Μουσικη

Ο Ορφέας Αυγουστίδης διαλέγει ένα τραγούδι

Ακούστε πού το αφιερώνει και δείτε το βίντεο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ορφέας Αυγουστίδης

Ο Ορφέας Αυγουστίδης διαλέγει και αφιερώνει το τραγούδι «All you need is love» των Beatles

 

 

 

[[{"fid":"955359","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

All you need is love των Beatles: Η ιστορία του τραγουδιού

Έκανε το ντεμπούτο του στο πλαίσιο του θρυλικού τηλεοπτικού αφιερώματος «Our world», για το οποίο άλλωστε και γράφτηκε. Μιλάμε για την πρώτη ζωντανή δορυφορική εκπομπή, διάρκειας δυόμισι ωρών, που μεταδόθηκε σε 24 χώρες στις 25 Ιουνίου του 1967 και είδαν 400 εκατομμύρια τηλεθεατές – πλην των χωρών του Σοβιετικού μπλοκ που αποχώρησαν μια εβδομάδα πριν ως διαμαρτυρία για τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. 
Εκπροσωπώντας την Βρετανία σ’ αυτό το θρυλικό τηλεοπτικό γεγονός, οι Beatles κλήθηκαν να παρουσιάσουν ένα τραγούδι κατανοητό σε κάθε γωνιά του πλανήτη και πάνω σ’ αυτή τη βάση οι Λένον και ΜακΚάρτνεϋ άρχισαν να δουλεύουν ο καθένας τη δική του πρόταση. Ο ΜακΚάρτνεϋ πρότεινε το «Hello, Goodbye» -που κυκλοφόρησε ως σινγκλ πέντε μήνες αργότερα-, αλλά τελικά προτιμήθηκε το τραγούδι του Λένον αφού το μήνυμά του για αγάπη και ειρήνη θα ήταν ευρύτερα κατανοητό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η νεολαία εξέφραζε ηχηρά την αντιπολεμική της στάση (μην ξεχνιόμαστε, είμαστε στο 1967, στο «Καλοκαίρι της αγάπης»).
Σε μια εκπομπή που ταξίδεψε το κοινό από το Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, όπου ο αρχιμουσικός Λέοναρντ Μπέρνσταϊν δούλευε με τον πιανίστα Van Cliburn πάνω σ’ ένα κονσέρτο του Ραχμάνινοφ, ως τις πρόβες του Φράνκο Τζεφιρέλι για το φιλμ Ρωμαίος και Ιουλιέτα και έφερε στις οθόνες από τον θεωρητικό των ΜΜΕ Μάρσαν ΜακΛούαν ως τον Πάμπλο Πικάσο, οι Beatles εμφανίστηκαν από την Abbey Road στο Λονδίνο. Ανάμεσα σε μπαλόνια, λουλούδια, κονφετί και πλακάτ που έγραφαν τη λέξη αγάπη σε διαφορετικές γλώσσες (αλλά και ένα που έστελνε μήνυμα στην θεία του ΜακΚάρτνεϊ, Μίλυ, να επιστρέψει από την Αυστραλία όπου είχε πάει να δει παιδιά κι εγγόνια!), τραγουδούσαν «Love, love, love» έχοντας στο στούντιο ως κοινό μεταξύ άλλων τον Μικ Τζάγκερ, τον Έρικ Κλάπτον, την Μαριάν Φέιθφουλ και τον Κιθ Ρίτσαρντς.
Το single, φυσικά, κυκλοφόρησε σε χρόνο dt και έφθασε στην κορυφή των τσαρτς τον Ιούλιο. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, ο Έλβις Κοστέλλο θα ερμήνευε το «All you need is love» σ’ ένα άλλο αλησμόνητο τηλεοπτικό καλλιτεχνικό γεγονός, το Live Aid.

Τα νέα του Ορφέα Αυγουστίδη

Μέχρι την Κυριακή των Βαϊων, στην σκηνή του Νέου Θεάτρου Βασιλάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης ξετυλίγει την ιστορία του Άλαν Τούρινγκ, του ιδιοφυούς επιστήμονα που έσπασε τον κώδικα Enigma των Ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην παράσταση «Η μηχανή του Τούρινγκ», την οποία σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, επί μιάμιση ώρα ακροβατεί στα διαφορετικά συναισθήματα αυτής της μοναχικής και συκοφαντημένης ευφυΐας, που πίστευε ότι η «τρέλα είναι το παρατσούκλι του ανεξήγητου»· που γοητευόταν από τα Μαθηματικά γιατί έχουν «σχολαστικότητα, ακρίβεια και φαντασία» και γνώρισε την απόρριψη και τη δίωξη για τη διαφορετική του σεξουαλική προτίμηση.
Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζονται τα γυρίσματα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Σασμός», στην οποία υποδύεται τον Αστέρη, έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ