Μουσικη

5 μουσικές συλλογές για την Ουκρανία

Σηκώνουν το αντιπολεμικό λάβαρο ενόψει της Bandcamp Friday της Παρασκευής 4 Μαρτίου

xaris-simvoulidis.jpg
Χάρης Συμβουλίδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσικός του δρόμου στην Ουκρανία
© Pierre Crom/Getty Images/Ideal Image

Πέντε μουσικές συλλογές για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι ξένες και ελληνικές πρωτοβουλίες

Ανεξάρτητα από τις αναλύσεις για το ποιος έφταιξε πού και ποιος έκανε ή δεν έκανε το ένα ή το άλλο, κάθε πόλεμος είναι μία φρικτή πραγματικότητα βουτηγμένη στο αίμα αθώων θυμάτων: ένα ράπισμα στην Ανθρωπότητα, που αμαυρώνει την πορεία της μέσω της Ιστορίας.

Πρόκειται για διάσταση που δεν διαφεύγει από τις ευαίσθητες κεραίες των καλλιτεχνών, οι οποίοι συχνά δηλώνουν την αντίθεσή τους σε τέτοια γεγονότα πρωτοστατώντας σε συμβολικές διαμαρτυρίες. Έστω και με τον σημαντικό κατ' εμέ αστερίσκο ότι η ευαισθησία αυτή υπόκειται συνήθως στις επιλεκτικές συμπάθειες του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκουν, εν μέρει αντανακλώντας και τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Κάποιοι πόλεμοι, δηλαδή, γεννάνε μεγαλύτερη συμπόνοια από άλλους. Κι ενοχλούν περισσότερο όταν γίνονται κάπου κοντά, παρά όταν συμβαίνουν σε «faraway countries about which we know nothing» – για να θυμηθούμε μια διαβόητη (και δυστυχώς άκρως ευρωπαϊκή) ρήση, που συνοψίζει άριστα το θέμα.

Ας συζητήσουμε όμως κάποια άλλη στιγμή γιατί τόποι όπως η Υεμένη ή το Κονγκό δεν έλαβαν ποτέ διαστάσεις Συρίας, πόσο μάλλον Ουκρανίας. Κι ας σταθούμε σε 5 ξεχωριστές κυκλοφορίες από το μουσικό στερέωμα, οι οποίες σηκώνουν το αντιπολεμικό λάβαρο ενόψει της Bandcamp Friday της Παρασκευής 4 Μαρτίου, προνοώντας συνάμα για την αποστολή των (όποιων) κερδών στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Μία ανάμεσά τους, μάλιστα, είναι και ελληνική πρωτοβουλία.

Όσοι τώρα δεν είστε εξοικειωμένοι με τα μυστικά του Bandcamp, σημειώστε ότι σε κάθε Bandcamp Friday (μία φορά τον μήνα) η πλατφόρμα παραιτείται από τα ποσοστά τα οποία εισπράττει, καταθέτοντας ατόφια τα ποσά από τις αγορές στον λογαριασμό των καλλιτεχνών.

Κασέτα με μπλε και κίτρινο χρώμα

Support Ukraine! (ШЩЦ)

Είναι η πιο ουκρανική υπόθεση της λίστας, καθώς εκπορεύεται από ένα label του Κιέβου. Πρόκειται για μια μίξη 55 λεπτών με κομμάτια από 20 ηλεκτρονικούς καλλιτέχνες της χώρας, η οποία χρονολογείται στο 2018 μα δεν είχε δημοσιευτεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, όταν και εμφανίστηκε στο SoundCloud. Στόχος, όπως γράφουν οι ίδιοι οι συντελεστές, είναι «να βοηθηθούν οι άνθρωποι που τώρα βρίσκονται σε κάποιο καταφύγιο», με τη συλλογή να αφιερώνεται «στους φίλους μας που μετέχουν στην πολιτική άμυνα και στους γενναίους στρατιώτες της Ουκρανίας».

Η ίδια η μίξη, βέβαια, δεν αποφέρει κέρδη – στο SoundCloud την ακούτε δωρεάν. Μπορείτε όμως να ακολουθήσετε το link της ШЩЦ στο Bandcamp, στέλνοντας χρήματα που θα διατεθούν σε διάφορες εθελοντικές ομάδες οι οποίες δρουν επί τόπου. Ήδη διάφοροι ραδιοσταθμοί ανά τον κόσμο έχουν συμφωνήσει να παίξουν όλο το Support Ukraine! από τις συχνότητές τους, με το ιντερνετικό NTS Radio και το Clyde Built Radio της Γλασκώβης να πρωτοστατούν ανάμεσά τους.

STOP THE WAR! (Gost Zvuk)

Αυτή, πάλι, είναι η πλέον γενναία προσπάθεια της πεντάδας, γιατί προέρχεται από μια ρωσική δισκογραφική – πράγμα που σημαίνει ότι οι ιθύνοντές της κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με άμεσα αντίποινα για τις ενέργειές τους. Το 2018 το Pitchfork έχρισε τη Gost Zvuk ως το πιο συναρπαστικό ηλεκτρονικό label της Ρωσίας, οπότε μιλάμε κι εδώ για τέτοιου είδους μουσικές.

Η συλλογή κυκλοφόρησε στο Bandcamp στις 26 Φεβρουαρίου, περιέχοντας 32 κομμάτια. «Ο πόλεμος είναι ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας», σημειώνουν οι επιμελητές της, «στεκόμαστε στο πλάι του ουκρανικού λαού και απαιτούμε την άμεση λήξη των εχθροπραξιών. Καταδικάζουμε τις πράξεις της κυβέρνησης της Ρωσίας». Όλα τα έσοδα θα διοχετευθούν σε οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Sounds Against War (ανεξάρτητη έκδοση)

Εδώ έχουμε την προαναφερθείσα ελληνική συνεισφορά: μια συλλογή ακυκλοφόρητων ηχογραφήσεων από καλλιτέχνες που εκπροσωπούν διάφορες τάσεις της πειραματικής πλευράς των εγχώριων μουσικών πραγμάτων, η οποία στήθηκε με πρωτοβουλία του Spyweirdos (Σπύρος Πολυχρονόπουλος). Είναι μάλιστα μέσω του δικού του Bandcamp που θα διατεθεί στο κοινό – θα εμφανιστεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Όλα τα έσοδα θα σταλούν στα νοσοκομεία της Ουκρανίας, ενισχύοντας το fundraising που έχει ήδη λανσάρει το Project C.U.R.E.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, εκτός φυσικά από τον ίδιο τον Spyweirdos, βρίσκουμε κι άλλα ονόματα που δρουν εδώ και χρόνια στον εγχώριο πειραματισμό: Νίκος Βελιώτης, Κωστής Δρυγιανάκης, Στυλιανός Τζιρίτας, Γιάννης Κοτσώνης, Γιάννης Αναστασάκης κ.ά. Το πολύ ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι στο Sounds Against War λαμβάνουν μέρος και ορισμένοι Ουκρανοί μα και Ρώσοι καλλιτέχνες. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν όταν κυκλοφορήσει η συλλογή.

Super Cassettes For Ukraine (Superkasety)

Οι Πολωνοί είναι ανάμεσα στους Ανατολικοευρωπαίους που έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα της Ουκρανίας, οπότε η πρωτοβουλία της Superkasety από το Wrocław δεν εκπλήσσει. Όπως δείχνει το όνομά της, η εταιρία ειδικεύεται σε κυκλοφορίες κασετών, αν και κατά καιρούς βγάζει και κάποια βινύλια ή/και CD. Πρόκειται για μικρό, ανεξάρτητο label, οπότε στηρίζεται στο ρόστερ του για τη συλλογή Super Cassettes For Ukraine, όπου θα περιέχεται κυρίως ανέκδοτο υλικό.

Περισσότερες πληροφορίες δεν είναι γνωστές επί του παρόντος, καθώς το ψηφιακό άλμπουμ θα εμφανιστεί στο Bandcamp την Παρασκευή 4 Μαρτίου. Όλα τα έσοδα θα δοθούν στον οργανισμό Fundacja Ocalenie, ο οποίος αναπτύσσει ανθρωπιστική δράση στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

It's Not Boring. It's Ambient. Part 1: Ukraine (Preserved Sound)

Εδώ δεν έχουμε νέα κυκλοφορία, αλλά μια συλλογή του 2012 η οποία επανα-νοηματοδοτείται λόγω της ουκρανικής κρίσης και ξαναλανσάρεται σε ψηφιακή μορφή (υπάρχει και CD εκδοχή, μα έχει γίνει sold-out), με στόχο την οικονομική ενίσχυση του οργανισμού Sunflower of Peace, αλλά και ως πράξη αντίστασης στην όλη τραγωδία.

Καρπός των ανησυχιών της ανεξάρτητης βρετανικής εταιρίας Preserved Sound, το It's Not Boring. It's Ambient. Part 1: Ukraine προέκυψε όταν το επιτελείο της στην Κρακοβία σκέφτηκε να βγάλει μια δισκογραφική έκδοση με κομμάτια από underground ambient καλλιτέχνες της Πολωνίας. Επικοινωνώντας όμως με το ουκρανικό label AZH Promo (για άσχετο λόγο), ανακάλυψαν ότι κινούνταν κι εκείνοι προς μια ανάλογη κατεύθυνση, στοχευμένη όμως στην ambient σκηνή της δικής τους χώρας. Κι έτσι αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις, φτιάχνοντας τελικά μια κοινή συλλογή. Οι πιο ψαγμένοι ίσως αναγνωρίσουν το όνομα του Pleq ανάμεσα στους συμμετέχοντες, καθώς πίσω στο 2012 είχε βγάλει κι ένα κοινό ΕΡ με τους Lüüp του Στέλιου Ρωμαλιάδη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ