Μουσικη

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Ο θρυλικός συνθέτης πίσω από την επιβλητική μουσική (βίντεο)

Ποιος είναι ο άνθρωπος που έγραψε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα σε τηλεοπτική σειρά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» τη μουσική έγραψε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Μωρίς Ζαρ
Στη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» τη μουσική έγραψε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Μωρίς Ζαρ © YouTube

Στη σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» ο Μωρίς Ζαρ είναι ο οσκαρικός συνθέτης πίσω από τη μουσική. Ποιες άλλες ταινίες έχει ντύσει μουσικά ο διάσημος μουσικός.

O «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», η τηλεοπτική σειρά - έπος του Φράνκο Τζεφιρέλι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πάσχα. Η ιταλο-βρετανική παραγωγή αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Εδώ και δεκαετίες κάθε Πάσχα τη Μεγάλη Εβδομάδα «ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» επιστρέφει στη μικρή οθόνη, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση.

Και μπορεί το λαμπερό καστ των ηθοποιών, σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι, να διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στο τελικό άρτιο αποτέλεσμα, ωστόσο ξεχωριστή θέση συνεχίζει να έχει η επιβλητική μουσική.

Το μουσικό θέμα στους τίτλους αρχής και τέλους της σειράς «ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», το οποίο επαναλαμβάνεται σε διάφορες σκηνές της αφήγησης, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Συνδυάζοντας ευρηματικά κλασικές κλίμακες και ανατολίτικους δρόμους και αξιοποιώντας κατάλληλα τις εναλλαγές ανάμεσα σε μπάσα και πρίμα μοτίβα, ο συνθέτης Maurice Jarre δημιούργησε μια μελωδία σήμα κατατεθέν, η οποία μνημονεύεται ακόμη και σήμερα για τις χαρακτηριστικές «εκρήξεις» καθώς το μουσικό θέμα ξεδιπλώνεται «αγκαλιάζοντας» αρμονικά γεγονότα και καταστάσεις στην τηλεοπτική αφήγηση.

Ο πολυβραβευμένος συνθέτης που έγραψε τη μουσική, είχε ήδη αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στα κινηματογραφικά δρώμενα, όταν κλήθηκε να επενδύσει μουσικά τη σειρά που σκηνοθέτησε ο Φράνκο Τζεφιρέλι.

Maurice Jarre - Jesus Of Nazareth (soundtrack '77)

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ - Ποιος ήταν ο Maurice Jarre που έγραψε τη μουσική στη σειρά

Ο Γάλλος συνθέτης Maurice Jarre (Μωρίς Ζαρ) θεωρείται μέχρι σήμερα «ένας από τους γίγαντες της κινηματογραφικής μουσικής του 20ου αιώνα». 

Ήταν φορές υποψήφιος στα βραβεία Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας τρία. Παράλληλα, κέρδισε 4 Χρυσές Σφαίρες, 2 BAFTA και ένα Grammy.

Ο Maurice Jarre συνεργάστηκε πολλές φορές με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λην, συνθέτοντας ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές μουσικές σε κινηματογραφικές επικές ταινίες. Μια από τις κορυφαίες συνθέσεις του ήταν η μουσική στο κινηματογραφικό έπος «Ο Λώρενς της Αραβίας» (1962), σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν, με πρωταγωνιστές τους Πίτερ Ο Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Άλεκ Γκίνες και Άντονι Κουίν. Για τη μουσική σε αυτήν την ταινία ο Μωρίς Ζαρ κέρδισε το ένα από τα τρία Όσκαρ.

Lawrence of Arabia - Main Theme - Maurice Jarre

Τα άλλα δύο ήταν για το «Δόκτωρ Ζιβάγκο» (1965), πάλι σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν και πρωταγωνιστές τους Ομάρ Σαρίφ, Τζούλι Κρίστι, Άλεκ Γκίνες, Τζεραλντίν Τσάπλιν και Ροντ Στάιγκερ και το «Πέρασμα στην Ινδία» (1984).

Maurice Jarre - Doctor Zhivago

Maurice Jarre winning Original Score for "A Passage to India"

Μεταξύ άλλων ο Μωρίς Ζαρ έγραψε τη μουσική στις ταινίες The Train (1964), The Message (1976), Το λιοντάρι της ερήμου (1981), Μάρτυρας Εγκλήματος (1985) και Αόρατος εραστής (1990), με πρωταγωνιστές την Ντέμι Μουρ, τον Πάτρικ Σουέιζι και τη Γούπι Γκόλντμπεργκ.

Το 1969 συνεργάστηκε με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ σε μία από τις τελευταίες του ταινίες. Παρόλο που ο Χίτσκοκ δεν έμεινε ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη ταινία, δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τη μουσική που έγραψε ο Ζαρ, λέγοντάς του: «Εγώ δεν σου έδωσα μια σπουδαία ταινία, όμως εσύ μου έδωσες μια σπουδαία μουσική».

Ο Μωρίς Ζαρ με το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής το 1985 για την ταινία «Πέρασμα στην Ινδία»
Ο Μωρίς Ζαρ με το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής το 1985 για την ταινία «Πέρασμα στην Ινδία» © Photo by ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images

Το 1975 ο Maurice Jarre ανέλαβε να επενδύσει μουσικά το κινηματογραφικό έπος του Τζον Χιούστον «Ο Άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς», με πρωταγωνιστές τους Σον Κόνερι, Μάικλ Κέιν, Σαΐντ Τζάφρει και Κρίστοφερ Πλάμερ.

The King's March - Maurice Jarre (The Man Who Would Be King)

Το 1987 έγραψε τη μουσική για το ερωτικό δράμα «Ολέθρια Σχέση», με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Ντάγκλας και Γκλεν Κλόουζ.

Μωρίς Ζαρ: 6+1 πράγματα για τον συνθέτη που συνέθεσε τη μουσική στη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

  1. Ο Μωρίς Ζαρ γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας το 1924 και πέθανε το 2009 στο Μαλιμπού (Καλιφόρνια ΗΠΑ). Ήταν 84 ετών.
  2. Γιος του είναι ο εξίσου διάσημος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Ζαν Μισέλ Ζαρ.
  3. Ο συνθέτης Maurice Jarre παντρεύτηκε 4 φορές.
  4. Αρχικά φοίτησε στη σχολή μηχανικών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, αλλά στη συνέχεια τα παράτησε και γράφτηκε σε Ωδείο παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.
  5. Την πρώτη του μουσική σύνθεση για ταινία την έκανε το 1951 στη Γαλλία.
  6. Ο Μωρίς Ζαρ είχε τον σεβασμό πολλών συνθετών, όπως του Τζον Γουίλιαμς (Τα σαγόνια του καρχαρία, Ο Πόλεμος των Άστρων, Σούπερμαν, Ιντιάνα Τζόουνς, Ε.Τ. ο Εξωγήινος, Τζουράσικ Παρκ), ο οποίος είχε δηλώσει μετά τον θάνατό του: «Θα μείνει έντονα στη μνήμη για τη συνεισφορά του στην κινηματογραφική μουσική. Όλοι έχουμε εμπλουτισθεί από την κληρονομιά του».
  7. Η τελευταία μουσική που έγραψε ο Maurice Jarre ήταν το 2001, για την τηλεταινία Uprising, που είχε ως θέμα την Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ