24 Απρ 2024
READING

Πώς το TikTok αλλάζει τη μουσική βιομηχανία

4 MIN READ

Πώς το TikTok αλλάζει τη μουσική βιομηχανία

Πώς το TikTok αλλάζει τη μουσική βιομηχανία

Δεν έχει αλλάξει μόνο ο τρόπος που ακούμε μουσική τα τελευταία χρόνια, με τις πλατφόρμες όπως το Spotify να πρωταγωνιστούν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύονται νέοι καλλιτέχνες, το πώς ανακαλύπτουμε νέες μουσικές, και τα κανάλια μέσα από τα οποία η μουσική βιομηχανία προωθεί τα προϊόντα της.

Το TikTok, με τη δύναμη του virality του, που ελέγχει το νεανικό κοινό των χρηστών του, πρωταγωνιστεί σε αυτήν τη νέα τάση. Σε αυτήν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, νέοι μουσικοί μπορούν να λανσάρουν τα κομμάτια τους, ή ακόμα και να τα δημιουργούν μπροστά στα μάτια των followers τους, δισκογραφικές εταιρείες μπορούν να προμοτάρουν τους καλλιτέχνες τους – αλλά και τραγούδια άλλων δεκαετιών μπορούν να γίνονται ξαφνικά hits από το πουθενά.

Η δύναμη του TikTok αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συχνά τα κομμάτια που γίνονται trending καταλήγουν στο τοπ 100 του Billboard ή στις πρώτες θέσεις του Spotify. Αυτός είναι και ο λόγος που, από τους μικρούς νέους καλλιτέχνες μέχρι τους μεγάλους πάικτες των δισκογραφικών, όλοι πορσπαθούν να δαμάσουν και να εκμεταλλευτούν τη δύναμή του.

Από την πλευρά τους, οι δισκογραφικές εταιρείες προσπαθούν μεθοδικά να προωθήσουν νέες αλλά και παλαιότερες κυκλοφορίες τους, συνεργαζόμενες με influencers αλλά και παρακολουθώντας συνεχώς τις τάσεις της πλατφόρμας, ώστε να εκμεταλλευτούν την κατάλληλη χρονική στιγμή το ανάλογο trend. Καθώς πολλές φορές ένα τραγούδι από το παρελθόν εντελώς τυχαία μπορεί ξαφνικά να γίνει viral, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς τι μπορεί να πάει καλά. Γι’ αυτό, πέρα από το να παρακολουθούν τις τάσεις, οι εταιρείες συνεργάζονται επίσης με influencers, για την προώθηση συγκεκριμένων κομματιών, και προχωρούν πειραματιζόμενοι μέχρι να δουν τι μπορεί να λειτουργήσει και να τραβήξει το ενδιαφέρον των χρηστών. Με τη βοήθεια των αντίστοιχων, εξειδικευμένων μάλιστα πρακτορείων, αναθέτουν σε μια πλειάδα influencers να δοκιμάζουν διάφορα κομμάτια και βίντεο, μέχρι να βρουν αυτό που θα πετύχει και θα απογειωθεί σε trend – τότε η επιτυχία του θα αρχίσει να μεγαλώνει οργανικά.

Πώς το TikTok σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο

Μάλιστα, οι εταιρείες τείνουν να προτιμούν τους micro influencers για τις καμπάνιες τους, αφού είναι πολύ δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το τι θα πάει καλά. Θεωρούν δηλαδή ότι δεν τους συμφέρει να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε γνωστά ονόματα με αμφίβολα αποτελέσματα, τη στιγμή που υπάρχει περίπτωση ακόμα και το βίντεο ενός micro influencer, που προσέλαβαν με 200 δολάρια, να συγκεντρώσει εκατομμύρια views.

Από τις προσπάθειες των marketers της μουσικής βιομηχανίας επωφελούνται και οι πετυχημένοι δημιουργοί της πλατφόρμας, που κλείνουν μεγάλες συμφωνίες για να προωθήσουν μέσα από τα βίντεό τους τα τραγούδια συγκεκριμένων καλλιτεχνών.

Από την άλλη, ακόμα και ανεξάρτητοι μουσικοί μπορούν να γνωρίσουν την επιτυχία χάρη στο TikTok, συχνά επειδή εκμεταλλεύονται τις τάσεις και τα memes της ίδιας της πλατφόρμας, ενσωματώνοντάς τα στις δημιουργίες τους, με την ελπίδα ότι θα βοηθηθούν και από τους ίδιους τους αλγορίθμους της. Εκτός αυτού όμως, εδώ έχουν την ευκαιρία να φανούν δημιουργικοί και να εκφράσουν αυτό που θέλουν με τον τρόπο που θέλουν, ελπίζοντας να έχουν αντικτυπο στο κοινό που θα τους εκτιμήσει.

Αλλά και το ίδιο το TikTok ενδιαφέρεται και παρακολουθεί τις μουσικές τάσεις που αναδεικνύονται μέσα στην πλατφόρμα, έχοντας μάλιστα συστήσει ένα ολόκληρο τμήμα με αυτήν την αρμοδιότητα. Οι υπεύθυνοι ανιχνεύουν τα trends και εμπλουτίζουν τα playlists, ενώ ενημερώνουν και την εφαρμογή με τα κατάλληλα keywords, ώστε να βοηθήσουν τους χρήστες να εντοπίσουν ευκολότερα το τραγούδι που αναζητούν.

Το φορμά της πλατφόρμας δημιουργεί λοιπον νέες δυνατότητες και προσφέρει νέου τρόπους ανάδειξης των καλλιτεχνών, που επικεντρώνονται στην έννοια του virality. Αν και φαίνεται ότι ακόμα και για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μουσικής είναι δύσκολο ακόμα να ανιχνευτούν ακριβώς οι τάσεις, ίσως στο μέλλον δούμε τα είδη της μουσικής να ορίζονται από τις προτιμήσεις των νέων χρηστών της πλατφόρμας με πιο αναγνωρίσιμο και ανιχνεύσιμο τρόπο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.