Visual Browsing

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και η Εικονική Πραγματικότητα

Γυναίκα και άνδρας που φοράνε στο κεφάλι συσκευή VR
Με το ΕλΣΟΝ VR μπορείς τώρα να βρεθείς στη σκηνή μαζί με την ορχήστρα
  • A-
  • A+
0
Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων μπαίνει στην εποχή της Εικονικής Πραγματικότητας με το EλΣΟΝ VR - Το μήνυμα του Διονύση Γραμμένου για το project

Ανήσυχη, καινοτόμος και νεανική από τη φύση της, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων μπαίνει στην εποχή της Εικονικής Πραγματικότητας με το EλΣΟΝ VR, μια ανεπανάληπτη εμπειρία που μεταφέρει τους θεατές πάνω στη σκηνή, δίπλα στους μουσικούς!

Σε αρκετές περιπτώσεις, η διαχείριση της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, την έστρεψε στις μεγαλύτερες ηλικίες του πληθυσμού. Μάλιστα, από πολλούς νέους ανθρώπους θεωρήθηκε -και θεωρείται- συντηρητική μουσική, μουσική γερασμένη και γεροντική. Όμως, ακόμη κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που η μουσική γραφόταν με το χέρι και παιζόταν σε σαλόνια, μερικοί από τους σημαντικότερους συνθέτες, ήταν πολύ νέοι όταν την έγραφαν. Σε πολλές περιπτώσεις, νεότεροι από πολλούς σημερινούς stars της pop.  Για παράδειγμα, ο Mozart πέθανε στα 35 του και ο Schubert στα 31 του. Όσο για τα σαλόνια, καλό θα ήταν να μην τα συνδέσουμε υποχρεωτικά με τη χλιδή: ο Beethoven, ο Mozart, ο Schubert και πολλοί ακόμα συνθέτες, πέθαναν πάμφτωχοι. Όσο για τη δόξα που αυτοί απέκτησαν, είναι χαρακτηριστικό ότι στην κηδεία του Mozart παραβρέθηκαν τρεις άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα δεν μπήκαν καν στον κόπο να συνοδεύσουν το φέρετρό του μέχρι το σημείο ταφής: το άφησαν στο παρεκκλήσι και μόνο μερικοί εργάτες το οδήγησαν στο φτωχικό μνήμα. Όσο επενδύουμε την κλασική μουσική με έναν αέρα ακριβών ενδυμάτων, τόσο την απομακρύνουμε από τους νέους ανθρώπους και τόσο την απομακρύνουμε από την πραγματική ουσία της τέχνης: να γεννά συνεχώς το νέο!

Το να δημιουργείς το νέο, σημαίνει να είσαι (ή/και να νιώθεις) νέος, σημαίνει να τολμάς να προχωράς πάντα μπροστά. Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣΟΝ, Διονύσης Γραμμένος, δεν είναι διατεθειμένος να μείνει στάσιμος. Αναζητά συνεχώς νέους δρόμους για την ορχήστρα. Ένας τέτοιος είναι το ΕλΣΟΝ VR. Πρόκειται για ένα project, όπου με τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας καθώς και οπτικοακουστικού υλικού ειδικά διαμορφωμένου σε 360° από ζωντανές συναυλίες της ορχήστρας, η ΕΛΣΟΝ θα προσφέρει μια συνολική βιωματική μουσική εμπειρία στο κοινό της. Οι θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν συναυλίες σαν να ήταν πάνω στη σκηνή και να περιηγηθούν στους ήχους έργων των Mendelssohn, Tchaikovsky, Grieg, Weber, Mahler και Schubert. Το ΕλΣΟΝ VR θα ταξιδέψει το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα ώστε να δώσει την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους και ειδικά στη νεολαία, να ανακαλύψει με ξεχωριστό τρόπο τη μαγεία της συμφωνικής ορχήστρας.

ΕλΣΟΝ VR | Βυθίσου στη Μουσική • ELSON VR | Immerse Yourself in Music

Σχετικα
Ο Zubin Mehta κάτω από την Ακρόπολη
Ο Zubin Mehta κάτω από την Ακρόπολη

Η δράση ΕλΣΟΝ VR εξυπηρετεί συγχρόνως και εκπαιδευτικούς σκοπούς, εισάγει τους νέους στον κόσμο της συμφωνικής ορχήστρας και δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές, οι οποίοι δεν είχαν έως τώρα την ευκαιρία, να γνωρίσουν τη συμφωνική μουσική με έναν τρόπο που θα μείνει έντονα χαραγμένος στη μνήμη τους.

Ο Διονύσης Γραμμένος μας λέει για τη δράση αυτή: «Σε μια εποχή όπου η κλασική μουσική ως έννοια μοιάζει κάπως απόμακρη, δυσνόητη ή και ξένη σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να εφεύρουμε νέους, δημιουργικούς, τρόπους συνύπαρξης και επαφής μας με το κοινό. Το ΕλΣΟΝ VR, το οποίο η Ορχήστρα μας έρχεται να προσθέσει στη σύγχρονη μουσική σκηνή, είναι ένας από τους τρόπους μας να κάνουμε προσβάσιμα στο θεατή του σήμερα, τα μουσικά αριστουργήματα μιας άλλης εποχής. Αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής, και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, προσκαλούμε το κοινό να γευτεί την εμπειρία μιας ζωντανής συμφωνικής συναυλίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε το μεγάλο ταλέντο και τις δυνατότητες της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών. Καλούμε λοιπόν όλους, και ειδικά τους νέους, να βρεθούν κοντά μας - πάνω στη σκηνή - και να βιώσουν εκ των έσω τον παλμό της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων».

Διονύσης Γραμμένος
Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣΟΝ, Διονύσης Γραμμένος
Σχετικα
Οι ήχοι του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Οι ήχοι του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η δράση ΕλΣΟΝ VR σχεδιάστηκε από τον Διονύση Γραμμένο, υλοποιείται με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και προτείνει μια νέα σχέση της κλασικής μουσικής με το κοινό της και ειδικά τους νέους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα κρατήσεων από φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ορχήστρα, στο info@elson.gr

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5