Visual Browsing
Η Μαρία Φαραντούρη

Φαραντούρη και Καταλειφός «επιστρέφουν στην ποίηση» για τον Μίκη

Ένα απάνθισμα αυτούσιου ελληνικού ποιητικού λόγου, όπως μελοποιήθηκε από τους πιο μεγάλους συνθέτες
Η Μαρία Φαραντούρη
Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Καταλειφός, Βασίλης Γισδάκης στη μουσική παράσταση «Επέστρεφε στην ποίηση» αφιερωμένη τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τα αφιερώματα και οι εκδηλώσεις στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πέθανε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, συνεχίζονται. Αναμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές, επερχόμενες παραστάσεις είναι εκείνη των Μαρία Φαραντούρη και Δημήτρη Καταλειφό οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και με τη συνοδεία ενός τετραμελούς μουσικού σχήματος, μας προσφέρουν ένα απάνθισμα αυτούσιου ελληνικού ποιητικού λόγου, όπως μελοποιήθηκε από τους πιο μεγάλους μας συνθέτες.

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές που έχουν ιδιαίτερη σχέση με την ποίηση και μάλιστα – η Μαρία Φαραντούρη έχει συνδεθεί με την ερμηνεία εμβληματικών Ελλήνων ποιητών, μελοποιημένων από το Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες–  θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση «Επέστρεφε στην ποίηση» με στίχους σπουδαίων ποιητών μας, στις 1 και 2 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, θα συμμετάσχει και ο Βασίλης Γισδάκης.

Η Μαρία Φαραντούρη με τις συναυλίες της στις πιο μεγάλες αίθουσες του κόσμου (Carnegie Hall, Salle Pleyel, Queen Elisabeth Hall, Berliner Philarmonie κ.ά.), φέρνει τους ακροατές του εξωτερικού σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και μουσική, σε μια απόδειξη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο, ένα έργο που μέσα στην ελληνικότητά του «είναι απόλυτα οικουμενικό ως φορέας διαχρονικών αξιών της ανθρωπότητας». Παράλληλα, στο ρεπερτόριο υπάρχει και ο «διεθνής» ποιητικός λόγος είτε στην πρωτότυπη μορφή του (π.χ. Πάμπλο Νερούδα), είτε σε ελληνική απόδοση (π.χ. Μπρένταν Μπήαν/Βασίλης Ρώτας, Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ/ Αλέξης Τραϊανός). 

Ο Δημήτρης Καταλειφός
Ο Δημήτρης Καταλειφός

Στην καλλιτεχνική του πορεία, ο Δημήτρης Καταλειφός είχε την τύχη, όπως αναφέρει, να απαγγείλει σε ταινίες, εκδηλώσεις ή ηχογραφήσεις ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών. Σταδιακά συνειδητοποίησε ότι ο ποιητικός λόγος αποτελεί την ύψιστη μορφή τέχνης μαζί με τη μουσική και ότι η απαγγελία ενός ποιήματος, απαιτεί από τον ηθοποιό μια ερμηνεία αντίστοιχη με εκείνη ενός θεατρικού ρόλου.  «Οι στίχοι του ποιητή πρέπει να κατοικήσουν στην ψυχή μου. Όταν θα τους εκφέρω, οφείλω να δίνω την αίσθηση ότι αποτελούν πια δικά μου λόγια, προσωπική μου υπόθεση», υποστηρίζει. Ο Δημήτρης Καταλειφός νιώθει μεγάλη τιμή και χαρά που έχει ως τώρα απαγγείλει Κάλβο, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη, Καρούζο, Εγγονόπουλο και Δημουλά. Όταν επιστρέφεις και «αφήνεσαι στην ποίηση», όπως λέει ο Καβάφης, διαπιστώνεις ότι είναι «πολλών ανθρώπων τα λόγια μας», όπως αναφέρει ο Σεφέρης, και συνειδητοποιείς ότι η ποίηση αποτελεί ύψιστη παρηγοριά για τον άνθρωπο. Αυτό πιστεύει ο Δημήτρης Καταλειφός και νιώθει υπερήφανος για τον ποιητικό θησαυρό που διαθέτει η χώρα μας από την αρχαιότητα έως σήμερα.


Info: «Επέστρεφε στην ποίηση» με την Μαρία Φαραντούρη. Απαγγέλει ο Δημήτρης Καταλειφός. Συμμετέχει ο Βασίλης Γισδάκης. Την Μαρία Φραντούρη, τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Βασίλη Γισδάκη πλαισιώνουν οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής ενορχηστρώσεις & πιάνο, David Lynch σαξόφωνο & φλάουτο, Ηρακλής Ζάκκας μπουζούκι & μαντολίνο, Μιχάλης Πορφύρης, βιολοντσέλο. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίαςΓια περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα
Τιμές εισιτηρίων 10 € φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 15 €, 20 € Εισιτήρια  2107282333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public. 
Πριν την έναρξη των δύο μουσικών παραστάσεων, θα γίνουν έκτακτες ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Οι ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 7 μ.μ. και θα έχουν διάρκεια 1 ώρα.
Όσοι ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουν δωρεάν δελτίο εισόδου μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου, εδώ
1,2/10 στις 20:30 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5