Μουσικη

The Blasters: 40 χρόνια από το άλμπουμ-αναγέννηση του rockabilly

Το επιδραστικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1981, ήταν το αποκορύφωμα του συγκροτήματος

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το συγκρότημα The Blasters κατά τη διάρκεια συναυλίας
Το συγκρότημα The Blasters στο Whiskey a Go Go Club, Καλιφόρνια, 1980 © George Rose/Getty Images/Ideal Image

The Blasters: Η ιστορία του ομώνυμου άλμπουμ της μπάντας από την Καλιφόρνια, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1981 και αναγέννησε τον rockabilly ήχο.

Το επώνυμο δεύτερο άλμπουμ των Blasters κυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Slash Records. Ήταν τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία, όπως και το πρώτο τους άλμπουμ: μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 1982 σύμφωνα με το περιοδικό Time, μεταξύ των οποίων ήταν το «Thriller» του Michael Jackson, το «Avalon» των Roxy Music και το «Pornography» των Cure.

Εξώφυλλο του άλμπουμ The Blasters που απεικονίζει οργισμένο άνθρωπο που ουρλιάζει

Ο Robert Christgau το βαθμολόγησε με Α- και το Rolling Stone το εκθείασε. Διθυραμβικές κριτικές πήρε ο Kαλιφορνέζος frontman Phil Alvin που με το εκφραστικό του στιλ εκπροσωπούσε το καινούργιο ροκαμπίλι: οι Blasters είχαν έναν ωμό ήχο, σέξι, μπιτάτο και χορευτικό που θύμιζε τους Creedence συνδυάζοντας κάντρι, μπλουζ, χιλμπίλι και R&B της Νέας Ορλεάνης, μαζί με νοσταλγία του τύπου «American Graffiti». Πολλοί παρομοίαζαν τα φωνητικά του Alvin με εκείνα του Tom Fogerty.

Aνάμεσα στα κομμάτια που ξεχώρισαν από εκείνο το άλμπουμ ήταν το «Marie Marie», το «No Other Girl», το «I’m Shakin’» (σύνθεση του Rudy Toombs), το «Border Radio», το «American Music» και το «Highway 61». Το 1987, το «Marie, Marie» ακουγόταν στην ταινία του Ridley Scott «Someone to Watch Over Me» με τον Tom Berenger και τη Mimi Rogers. Στο άλμπουμ ο Phil Alvin έπαιζε κιθάρα και φυσαρμόνικα, ενώ στο πιάνο ήταν ο Gene Taylor -βιρτουόζος του boogie-woogie piano- και στα ντραμς ο Bill Bateman.

The Blasters - Marie Marie (Live at Farm Aid 1985)

Oι Blasters ξεκίνησαν από εντυπωσιακές συναυλίες στην περιοχή του Λος Άντζελες συμμετέχοντας στη σκηνή των X, των Black Flag, των Gun Club και των Screamers, αλλά εκείνη την εποχή, στο τέλος της δεκαετίας του 1970, μαζί με το πανκ υπήρχε σκηνή κάντρι, το cowpunk, καθώς και οι Los Lobos που αποτελούσαν μουσικό είδος από μόνοι τους. Οι Blasters προσκάλεσαν τους Los Lobos να παίξουν μαζί τους και είχαν κατά καιρούς jamming sessions: στα eighties οι δυο αυτές μπάντες εκπροσωπούσαν δυο συγκοινωνούντα υποείδη του ροκ.

Το άλμπουμ που κυκλοφόρησε πριν από ακριβώς 40 χρόνια ήταν το αποκορύφωμα του συγκροτήματος: το 1986, ο Dave Alvin, ο βασικός τραγουδοποιός, αδελφός του Phil, το εγκατέλειψε, προσχώρησε για λίγο στους Χ και ύστερα αφοσιώθηκε σε σόλο καριέρα. Ο Phil Alvin ηγήθηκε διαφόρων μετενσαρκώσεων των Blasters ενώ ταυτοχρόνως πήρε μεταπτυχιακό στα μαθηματικά. Το 2012, η μπάντα κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ το «Fun On Saturday Night».

The Blasters - Marie, Marie (Live on KEXP)

Ο γνωστός από τους Black Flag Henry Rollins που κάνει μεγάλη καριέρα spoken word και φέτος περιοδεύει παντού στην Ευρώπη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές των «αδελφών Alvin».

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ