Μουσικη

Πωλήθηκε για 250 εκατ. δολάρια ο κατάλογος του David Bowie

Η τελευταία από τις πολλές συμφωνίες για τα πνευματικά δικαιώματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
David Bowie © JARNOUX Patrick/Paris Match via Getty Images
David Bowie © JARNOUX Patrick/Paris Match via Getty Images

Ένας από τους πλουσιότερους μουσικούς καταλόγους, αυτός του David Bowie πωλήθηκε στην Warner Music.

Η Warner Music απέκτησε τον πλούσιο μουσικό κατάλογο του Ντέιβιντ Μπάουι έναντι ποσού που φέρεται να ξεπερνά τα 250 εκατ. δολάρια.

«Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που η μουσική του Ντέιβιντ Μπάουι θα βρίσκεται τώρα στα ικανά χέρια της Warner Chappell Music Publishing», δήλωσε ο Άλεν Γκρούμπμαν, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την περιουσία του Ντέιβιντ Μπάουι. Ο Bowie πέθανε το 2016 και άφησε την περιουσία του στη δεύτερη σύζυγό του Iman και δύο παιδιά.

Ο μουσικός κατάλογος του Ντέιβιντ Μπάουι που καλύπτει δεκαετίες καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημοφιλή άλμπουμ, όπως το Let’s Dance, το Heroes και το The Rise and Fall of Ziggy Stardust, εξακολουθεί να «παράγει» έσοδα από το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο, τις διαφημίσεις και τα φιλμ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times. 

Η συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα του μουσικού καταλόγου του θρυλικού τραγουδιστή είναι μόλις η τελευταία σε μια σειρά που έχουν «κλειστεί» τους τελευταίους μήνες, με το εμπορικό ενδιαφέρον να είναι τεράστιο σε ένα διάστημα που η μουσική βιομηχανία βιώνει μια νέα περίοδο οικονομικής άνθησης χάρη στα έσοδα από τις υπηρεσίες streaming.

Τα μουσικά κομμάτια καλύπτονται από δύο δικαιώματα copyright, το ένα για τη δημιουργία και τους στίχους, το δεύτερο για την ηχογράφηση. Οι διαχειριστές της κληρονομιάς του Ντέιβιντ Μπάουι είχαν καταλήξει σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, τον Σεπτέμβριο με την Warner Music και για τον ηχογραφημένο μουσικό του κατάλογο.

Την τελευταία χρονιά μεγάλα ονόματα όπως ο Μπομπ Ντίλαν, Τίνα Τέρνερ, η Στίβι Νικς, ο Νιλ Γιανγκ, ο Πολ Σάιμον, οι Aerosmith πέτυχαν νέες συμφωνίες για τους μουσικούς τους καταλόγους και μάλιστα ως και με εννιαψήφια νούμερα. Μουσικές φίρμες, αλλά και μεγάλα equity funds, όπως η Blackstone και η KKR, ξεχώριζαν ανάμεσα στους αγοραστές αντιλαμβανόμενα τις υψηλές προοπτικές κερδοφορίας. Oι εν λόγω αγοράζουν δισκογραφίες, επενδύοντας στην αξία των τραγουδιών με τις καλύτερες πωλήσεις, με την προσδοκία ότι θα δημιουργήσουν αξιόπιστες αποδόσεις για τους επενδυτές, καθώς οι υπηρεσίες streaming όπως η Spotify Technology γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.

Μάλιστα οι μουσικές εταιρείες, όπως η Universal Music και η Warner Music, έχουν πρόσβαση σε μια αυξημένη δεξαμενή ρευστότητας για νέες επενδύσεις χάρη στις δημόσιες εγγραφές τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ