Μουσικη

David Gilmour: Δουλεύοντας με την Polly Samson

Σημειώσεις Ενός Μονομανούς: Δίσκοι, βιβλία, ταινίες κι έργα τέχνης που αξίζει να ανακαλύψεις

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 778
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο David Gilmour με τη σύζυγό του Polly Samson σε παρουσίαση των βιβλίων της
Ο David Gilmour με τη σύζυγό του Polly Samson σε παρουσίαση των βιβλίων της, The Last Bookstore, Λος Άντζελες, 23 Μαρτίου 2016 © Greg Doherty/Getty Images/Ideal Image

Τα τραγούδια του David Gilmour και της Polly Samson, το νέο άλμπουμ των Amigo The Devil, οι λονδρέζοι Nirvana, ο ανιψιός του John Lee Hooker, Archie Lee Hooker

➽ Η Polly Samson έχει γράψει από το 2000 μέχρι σήμερα πέντε βιβλία, που τα έχουν πάει πολύ καλά στην πατρίδα της, την Αγγλία. Στα  ελληνικά έχει κυκλοφορήσει μόνο το δεύτερο από αυτά, το «Έξω από την εικόνα», παρότι τα θέματά της δεν είναι καθόλου ξένα με τα ελληνικά πράγματα. Μάλιστα, το πέμπτο από τα βιβλία της, το περσινό “Theatre Of Dreamers”, έχει απολύτως ελληνικό θέμα. Αναφέρεται στην Έρικα, ένα δεκαοκτάχρονο κορίτσι που το σκάει από τον έλεγχο του πατέρα της στο Λονδίνο κι έρχεται να συναντήσει μια μεγάλη παρέα από ζωγράφους, ποιητές και μουσικούς στην Ύδρα. Αποφασίζει να μείνει μαζί τους και καθώς είμαστε στα μέσα της δεκαετία του 1960 γνωρίζει όλη την απίθανη παρέα της εποχής, μέλος της οποίας ήταν και ο Leonard Cohen. Η Samson, εκτός από επιτυχημένη συγγραφέας, είναι και η σύζυγος του David Gilmour των Pink Floyd κι έχει υπογράψει πολλούς από τους στίχους των τραγουδιών της μπάντας αλλά και της προσωπικής καριέρας του David. Στην επερχόμενη νέα έκδοση του “Theatre Of Dreamers”, στα αγγλικά πάντα, θα υπάρχει σε περιορισμένα αντίτυπα κι ένα ep με τέσσερα τραγούδια του Gilmour. Το μόνο που μπορούμε να βρούμε από αυτά στις πλατφόρμες, είναι για την ώρα το “Yes, I Have Ghosts”, που είχε κυκλοφορήσει και ως περιορισμένο single για τη Black Friday. Ανυπομονώ να ακούσω και τα υπόλοιπα τρία, ειδικά μάλιστα το “Kokineli”,  που κλείνει το ep.

➽ Η σκοτεινή μουσική μού άρεσε πάντα. Κι αν τις πιο πολλές φορές ταυτίζεται με το metal ή το gothic, οι πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της έρχονται από άλλου τύπου ιδιώματα. Ο Danny Kiranos έχει ως πρώτο όργανο το μπάντζο και ως δεύτερο την ακουστική κιθάρα. Έτσι, εκ των πραγμάτων, αναπτύσσει τις μουσικές του ιδέες σ’ ένα ύφος που αγγίζει την country. Μια country όμως εναλλακτική, σκοτεινή και απόκοσμη, με στίχους που αναφέρονται σε σημειώματα αυτοκτονίας, φόνους και αιματηρούς ρομαντικούς έρωτες. Έχει υιοθετήσει το πολύ παράξενο όνομα Amigo The Devil, έχει αγαπηθεί από κάθε έντυπο που λατρεύει τον σκοτεινό ήχο απ’ όπου κι αν αυτός προέρχεται και πολύ σύντομα κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο του “Born Against”, που μυρίζεται δισκάρα.

➽ Εκτός από τους Σιατλαίους Nirvana του Kurt Cobain, που γνωρίζουμε όλοι, υπήρξαν στην ιστορία της μουσικής και οι Λονδιναίοι Nirvana, που έδρασαν στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν έφτασε εκεί ο Αθηναίος Alex Spyropoulos, έχοντας στις αποσκευές του πολύ σοβαρές ακροάσεις της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι και ειδικά του «Χαμόγελου της Τζοκόντας». Ένα από τα σπουδαία ονόματα της βρετανικής ψυχεδέλειας, οι Nirvana επανακυκλοφορούν αυτές τις μέρες υπό μορφή box set το σύνολο των τραγουδιών τους, με τίτλο “Songlife 1967-1972”.

➽ Οι Adventures είναι μια μάλλον άγνωστη μπάντα από το Belfast, που δραστηριοποιείται ανάμεσα στο 1983 και το 1993 και παίζει ένα ευχάριστο pop new wave, χωρίς να αρνείται να ρίξει στο τελικό μίγμα του ήχου της ορισμένα ιρλανδικά folk στοιχεία. Το ντεμπούτο τους “Theodore And Friends” είναι πολύ όμορφο δείγμα του νοσταλγικού ήχου της εποχής και ήρθε στο μυαλό μου επειδή επανακυκλοφορεί αυτόν τον καιρό και μάλιστα με επιπλέον tracks.

➽Ο Archie Lee Hooker κουβαλάει βαρύ όνομα. Είναι ανιψιός του John Lee Hooker κι έχει γεννηθεί στο Lambert του Mississippi, πολύ κοντά στα crossroads, όπου υποτίθεται ότι ο Robert Johnson πούλησε την ψυχή του στον διάβολο. Ο Archie παίζει blues –φυσικά– με γερές δόσεις gospel και soul, και κυκλοφορεί μαζί με την Coast To Coast Blues Band τον τρίτο του δίσκο –αν ενώνω σωστά τις τελείες– που λέγεται “Living In A Memory”. Δεν είναι ο δίσκος του αιώνα αλλά είναι συγκινητικό που υπάρχει απόγονος του John Lee Hooker και μάλιστα στον ευρύτερο χώρο των blues.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ. Οι Future Sound Of London δημιούργησαν μουσική που ξεσήκωνε όχι μόνο τα πόδια αλλά και το μυαλό. Το “Dead Cities” ήταν ο δίσκος της ζωής τους, καθώς χώνευε σχεδόν κάθε ιδίωμα της χορευτικής μουσικής στον μοναδικό του ήχο. Επανακυκλοφορεί σε διπλό βινύλιο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ