Μουσικη

8+1 alternative τραγούδια για να τα έχεις στο repeat

Γι' αυτούς που αγαπάνε την ξένη μουσική, την όχι τόσο εμπορική, την πιο special

img_0163.jpg
Αθηνά Κλήμη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sia
© Tonya Brewer

Alternative τραγούδια: Από Coldplay, Σελένα Γκόμεζ και Sia μέχρι Madrugada και Red Hot Chili Peppers.

Η μουσική δεν είναι μονόπλευρη και ούτε άσπρο, μαύρο. Πάντα υπάρχει και το γκρι. Διαφορετικά είδη. Διαφορετικές μελωδίες. Εμπορικό, rock, pop, alternative, jazz, μπλουζ. Ελληνική, ξένη. Ντάπα-ντούπα και πιο smooth. Ο καθένας μας αγαπάει κάτι διαφορετικό, αλλά μπορεί και πολλά είδη μαζί. Μπορεί να περνάει φυσικά και τις φάσεις του. Σήμερα ας ασχοληθούμε λοιπόν με τους alternative, που αγαπάνε την ξένη μουσική, την όχι τόσο εμπορική, την πιο special. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν 8+1 τραγούδια που μπορεί να ξέρετε, μπορεί όμως και όχι, και από εδώ και πέρα θα τα έχετε στο repeat. Ας ξεκινήσουμε το κόλλημά μου αυτές τις μέρες...

Sia - Fly Me To The Moon
To τραγούδι Fly Me To The Moon μπορεί να έγινε γνωστό από τον Φρανκ Σινάτρα το 1964, άλλα πριν από εκείνον υπάρχουν 100 άλλες εκτελέσεις, με πρώτη να το λέει σε καμπαρέ η Felicia Sanders το 1954 με τον τίτλο In Other Words. Η Sia το διασκευάζει με μοναδικό τρόπο, για το soundtrack του online game της Microsoft Windows, macOS, Playstation 4 & Playstation 5: Final Fantasy XIV, στη τέταρτη έκδοσή του, που ονομάζεται «Endwalker».

Sia - Fly Me To The Moon (inspired by Final Fantasy XIV)

Coldplay & Selena Gomez - Let Somebody Go
Λίγο πριν οι Coldplay ξεκινήσουν την περιοδεία του #MusicOfTheSphere δεν μπορούσαν να μην κάνουν την ανατροπή. Και τι ποιο ανατρεπτικό από το να συνεργαστούν με τη Σελένα Γκόμεζ. Το Let Somebody Go λοιπόν κυκλοφόρησε μαζί με ένα άκρως ερωτικό και νοσταλγικό βιντεοκλίπ με την Selena και τον Chris να τα σπάνε! To Let Somebody Go είναι το τρίτο single από το πολυπλατινένιο album των Coldplay Music of the Spheres και ακολουθεί τις Νο 1 επιτυχίες Higher Power και My Universe! Μετά από αυτό οι Coldplay ετοιμάζονται να κάνουν tour ξέροντας πως έχουν ανατρέψει όλα τα δεδομένα και με εμάς να ερωτευόμαστε με αυτό το single και να ευχόμαστε να μπορούσαν να έρθουν και Ελλάδα.

Coldplay X Selena Gomez - Let Somebody Go (Official Video)

FKA Twigs Ft The Weeknd – Tears in the club
Αν θέλετε να chill-άρετε, εδώ σας έχω. Tears in the club, κυρίες και κύριοι, με την ταλεντάρα FKA Twigs και το αστέρι του σήμερα The Weeknd. Για να σας βάλω στο mood: O Weeknd, γράφει, επιμελείται και συμμετέχει στο νέο single της FKA Twigs την οποία επέλεξε για να ανοίγει τις συναυλίες του! Το Tears In The Club είναι στα τραγούδια που παίζει περισσότερο το BBC Radio 1 της Αγγλίας, 3η εβδομάδα A List και περιλαμβάνεται στο mixtape της FKA Twigs με τίτλο Caprisongs. Νομίζω θα μιλήσουμε πολύ γι' αυτό το single φέτος αλλά και ακόμα περισσότερο για την FKA Twigs. Γιατί για να την διάλεξε ο The Weeknd κάτι ξέρει...

FKA twigs - Tears In The Club (feat. The Weeknd) [Official Video]

Foals - Wake me up

Oι Foals του «δικού» μας Γιάννη Φιλιππάκη έχουν γίνει μια αδυναμία και το Wake me up επίσης. Αν δεν τους ξέρεις, μιλάμε για ένα αγγλικό εναλλακτικό ροκ συγκρότημα με indie και post-rock στοιχεία που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2005 στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Τραγουδιστής του συγκροτήματος είναι ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Φιλιππάκης.
Οι ζωντανές παρουσίες των Foals τους έχουν καταξιώσει ως ένα από τα κορυφαία βρετανικά συγκροτήματα σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα το 2013 κέρδισαν το Q Award for Best Live Act, ενώ το 2011 και το 2013 ήταν υποψήφιοι στην αντίστοιχη κατηγορία των NME Awards.
Δεν τους έχω αδυναμία μόνο επειδή ο τραγουδιστής είναι Έλληνας αλλά γιατί το vibe όταν ακούς μουσική είναι σημαντικό πράγμα. Αυτό το vibe το έχει το Wake me up.

FOALS - Wake Me Up [Official Music Video]

Madrugada – Nobody loves you like I do
Χωρίς αμφιβολία οι Madrugada έχουν κλέψει την παράσταση φέτος και θα την κλέβουν για πολύ ακόμα μιας και το άλμπουμ τους Chimes At Midnight ήρθε και μας τάραξε 14 χρόνια μετά. Και σε συνδυασμό με τη συναυλία που ετοιμάζουν τον Σεπτέμβρη στο Παναθηναϊκό Στάδιο καταλαβαίνετε... Νούμερο 1 άλμπουμ για 3 συνεχόμενες εβδομάδες και, παρόλο που όλα τα κομμάτια και τα κλιπ είναι ένα και ένα, το Nobody loves you like I do εμένα με κέρδισε στο 100%. Γούστα είναι βέβαια αυτά. Διαλέξτε εσείς το δικό σας.

Madrugada - Nobody Loves You Like I Do (Official Music Video)

Liam Gallagher – Everything is electric
Εδώ δεν χρειάζεται να σας πω νομίζω πολλά μιας και μιλάμε για τον LEGEND. Αρκεί να διαβάσετε μερικά πραγματάκια και έπειτα να ακούσετε το Everything is electric και να νιώσετε ευγνώμωνες που θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε το καλοκαίρι στο Release Festival. Σαν να ένιωσα λίγο Oasis εποχές, εσείς;

Liam Gallagher - Everything's Electric (Official Video)

The Black Keys - Wild child
Αν δεν ξέρεις την ιστορία των Black Keys, σίγουρα αξίζει να ξέρεις πως δημιουργήθηκαν το 2001 αλλά υπάρχει, φυσικά, back story. Ο Πάτρικ και ο Νταν ήταν συμμαθητές στο σχολείο, αλλά δεν έκαναν παρέα. Ο Νταν ήταν αρχηγός στην ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου του σχολείου, σε αντίθεση με τον Πάτρικ που έδειχνε αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1996 και έφτιαξαν τη μπάντα το 2001. Ο πρώιμος ήχος της είχε πάρα πολλές αναφορές στα μπλουζ, στα οποία είχε αδυναμία ο Νταν, αλλά και από τον Indie rock το οποίο άκουγε ο Πάτρικ. Οι περισσότεροι τους γνωρίσαμε καλύτερα με την επιτυχία Lonely Boy, που όχι μόνο έγινε viral αλλά τους έδωσε το 2013 και 3 Grammy. Μήπως να τους κάνουμε viral τώρα και με το Wild child;

The Black Keys - Wild Child (Official Music Video)

Red Hot Chili Peppers – Black Summer
Προετοιμάζουν το έδαφος για την 1η Απριλίου και μάλιστα με πολύ δυνατό τρόπο μιας και το πρώτο single του νέου τους άλμπουμ είναι φωτιά. Βασικά «μαύρο καλοκαίρι». «Θέλουμε μέσω της μουσικής μας να φωτίζουμε τον κόσμο, να επικοινωνούμε και να φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά! Όλα τα τραγούδια του νέου album είναι και από ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που θα μας φέρει από εδώ και στο εξής η ζωή!» δήλωσαν οι Red Hot Chili Peppers σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Εμένα πάντως με νέο τραγούδι και άλμπουμ σίγουρα μου φώτισαν την ψυχή, μιας και είμαι αιώνια fan.

Red Hot Chili Peppers - Black Summer (Official Music Video)

Sam Ryder – Space Man
Δεν μπορώ να μην κλείσω alternative αλλά και με mood Eurovision. Μιας διαφορετικής Eurovision όπως φαίνεται αφού μετά την επανάσταση των Manenskin είδαμε πολύ σπέσιαλ συμμετοχές φέτος. Ένα από αυτά είναι σίγουρα το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα δούμε φέτος. O Same Ryder με το Space Man.
Ο Ράιντερ άρχισε να εργάζεται στη μουσική βιομηχανία ως τραγουδιστής και κιθαρίστας το 2009, εργαζόμενος ως session player για τα γκρουπ The Morning After, Blessed by a Broken Heart και Close Your Eyes. Ο Ράιντερ έγινε γνωστός χάρη στο TikTok, όπου, ξεκινώντας με το πρώτο lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 τον Μάρτιο του 2020, άρχισε να δημοσιεύει τις μουσικές του διασκευές. Μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, ο Ράιντερ έγινε ο καλλιτέχνης με τους περισσότερους ακόλουθους στην πλατφόρμα, οδηγώντας τον να υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο με την Parlophone και το πρακτορείο διαχείρισης TaP Music.
Στις 10 Μαρτίου 2022 ανακοινώθηκε ότι το BBC επέλεξε εσωτερικά τον Ράιντερ ως εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022 με το τραγούδι Space Man.
Γεννημένος το 1989, με ιδιαίτερο look, αφού το μακρύ μαλλί του τον ξεχωρίζει, o Sam έχει κερδίσει τον τίτλο του «Most Followed Artist on Uk TikTok 2020 and 2021» και όπως φαίνεται και του 2022.
Εμένα το Space Man μέχρι τώρα όσες φορές το ακούω με πάει στο διάστημα. Εσάς;

Sam Ryder - SPACE MAN - United Kingdom 🇬🇧 - Official Music Video - Eurovision 2022

Και αν αυτά δεν σας έφτασαν... εδώ σας έχω:

Madonna Vs Sickick - Frozen (Fireboy DML Remix) [Official Music Video]

ZAZ - Tout là-haut (Clip officiel)

Red Hot Chili Peppers - Poster Child (Official Audio)

Michael Bublé - Higher (Official Audio)

Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic - Love's Train (Con Funk Shun Cover) [Official Audio]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ