1821 Digital Gallery
Το νησί της Λέσβου

Αρίων: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας επιστρέφει στη Λέσβο

Τέσσερις συναυλίες για τους επισκέπτες και μια διαδικτυακή διάλεξη για όλους τους μακρινούς φίλους, που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να είναι φέτος στο νησί
Αρίων - Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου 2021: Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν από 1 έως 4 Αυγούστου στο νησί της Λέσβου.

Για ένατη χρονιά και μετά από ένα χρόνο απουσίας ο Αρίωνας επιστρέφει στον Μόλυβο. Τέσσερις συναυλίες για τους επισκέπτες του νησιού και μια διαδικτυακή διάλεξη για όλους τους μακρινούς φίλους, που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να είναι φέτος στο νησί. Αυτή τη χρονιά λείπουν οι γνώριμες δράσεις, τα σεμινάρια, τα εργαστήρια για παιδιά και νέους, οι διαγωνισμοί. Όμως οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Κιθάρας που γίνεται στον Μόλυβο αισιοδοξούν και συνεχίζουν.

Ο Μόλυβος είναι ο τόπος που γέννησε τον διάσημο κιθαρωδό και λυρικό ποιητή του αρχαίου κόσμου, Αρίωνα τον Μηθυμναίο. Δεν σώθηκε ούτε ένας στίχος του, παρά μόνο μια ιστορία που μας μεταφέρει ο Ηρόδοτος: κάποτε οι ναύτες που μετέφεραν τον Αρίωνα από τη Σικελία στην Κόρινθο, τον έριξαν στη θάλασσα για να μοιραστούν τα πλούτη του, μα τον έσωσε ένα δελφίνι που άκουσε το τραγούδι του. Μια ιστορία που υπενθυμίζει πως το ταλέντο κάθε ανθρώπου είναι η δύναμή του που μπορεί να υποτάξει τη φύση ολόκληρη και να τον βγάλει στη στεριά.

Αυτή η ιστορία, ζωντανεύει ανάμεσα στις χορδές και τα δάχτυλα των μουσικών, που φτάνουν από όλες τις γωνιές της γης κάθε χρόνο στο Μόλυβο για το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων. Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου ξεκίνησε τη διοργάνωση του φεστιβάλ το 2012. Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ παρουσίασε μουσικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, σπουδαστές και μαθητές από κάθε γωνιά της γης. Στο κέντρο της φιλοσοφίας τψν διοργανωτών του φεστιβάλ βρίσκεται η προσέγγιση της κιθάρας, ως μέσο μουσικής έκφρασης και αισθητικής καλλιέργειας. Ως μέσο δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και σύμπραξης με άλλα μουσικά όργανα και άλλα είδη τέχνης.

Στις συναυλίες θα ακούσουμε καταξιωμένους αλλά και ταλαντούχους νέους  μουσικούς – μια διαρκής προτεραιότητα του Αρίωνα – από το χώρο της κλασικής και της παραδοσιακής μουσικής.  

Σχετικα
Πάπας Φραγκίσκος: Πότε έρχεται στην Ελλάδα - Η επίσκεψη στη Λέσβο
Πάπας Φραγκίσκος: Πότε έρχεται στην Ελλάδα - Η επίσκεψη στη Λέσβο

Μουσικοί που παίζουν κιθάρα στο φεστιβάλ Αρίων στη Λέσβο

Αρίων - Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου 2021: Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων στο νησί της Λέσβου

Κυριακή 1 Αυγούστου, 21.00 Δημαρχείο Μολύβου

Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, συνέχισε να τραγουδάς! 

 • Αλεξάνδρα Πλέσσια, τραγούδι
 • Κωνσταντίνος Μανωλκίδης, κιθάρα
 • Γιώργος Βελισσαρίδης, τσέμπαλο
Σχετικα
Μυτιλήνη: 40χρονος ασέλγησε σε 10χρονες φίλες του ανιψιού του
Μυτιλήνη: 40χρονος ασέλγησε σε 10χρονες φίλες του ανιψιού του

Τρεις νέοι ταλαντούχοι μουσικοί εξερευνούν και πειραματίζονται μέσα από διαφορετικούς συνδυασμούς  φωνών και οργάνων. Αφορμή οι ομορφότερες μελωδίες των συνθετών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, John Dowland, Henry Purcell και George Frideric Handel.

Δευτέρα 2 Αυγούστου, 21.00 Δημαρχείο Μολύβου

Μπλε Κύμινομυρωδιές και ηχοχρώματα από τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου

 • Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, τραγούδι, λάφτα
 • Έφη Ζαϊτίδου, κανονάκι

Μπλε Κύμινο τιτλοφορείται η παράσταση που συνδυάζει «μυρωδιές» και ηχοχρώματα από τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου με «φόρμες» και «αρμονίες» από διάφορα είδη του δυτικού μουσικού πολιτισμού. Σημαντική θέση κατέχει ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός ως αφορμή για διαρκή επί σκηνής συνομιλία ανάμεσα στην Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι) και τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (λάφτα).

Παράλληλη δράση

22.30 στον κεντρικό δρόμο του Μολύβου

Rock & roll στο Μόλυβο

 • Γιώργος Βλάχος, ηλ. κιθάρα
 • Νίκος Βουτυράκης, ηλ. κιθάρα
 • Άγγελος Βλαχος, σαξόφωνο

Μια φορά και έναν καιρό, οι Ρεσάλτο κάτω από την σκιά του κάστρου στον Μόλυβο. Ζωντανά στον δρόμο, με ελληνικό και ξένο ροκ.

Τρίτη 3 Αυγούστου, 21.00 Δημαρχείο Μολύβου

Ρεσιτάλ κιθάρας

 • Hubert Kaeppel 

Τραγούδια καλοκαιρινής νύχτας

 • Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο
 • Κορίνα Βουγιούκα, κιθάρα

Από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της γενιάς του και γνώριμος του Αρίωνα από τα περασμένα χρόνια, ο  Hubert Kaeppel θα ερμηνεύσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο δημοφιλή έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου.

Φύση και Έρωτας. Η διάσημη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου μαζί με την Κορίνα Βουγιούκα στην κιθάρα, ερμηνεύουν τραγούδια που ενέπνευσαν αρχαίοι και μεταγενέστεροι ποιητές, από τη Σαπφώ και τον Αλκμάν ως τον Σαίξπηρ και τον Heine.

Γυναίκα που παίζει κιθάρα

Τετάρτη 4 Αυγούστου, 21.00 Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Π.Ι.Ο.Π. Αγία Παρασκευή

Η γιορτή του Αρίωνα

Συναυλία από το σύνολο των μουσικών που παίρνουν μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων 2021.

Καθώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν φέτος τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών δράσεων του Αρίωνα, ως αντίδωρο στους φίλους του φεστιβάλ θα μεταδοθεί διαδικτυακά η διάλεξη του καθηγητή της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας Hubert Kaeppel, με θέμα «Ζητήματα ερμηνείας και δακτυλοθεσίας», τη  Δευτέρα 2 Αυγούστου στις 12.00 με ελεύθερη πρόσβαση.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας ΑΡΙΩΝ διοργανώνεται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου με συνδιοργανωτή την Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΝΠΔΔ του Δήμου Δυτικής Λέσβου της ΕΤΑΛ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, της Aegean airlines, της Hellenic Seaways και άλλων τοπικών υποστηρικτών.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κορίνα Βουγιούκα

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι δωρεάν με δελτία εισόδου. Θα τηρηθούν όλα τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας για την αποτροπή διασποράς του Covid-19.  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5