1821 Digital Gallery
O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Μύρων Μιχαηλίδης

O Ιδομενέας γυρίζει στο σπίτι του

Η ομορφότερη μουσική που έγραψε ποτέ μεγάλος συνθέτης για την Κρήτη, όπως μας είπε ο Μύρων Μιχαηλίδης, ανεβαίνει σε πλήρη σκηνική και μουσική μορφή στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Μύρων Μιχαηλίδης
Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης: H όπερα του Μότσαρτ υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Το πρώτο ανέβασμα όπερας σε πλήρη σκηνική και μουσική μορφή στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σε συμπαραγωγή με το θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης και με ταλαντούχους σολίστες από όλο τον κόσμο, είναι γεγονός. Η επιστροφή του Βασιλιά Ιδομενέα στην πατρίδα του, την Κρήτη, με την εξαίσια μελωδία του Μότσαρτ και με τη χρήση σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, είναι το καλύτερο αντίδοτο στη δυσοίωνη εποχή μας.

Idomeneo, Re di Creta (Ιδομενέας, Bασιλιάς της Κρήτης) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

«Ένα από τα έργα τα οποία, ακόμη και μία πρώτου μεγέθους ιδιοφυΐα όπως ο Μότσαρτ, επιτυγχάνει μόνο μια φορά στη ζωή του». Έτσι χαρακτηρίζει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν τον Ιδομενέα, Βασιλιά της Κρήτης, το τόλμημα του Μότσαρτ στην Σοβαρή Όπερα (Opera seria). Ο Ιδομενέας είναι ένα σημείο καμπής στη σταδιοδρομία του αυστριακού συνθέτη, ένα αποφασιστικό βήμα μακριά από το νεανικό έργο του, πλησιάζοντας την πιο εκλεπτυσμένη έκφραση των μεταγενέστερων έργων του. Η δράση επί σκηνής είναι διαρκής και η αφηγηματική πλοκή πλούσια εσωτερικής μουσικής, τόσο τρυφερή, όσο η τραγική Ίλια, τόσο υστερική, όπως η αμετανόητη Ηλέκτρα και τόσο τρομακτική, όπως το θαλάσσιο τέρας του Ποσειδώνα.

«Μένω πάντα έκθαμβος μπροστά στη μεγαλοφυία του Μότσαρτ, που έγραψε ένα τέτοιο αριστούργημα σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο Ιδομενέας ίσως να είναι η ομορφότερη μουσική που έγραψε ποτέ μεγάλος συνθέτης, με υπόθεση που εκτυλίσσεται στην Κρήτη», λέει στην Athens Voice ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Μύρων Μιχαηλίδης. «Η μουσική του Μότσαρτ έχει φως, καθαρότητα και ειλικρίνεια, ό, τι ακριβώς λείπει, κατά τη γνώμη μου, σήμερα, ένα πραγματικό ‘αντίδοτο’ στη σκοτεινή και θολή εικόνα της εποχής μας. Τι πιο όμορφο και αισιόδοξο να τραγουδούν Μότσαρτ στην Κρήτη καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο; Αμερική, Νότια Κορέα, Βραζιλία, Δανία, Πουέρτο Ρίκο, Ισραήλ, Ρουμανία, Ισπανία και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρώτη παραγωγή όπερας στην Κρήτη».

Σχετικα
Εγκατέλειψαν κοριτσάκι σε χαρτόκουτο: 15 μήνες φυλακή στον πατέρα
Εγκατέλειψαν κοριτσάκι σε χαρτόκουτο: 15 μήνες φυλακή στον πατέρα

 

 

Σχετικα
«Ελπίς Πατρίδος»: Η όπερα του 21ου αιώνα για το ’21
«Ελπίς Πατρίδος»: Η όπερα του 21ου αιώνα για το ’21

Στο μεγάλο εγχείρημα συμπράττουν η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, που συστήθηκε ειδικά για τον Ιδομενέα, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κιαγιαδάκη, ενώ σκηνοθέτης της όπερας είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Grattacielo, Στέφανος Κορωναίος.

Ο Γιάννης Κιαγιαδάκης
Ο Γιάννης Κιαγιαδάκης

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Grattacielo, Στέφανος Κορωναίος
O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Grattacielo, Στέφανος Κορωναίος

«Είναι ιστορική στιγμή ο συνδυασμός της πρώτης πλήρους παρουσίασης του Ιδομενέα στην Κρήτη και της πρώτης εκτέλεσης όπερας στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου», λέει ο Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος θα «ξεναγεί» μία ώρα πριν από κάθε παράσταση το κοινό για είκοσι λεπτά στην υπόθεση και στις ομορφιές του έργου, από τη σκοπιά του μαέστρου.

«Ιδομενέας, Bασιλιάς της Κρήτης» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Το έργο γράφτηκε από τον Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ το 1780-1781 και έκανε πρεμιέρα στις 29 Ιανουαρίου 1781 στο Θέατρο Cuvilliés του Μονάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον συνθέτη, υπήρξε η τελευταία του είδους της καθώς στη συνέχεια στράφηκε σε πιο ελεύθερες δομές στη σύνθεση όπερας. Το λιμπρέτο αντλεί έμπνευση από τον Πιέτρο Μεταστάζιο.

Η ιστορία τοποθετείται μετά τον Τρωικό πόλεμο. Ο βασιλιάς Ιδομενέας, μετά από μακρόχρονη απουσία, μπορεί επιτέλους να ονειρευτεί την επιστροφή στην πατρίδα του. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ο γιος του Ιδαμάντης εγγυήθηκε τη συνέχεια της βασιλείας του, κρατώντας φυλακισμένους του Τρώες, συμπεριλαμβανομένης της Ίλιας, κόρης του Πριάμου. Στο ταξίδι της επιστροφής του, ο Ιδομενέας πέφτει σε τρομερή καταιγίδα, που δεν τον αφήνει να φτάσει στην Κρήτη. Για να τα καταφέρει ζητά τη βοήθεια του Ποσειδώνα και του υπόσχεται να θυσιάσει το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα αντικρύσει μόλις δέσει το πλοίο του στη στεριά. Δυστυχώς ο πρώτος που αντικρύζει μόλις φτάνει στην πατρίδα του, είναι ο γιος του. Η Ίλια, ερωτευμένη καθώς είναι με τον Ιδαμάντη, που και αυτός την αγαπά, προσφέρει τη δική της ζωή ως θησεία στον Ποσειδώνα, σε αντάλλαγμα της δικής του.


Συντελεστές

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ)
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία: Στέφανος Κορωναίος
Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Τάσος Πρωτοψάλτου
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Σχεδιασμός και Επεξεργασία βίντεο: Νίκος Μότσιος
Video Art Projections: Matthew Deinhart
Διεύθυνση σκηνής: Κωνσταντίνα Στράνη
Ενδύτρια: Χρύσα Κατσιούλα
Μακιγιάζ: Θ. Α.
Μουσική Προετοιμασία: Παύλος Κόρδης
Τσέμπαλο/πιάνο: Παύλος Κόρδης
Basso continuo, τσέλο: Ρενάτο Ρίπο
Μετάφραση / Υποτιτλισμός: Έλντα Κλαδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζαχάρης Περογαμβράκης
Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Μαρία Παναγιωτοπούλου

Χορωδιακό σύνολο Ηρακλείου
Διεύθυνση Χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης
Ερμηνεύουν
Ιδομενέας: Thomas Massey / Donghyuk Chung
Ίλια: Kinneret Ely / Clara Iranzo
Ηλέκτρα: Kristel Vinter / Wing Kwan Chung
Ιδαμάντης: Kirsten Scott / Eva Marco
Αρμπάτσε: Μάριος Μανιατόπουλος / Valentine Borsu
Αρχιερέας: Valentin Borsu / Νικήτας Γκρίτζαλης
Φωνή του Ποσειδώνα: Rick Agster / Μάνος Χριστοφακάκης
Κρητικές: Αναστασία Πατσακίδου / Αμαλία Ασκορδαλάκη / Κωνσταντίνα Σηφάκη / Ζωή Λιάπη
Τρώες: Κωνσταντίνος Παλαιολόγου / Εμμανουήλ Ζουμπουλάκης / Valentine Borsu / Νικήτας Γκρίτζαλης

Η παραγωγή έχει υπέρτιτλους σε ελληνικά και αγγλικά.

ΙNFO: Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 & Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, στην αίθουσα «Ανδρέα και Μαρία Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices.gr, Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00) και από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5