Visual Browsing
Δημήτρης Τουφεξής

Ρεσιτάλ πιάνου του Δημήτρη Τουφεξή με έργα Chopin στο ΠΣΚΗ

Τα έργα του Frédéric Chopin (1810-1849) για πιάνο, αποτελούν για κάθε ερμηνευτή ένα δώρο ανυπέρβλητης ομορφιάς και αισθητικής αξίας.
© Χρήστος Ζουλιάτης
Δημήτρης Τουφεξής: Ρεσιτάλ πιάνου με έργα Frédéric Chopin στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (video)

Ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ Δημήτρης Τουφεξής έρχεται το Σάββατο 17 Απριλίου, στις 21:00, στην Αίθουσα Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» και μέσω Live Streaming από την επίσημη σελίδα του ΠΣΚΗ, ετοιμάζεται να μαγέψει το κοινό με την ερμηνεία του σε ένα πρόγραμμα επιλεγμένων έργων του επονομαζόμενου «Πρίγκιπα του πιάνου».

Δημήτρης Τουφεξής
© Χρήστος Ζουλιάτης

Τα έργα του Frédéric Chopin (1810-1849) για πιάνο, αποτελούν για κάθε ερμηνευτή ένα δώρο ανυπέρβλητης ομορφιάς και αισθητικής αξίας. Ο κύριος όγκος της συνθετικής δημιουργίας του Chopin προορίζεται για το πιάνο. Ως πιανίστας, ο Πολωνός δημιουργός απέκτησε μεγάλη φήμη, εξαιρετικά σύντομα στην καλλιτεχνική του πορεία, πραγματοποιώντας, ωστόσο, ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις (ο Chopin έδωσε λίγο περισσότερες από 30 συναυλίες στην διάρκεια της τραγικά σύντομης ζωής του). Αριστοκρατικός, κομψός και άνετος μέσα στο πιανιστικό του σώμα, ο Chopin ήταν προικισμένος με την αίσθηση μιας εξαιρετικής ευαισθησίας στο πιάνο, ένα χάρισμα που του επέτρεπε να εξερευνά εις βάθος όλες τις ηχητικές και εκφραστικές δυνατότητες του μουσικού οργάνου της εποχής του. Οι καινοτομίες που πρότεινε στην δακτυλοθεσία, στην τεχνική του αριστερού χεριού, στην τεχνική του πεντάλ, καθώς και η συνολική του προσφορά στην εξερεύνηση της πιανιστικής τέχνης , αποτελούν πλέον έναν από τους πυλώνες της διεθνούς μουσικής εργογραφίας για πιάνο. 

Ο διεθνώς διακεκριμένος μουσικός Δημήτρης Τουφεξής έχει ως σολίστ κερδίσει αναγνώριση από την παγκόσμια μουσική κοινότητα και ως διευθυντής ορχήστρας έχει αποσπάσει θαυμάσιες κριτικές για το έργο του ενώ ως δάσκαλος, αποτελεί σημείο αναφοράς για την αμεσότητα με την οποία μεταδίδει τη δεξιοτεχνία και το πάθος του για τη μουσική. Έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση με το Μετάλλιο του Ζήνωνα. Ο Δημήτρης Τουφεξής απέσπασε σε ηλικία 10 ετών διπλή υποτροφία από την Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποίησε όλες τις σπουδές του. Ενθουσίασε τους κριτικούς από το ντεμπούτο του κιόλας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον.  Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, κέρδισε πολλές διακρίσεις και βραβεία, όπως το Katherine Tuck, το βραβείο των New York Times, το Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Three Rivers, που επιχορηγείται από την Κρατική Ραδιοφωνία και τη Συμφωνική του Πίτσμπουργκ, καθώς και το βραβείο Wurlitzer (τέσσερις συνεχείς φορές). Έχει δώσει χιλιάδες συναυλίες στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις πιο σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, όπως της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης, του Πίτσμπουργκ, της Χονολουλού, του Σηάτλ, του Σαν Φρανσίσκο, της Φλόριντα, της Δρέσδης, του Λονδίνου, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Ρωσίας, της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης, του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης κ.ά.  Έχει εμφανιστεί στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί περιοδείες σε ετήσια βάση, ενώ έχει, επίσης, παίξει δέκα φορές στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, περισσότερες από 40 φορές στο Lincoln Center και αρκετές στον Ο.Η.Ε.  Ο Δημήτρης Τουφεξής έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους μαέστρους Bernstein, Previn, Johannos, Maazel, Rudel, Katims, Talmi, Fiddler, Schneider  Eschen και Mehta, αλλά και με τους Sunshine, Spieth, Chung, Καρυτινό, Τσιάλη, Φιδετζή και Μιχαηλίδη. Καλείται συχνά να διδάξει σε σεμινάρια πιάνου και να συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου ως μέλος κριτικής επιτροπής. Είναι μόνιμος καλλιτέχνης - καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος από το 1988. Έχει δισκογραφία με τις εταιρίες Phillips και Μusical Heritage.

Σχετικα
Ηράκλειο: Χτυπούσε τη σύζυγό του μπροστά στα 3 παιδιά τους
Ηράκλειο: Χτυπούσε τη σύζυγό του μπροστά στα 3 παιδιά τους

Δημήτρης Τουφεξής
© Χρήστος Ζουλιάτης

Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ πιάνου με έργα Chopin στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

 • Frédéric Chopin (1810-1849) Πρελούδιο σε Σι ελάσσονα, Αριθμός 6 Lento assai Από τα 24 Πρελούδια για πιάνο, Έργο 28 [1839]
 • Πρελούδιο σε Λα Μείζονα, Αριθμός 7 Andantino Από τα 24 Πρελούδια για πιάνο, Έργο 28 [1839]
 •  Πρελούδιο σε Ντο δίεση ελάσσονα, Αριθμός 10 Molto allegro Από τα 24 Πρελούδια για πιάνο, Έργο 28 [1839]
 •  Πρελούδιο σε Ντο δίεση ελάσσονα, Έργο 45 Sostenuto [1841]
 •  Βαλς σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, Αριθμός 1 “Valse de l’ adieu” [1835]
 •  Βαλς σε Ρε ύφεση Μείζονα, Έργο 64, Αριθμός 1 “Minute Waltz” [1847]
 •  Νυχτερινό σε Φα ελάσσονα, Έργο 55, Αριθμός 1 [1842-1844]
 •  Νυχτερινό σε Ντο δίεση ελάσσονα, Αριθμός 20 Lento con gran espressione Έργο σε έκδοση μετά θάνατον του συνθέτη [1830]
 •  Νυχτερινό σε Ντο ελάσσονα, Έργο 48, Αριθμός 1 Lento [1841]
 •  Πολωνέζα σε Ντο δίεση ελάσσονα, Έργο 26, Αριθμός 1 Allegro appassionato [1836]
 •  Πολωνέζα σε Λα μείζονα, Στρατιωτική, Έργο 40, Αριθμός 1 Allegro con brio [1838]
 •  Σπουδή σε Ντο δίεση ελάσσονα, Έργο 25, Αριθμός 7 Lento [1834]
 •  Σκέρτσο σε Σι ύφεση ελάσσονα, Έργο 31, Αριθμός 2 [1837]

Info: Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, αξίας 5 €, από εδώ.

Δημήτρης Τουφεξής | Ρεσιτάλ πιάνου με έργα Frédéric F. Chopin

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5