Μουσικη

Πέθανε ο μουσικός της jazz και της funk James Mtume

Έγινε γνωστός από την συνεργασία του με τον Miles Davis την δεκαετία του 1970

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
James Mtume © John Garner/Getty Images/Ideal Image
James Mtume © John Garner/Getty Images/Ideal Image

Ο James Mtutme, ο μουσικός της τζαζ και της φανκ που ίδρυσε την ομώνυμη μπάντα Mtume και συνέθεσε επιτυχίες για άλλους καλλιτέχνες, πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Ο James Mtume, μουσικός, τραγουδοποιός, συνθέτης και παραγωγός που έπαιξε κρουστά στη μπάντα του Miles Davis στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του 1970 πριν ιδρύσει το ομώνυμο συγκρότημα R&B, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 76 ετών.

Το πλέον γνωστό τραγούδι της μπάντας του Mtume ήταν αυτό του 1983 με την ονομασία «Juicy Fruit» το οποίο έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα samples στην ιστορία της hip-hop. Το 1994 μάλιστα, o Notorious B.I.G. χρησιμοποίησε sample του εν λόγω τραγουδιού για το δικό του «Juicy», το οποίο έφτασε στο Νο. 3 της ραπ μουσικής του Billboard. 

Με τον επί χρόνια συνεργάτη του Reggie Lucas με τον οποίο έπαιζαν μαζί στην μπάντα του Miles Davis, ο Μtume έγραψε και παρήγαγε σόουλ επιτυχίες στα τέλη της δεκαετίας του '70 για τους Phylis Hayman («You Know How to Love Me»), Roberta Flack και Donny Hathaway («The Closer I Get to You»), μεταξύ άλλων. Το 1981, το ντουέτο κέρδισε ένα Grammy για τραγούδι R&B για τη συγγραφή του «Never Knew Love Like This Before» της Stephanie Mills.

James Mtume © John Garner/Getty Images/Ideal Image
James Mtume © John Garner/Getty Images/Ideal Image

Το συγκρότημα Mtume σημείωσε δύο σημαντικές επιτυχίες στο R&B chart: το «You, Me and He» του 1984, το οποίο έγινε sample από τον Aaliyah και την Eve, και το «Breathless» του 1986. Ο James Mtume συνέχισε να συνεργάζεται με τους Mary J. Blige, K-Ci & JoJo και R. Kelly. Το 2003, η Beyoncé και ο Luther Vandross ηχογράφησαν μια διασκευή του «The Closer I Get to You» που κέρδισε ένα Grammy για ερμηνεία R&B.

Ο Mtume γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1946 στη Φιλαδέλφεια. Ο βιολογικός πατέρας του ήταν ο Jimmy Heath ο σαξοφωνίστας της τζαζ που πέθανε το 2020, αν και μεγάλωσε από τον James Forman, έναν πιανίστα που έπαιζε στο συγκρότημα του Τσάρλι Πάρκερ.

Mtume - Juicy Fruit

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ