από την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, όπου ετοιμάζεται να ζωντανέψει ξανά, για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι. 

Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι των Σπετσών βρίσκεται το εντυπωσιακό κτίριο της Σχολής που για 10 συνεχόμενες ημέρες θα φιλοξενήσει νέους μουσικούς από όλον τον κόσμο σε Master Classes με καταξιωμένους διεθνώς σολίστες - καθηγητές.

Η πρώτη Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία της Ελλάδας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών (ΑΚΣΣ) ξεκινά στις 16 Ιουλίου 2022 και φιλοδοξεί να εμφυσήσει στους κατοίκους των Σπετσών και της ευρύτερης περιοχής το ερέθισμα να γίνουν κοινωνοί του καλλιτεχνικού οράματος που θα προβάλλει το ιστορικό νησί, αλλά και την Ελλάδα, διεθνώς.

Για το καλοκαίρι του 2022 η ΜΑΑΚΣΣ προγραμματίζει Μaster Classes για τραγούδι, βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο και τρομπόνι.

Οι πολυτελείς εγκαταστάσεις της ιστορικής Σχολής των Σπετσών και το υπέροχο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει, το πνεύμα και η ιστορία που είναι διάχυτη σε κάθε σημείο του νησιού και κάθε γωνιά του κτιρίου συνθέτουν ένα ιδανικό περιβάλλον που θα εμπνεύσει τους διδάσκοντες και διδασκόμενους της Μουσικής Ακαδημίας.

Η θέα από τα δωμάτια της Σχολής

Παράλληλα, όπως και πέρυσι, θα πραγματοποιηθούν μουσικές δράσεις για τα παιδιά των Σπετσών δωρεάν. Παιδιά από 6 έως 12 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής (ανεξαρτήτου γνώσεως μουσικής), όπως και τα μεγαλύτερα παιδιά του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τα masterclasses.

Ήδη οι μισές και πλέον θέσεις συμμετεχόντων έχουν καλυφθεί από μουσικούς/μαθητές που προέρχονται από τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, την Αμερική, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Σερβία, και την Ελλάδα και η τελευταία πρόσκληση για αιτήσεις συμμετοχής στο www.maakss.com/admissions είναι η 20η Ιουνίου.

Θερινή Μουσική Ακαδημία στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών: Το όραμα που έγινε πράξη

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη Μουσική Ακαδημία, η Λένη Κονιαλίδη, Ελβετή στην καταγωγή με σύζυγο Έλληνα της διασποράς, εκμυστηρεύτηκε στην Athens Voice ότι βρέθηκε τυχαία έξω από το κτίριο της Σχολής και οραματίστηκε τη δημιουργία αυτού του προγράμματος για όσους νέους αγαπούν τη μουσική και θέλουν να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. «Αντικρύζοντας τη Σχολή και το κτίριο, αμέσως εντυπωσιάστηκα και φαντάστηκα ότι η μουσική θα μπορούσε να ζωντανέψει τον χώρο», είπε. 

Η δημιουργία όμως αυτού του εγχειρήματος απαιτούσε χρόνο και μεγάλη προσπάθεια: «Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για υλοποιηθεί αυτό που οραματίστηκα. Να μπορέσω να εξηγήσω αυτό που ήθελα, να γίνει αντιληπτή η μεγάλη αξία που θα μπρούσε να έχει και φυσικά να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μέχρι τελικά να υλοποιηθεί και να ξεκινήσει η Ακαδημία».

Η πρώτη χρονιά λειτουργίας της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας είχε πολλές δυσκολίες λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά όπως μας είπε η κα Κονιαλίδη στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία: «Ήταν πάρα πολύ δύσκολα και επειδή ήταν πρώτη φορά αλλά και λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, αλλά τελικά όλα πήγαν εξαιρετικά. Οι μαθητές έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από όλο το πρόγραμμα και ειδικά από την ποιότητα των καθηγητών που ήρθαν πέρυσι στη Σχολή. Αυτό φάνηκε και είναι πολύ ευχάριστο ότι τα παιδιά που ήρθαν το 2021 έχουν κάνει αίτηση και για το φετινό καλοκαίρι».

«Ο μεγάλος μας στόχος είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε τη Μουσική Ακαδημία με ολόκληρο το νησί των Σπετσών και να φέρουμε πιο κοντά τον κόσμο στην κλασική μουσική. Να μπορέσουμε να βγούμε από το κτίριο και να ενωθούμε με τους ανθρώπους του νησιού», εξομολογείται η κα Κονιαλίδη. 

Στιγμιότυπο από τα μαθήματα της Μουσικής Ακαδημίας Σπετσών

Θερινή Μουσική Ακαδημία Σπετσών: Οι προσπάθειες για την αξιοποίηση της Σχολής

Τα όσα γίνονται στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή προέρχονται από ομαδική δουλειά ανθρώπων που είναι συνδεδεμένοι και αγαπούν τον χώρο. Το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος μας εξήγησε ότι η συντήρηση και η αξιοποίηση της Σχολής είναι μία δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία που όμως με κορυφή της πυραμίδας τη Μουσική Ακαδημία, αρχίζει να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. 

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς είναι η εικόνα των αποφοίτων της σχολής να δουλεύουν αφιλοκερδώς ώστε να ετοιμάσουν τον χώρο που θα υποδεχτεί αρχικά συνέδρια που λαμβάνουν χώρα στο νησί των Σπετσών και φυσικά τους μαθητές και τους καθηγητές της Μουσικής Ακαδημίας. 

Συνομιλώντας μαζί τους το μήνυμά τους ήταν ξεκάθαρο. Θέλουν την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών αξιοποιήσιμη και αυτάρκη. 

Συναυλία της Μουσικής Ακαδημίας στις Σπέτσες
Συναυλία της Μουσικής Ακαδημίας στις Σπέτσες

Θερινή Μουσική Ακαδημία στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών: Τα μαθήματα

Τα μαθήματα απευθύνονται σε νέους επαγγελματίες μουσικούς και σπουδαστές μουσικών σχολών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν από διεθνώς καταξιωμένους σολίστες/καθηγητές, να συμπράξουν με άλλους ταλαντούχους μουσικούς, να συμμετάσχουν σε πρόβες και συναυλίες στο μαγευτικό περιβάλλον της ΑΚΣΣ και να απολαύσουν τη φύση του νησιού.

Τα Master Classes θα περιλαμβάνουν καθημερινό ζέσταμα, ατομικά μαθήματα, ομαδικά μαθήματα που αφορούν στην τεχνική του οργάνου, πρόβες και συναυλίες με συνοδεία πιάνου, σύνολα φλάουτου και σύνολα τρομπονιού. Για κάθε Master Class προβλέπεται ένας περιορισμένος αριθμός ενεργών συμμετεχόντων, ενώ θα είναι ευπρόσδεκτοι ενδιαφερόμενοι ακροατές.

Κατά τη διάρκεια της ΜΑΑΚΣΣ oι συμμετέχοντες στα Master Classes θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια σειρά από συναυλίες στον εμβληματικό χώρο του τοπικού Αρχαιόμορφου θεάτρου ιδιοκτησίας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, όπως επίσης και σε άλλα ιστορικά σημεία του νησιού, για το ευρύτερο κοινό των Σπετσών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ