Μουσικη

Mark Lanegan 1964 - 2022: Αναζητούσα πάντα έναν άλλο ήχο

Όταν η φωνή των θρυλικών Screaming Trees μίλησε στην ATHENS VOICE

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Mark Lanegan κατά τη διάρκεια συναυλίας
© Jordi Vidal/Redferns

Ο Mark Lanegan πέθανε σε ηλικία 57 ετών - Η συνέντευξή του στην ATHENS VOICE πριν εμφανιστεί στην Αθήνα

O Mark Lanegan, πέθανε σε ηλικία 57 ετών, όπως γνωστοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στα social media, προκαλώντας θλίψη στους ακροατές και τους ακόλουθούς του.

«Ο αγαπημένος μας φίλος Mark Lanegan πέθανε σήμερα το πρωί στο σπίτι του στο Killarney της Ιρλανδίας. Αγαπημένος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και μουσικός, ήταν 57 ετών και άφησε πίσω του σύζυγό του Shelley. Δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Η οικογένεια ζητά από όλους να σεβαστούν την ιδιωτικότητά τους αυτή τη στιγμή» σημειώνεται στην ανάρτηση που πληροφορεί για την απώλεια του εμβληματικού δημιουργού.

Η φωνή των θρυλικών Screaming Trees, ένας από τους μεγαλύτερους crooners και προσωπικότητες του σύγχρονου rock’n’roll προτιμούσε να απολαμβάνει τη μουσική που έγραφε και τα τραγούδια που ερμήνευε παρά να μιλά. Μετά τη διάλυση των Screaming Trees, ο Mark Lanegan διοχέτευσε την ενέργεια και την εκφραστικότητά του μέσα από τα συγκροτήματα Queens Of The Stone Age και The Gutter Twins, και χάρισε πολλές ηλεκτρισμένες στιγμές με τα προσωπικά του άλμπουμ.

Mark Lanegan - Screaming Trees
Screaming Trees, φωτογράφιση στο Γκεντ, Βέλγιο, 1993 © Gie Knaeps/Getty Images

Τον Απρίλιο του 2012, επιστρέφοντας στο αγαπημένο του συναυλιακό κοινό της Αθήνας, ο Mark Lanegan μίλησε στην ATHENS VOICE και τον Γιώργο Δημητρακόπουλο για τα τραγούδια του, τις συνεργασίες του και τις εντυπώσεις του από την πόλη μας.

>> Μου αρέσουν πολύ οι συναυλίες. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μπορώ να το κάνω.

>> Στην Ελλάδα θα παίξουμε κομμάτια από το νέο άλμπουμ «Blues Funeral» και τραγούδια από όλους τους δίσκους μου.

>> Όταν ξεκίνησα να βγάζω τα προσωπικά μου άλμπουμ, ήθελα κάτι διαφορετικό από τα χρόνια με τους Screaming Trees. Aναζητούσα έναν άλλο ήχο. Άλλοτε ηλεκτρικό, άλλοτε ακουστικό. Αυτό έχει αλλάξει. Πάντα θέλω να γράφω άλμπουμ και να τα απολαμβάνω ο ίδιος. Αυτό δεν έχει αλλάξει.

>> Τα τραγούδια ξεκινούν συνήθως από μια ανάμνηση ή ένα γεγονός, αλλά μετά αποκτούν τη δική τους ζωή γιατί είναι τραγούδια, δεν είναι πραγματικότητα.

>> Ο Greg Dulli είναι ο καλύτερός μου φίλος. Μιλάμε κάθε μέρα, γράφουμε μαζί μουσική, γουστάρω ό,τι κι αν κάνει και μου αρέσει να δουλεύω μαζί του.

Πέθανε ο Mark Lanegan
© Mairo Cinquetti/NurPhoto via Getty Images

>> Ανυπομονώ να δω τους Afghan Whigs μετά από τόσο καιρό στο ΑTP, στο Νew Jersey, και να παίξουμε μαζί τους.

>> Στα άλμπουμ με την Isobel Campbell είμαι εκεί για να συμμετάσχω στο δικό της όραμα. Γράφει τα τραγούδια μόνη της, κάνει την παραγωγή, οπότε για μένα είναι ένα δώρο να συμμετέχω στην πρόκληση αυτή.

>> Από την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στην Αθήνα, το κοινό ήταν απίστευτο, ζεστό και ενθουσιώδες. Ο κόσμος που συνάντησα ήταν φανταστικός και φιλόξενος, κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα το απολαμβάνω. Θυμάμαι το φανταστικό φαγητό, τον κόσμο, την πόλη, τις συναυλίες. Πάντα ανυπομονώ να ξανάρθω.

Mark Lanegan Band - Sad Lover [Official video]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ