Μουσικη

Flaming Lips: σε περιοδεία για το νέο άλμπουμ τους, American Head

Η ψυχεδελική μπάντα από το Οκλαχόμα Σίτυ πλησιάζει τα 40 χρόνια στον δρόμο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Flaming Lips, live
© Jim Dyson/Getty Images

Flaming Lips: το "American Head" δίχασε τους κριτικούς όμως το συγκρότημα από την Οκλαχόμα ξεκινάει άλλη μια περιοδεία σε ΗΠΑ, Καναδά, και Ηνωμένο Βασίλειο

Μεγάλη τουρνέ ξεκίνησαν προχθές οι Flaming Lips με πρώτο σταθμό το Ντένβερ του Κολοράντο και δεύτερο στο Σολτ Λέικ Σίτι στην πολιτεία της Γιούτα. Απόψε θα παίξουν στο Μπόιζι του Άινταχο και στις 29 Απριλίου στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Η περιοδεία θα λήξει στις 22 Οκτωβρίου στο Τορόντο. Εκτός από τις βορειοαμερικανικές πόλεις, η ψυχεδελική  μπάντα από την Οκλαχόμα θα επισκεφτεί τη Σκοτία, την Αγγλία και την Ιρλανδία.      

Το συγκρότημα, που αποτελείται σήμερα από τους Wayne Coyne (φωνή, κιθάρα, πλήκτρα), Steven Drozd (κιθάρες, πλήκτρα, μπάσο, φωνητικά), Derek Brown (πλήκτρα, κιθάρες, κρουστά), Matt Duckworth Kirksey (ντραμς, κρουστά, πλήκτρα) και Nicholas Ley (κρουστά, ντραμς), έχει σχεδόν 40 χρόνια ζωής. Πολλά έχουν συμβεί από τότε που οι Flaming Lips έπαιζαν σαπόρτ για τους Red Hot Chili Peppers και τους Candlebox: η αποχώρηση του Ronald Jones, η απρόσμενη επιτυχία του single"She Don’t Use Jelly", το πειραματικό άλμπουμ "Zaireeka" (1997), ένα ατύχημα του Steven Drozd που σχεδόν έχασε το χέρι εξαιτίας ενός αποστήματος που ισχυρίστηκε ότι ήταν δάγκωμα αράχνης (αποδείχθηκε ότι είχε μολυνθεί από ένεση ηρωίνης) κι ένα άλλο εξίσου τρελό ατύχημα του Μichael Ivins που παγιδεύτηκε στο αυτοκίνητό του για κάμποσες ώρες αφού ένας τροχός αναπήδησε από ένα άλλο όχημα στο παρμπρίζ του.

The Flaming Lips: American Head

Αν και οι πειραματικές τους προσπάθειες δεν πέρασαν απαρατήρητες, στο ευρύ κοινό τούς έκανε γνωστούς το "The Soft Bulletin" του 1999: το άλμπουμ έγινε μια από τις underground επιτυχίες της χρονιάς· έκτοτε, έπαιξαν με τους Cake, τους Thievery Corporation και τους Chemical Brothers, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Yoshimi Battles the Pink Robots" με guest τον Yoshimi P-We και βραβεύτηκαν με Grammy για το "Approaching Pavonis Mons by Balloon (Utopia Planitia) ". Ένα από τα highlights της μπάντας ήταν η περιοδεία τους για το άλμπουμ "At War with the Mystics" η οποία ολοκληρώθηκε στο Royal Albert Hall και στο O2 Wireless Festival με ενδιάμεση εμφάνιση στο Λιντς όπου έπαιξαν σαπόρτ στους Who (είναι θαυμαστές της εμβληματικής βρετανικής μπάντας).

Το 2017 κυκλοφόρησε το 14ο άλμπουμ των Flaming Lips "Oczy Mlody" (το οποίο εκθείασε ο Dave Simpson στον "Guardian") με guest εμφάνιση της Miley Cyrus και το 2019 το "King's Mouth": προώθησαν αυτά τα δύο άλμπουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σε μια αλλόκοτη συναυλία στο Οκλαχόμα Σίτι, όπου τόσο τα μέλη του συγκροτήματος όαο και οι θεατές ήταν ντυμένοι με προστατευτικές στολές. Παρόμοια ντυμένοι εμφανίστηκαν το 2021 στο Late Show του Stephen Colbert. Η σημερινή περιοδεία στρέφεται γύρω από άλμπουμ "American Head" το οποίο δίχασε τους μουσικοκριτικούς: οι "Times" του Λονδίνου ενθουσιάστηκαν (ο Will Hodgkinson μίλησε για «φλεγόμενο μουσικό τεκνικολόρ») ενώ ο Damien Morris επέκρινε το άλμπουμ ως «ψυχωτικό» κι «αδύναμο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ