Visual Browsing
Διονύσης Γραμμένος

Η ΕΛΣΟΝ και ο Διονύσης Γραμμένος In Residence στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ευχάριστη είδηση για την ελληνική ορχήστρα νέων με διεθνή ακτινοβολία
© Πάρις Τατιβιάν
H Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), με αρχιμουσικό τον Διονύση Γραμμένο In Residence στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε μια εποχή που ο Covid-19 έχει επιβάλει ένα καθεστώς (σχεδόν) απραξίας, σε μια εποχή που η μουσική αλλά και η τέχνη γενικότερα περνούν δύσκολες στιγμές, είναι πολύ ευχάριστο να ξεκινούν συνεργασίες, όπως αυτή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και τον Διονύση Γραμμένο. Από φέτος, η Ορχήστρα θα πραγματοποιεί τις συναυλίες, τις δοκιμές, τα σεμινάρια, τις ακροάσεις και τις εκπαιδευτικές της δράσεις στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για τη συνεργασία αυτή, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Πιμπλής δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που υποδεχόμαστε στο Μέγαρο την ΕΛΣΟΝ, μια ελληνική ορχήστρα νέων με διεθνή ακτινοβολία. Φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε στη συνέχιση της εκπαιδευτικής της δράσης και της συμμετοχής των ταλαντούχων νέων ελλήνων μουσικών της σε ελληνικές και διεθνείς εκδηλώσεις συμφωνικής μουσικής αξιώσεων. Το Μέγαρο βρίσκεται πάντα στο πλευρό όσων ανοίγουν τον δρόμο σε όλο και περισσότερους νέους να ασχοληθούν με την κλασική μουσική».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης, από την πλευρά του, καλωσόρισε την ΕΛΣΟΝ ως ορχήστρα νέων in residence του Μεγάρου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια λαμπρή ορχήστρα-φυτώριο νέων μουσικών, η οποία στεγάζεται στο ΜΜΑ, στο πλαίσιο των δράσεών του που έχουν στόχο να δώσουν βήμα στους νέους και να τους προσκαλέσουν να ανακαλύψουν τις πολλές και συναρπαστικές εκφάνσεις της μουσικής».

Ο μαέστρος Διονύσης Γραμμένος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣΟΝ, αναφερόμενος σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, υπογράμμισε: «Σαν μια άλλη “Εθνική Ελπίδων” στον τομέα του πολιτισμού της χώρας μας, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποκτά νέα στέγη ως ορχήστρα in residence σε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτή την καινούργια συνεργασία, η οποία θα επιτρέψει στην Ορχήστρα να συνεχίσει το έργο της, την καλλιέργεια της νέας γενιάς ελλήνων μουσικών, παρέχοντάς τους ορχηστρική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και συναυλιακές εμπειρίες  ̶̶ πολύτιμα εφόδια για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία».

Σχετικα
Megaron Online: Ο επαναπατρισμός της Διασποράς Ι - Ο Νέος Κόσμος
Megaron Online: Ο επαναπατρισμός της Διασποράς Ι - Ο Νέος Κόσμος

Στις δύσκολες εποχές, έχουμε, δυστυχώς, συνηθίσει να μην δίνουμε πολλή σημασία στις επιτυχίες κάποιων νέων ανθρώπων, ειδικά στον χώρο της τέχνης. Ακόμη κι αν αυτές οι επιτυχίες είναι διεθνείς. Ο Διονύσης Γραμμένος σημείωσε μια πολύ μεγάλη επιτυχία το 2008, όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Νέου ευρωπαίου μουσικού της χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Βιέννης μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για περισσότερες από 20 χώρες. Είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου (κλαρινέτο) στην ιστορία του διαγωνισμού που έχει τιμηθεί με τη διάκριση αυτή.

Σήμερα, θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Εμφανίζεται τακτικά σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, της Βιέννης και του Παρισιού, ενώ έχει δώσει ζωντανές συναυλίες που μεταδόθηκαν από μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης. Για τη σεζόν 2020 – 21 ο Διονύσης Γραμμένος είναι κορυφαίος αρχιμουσικός της English Touring Opera στην παρουσίαση της όπερας Λα Μποέμ του Puccini [Πουτσίνι] και διευθύνει, μεταξύ άλλων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επίσης, είναι ο πρώτος έλληνας μαέστρος που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν (ΗΠΑ). 

Έκανε το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με σύνολα και πολιτιστικούς φορείς διεθνούς κύρους, όπως η Όπερα του Καναδά στον «Ευγένιο Ονιέγκιν» του Τσαϊκόφσκι Κι, η «Απαγωγή από το Σεράι» του Μότσαρτ, η Ορχήστρα Δωματίου της Σκάλας του Μιλάνου με σολίστ τη διάσημη πιανίστα Κάτια Μπουνιατισβίλι στο Δεύτερο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης, η Ορχήστρα Δωματίου του Βελγίου στον «Μαγικό Αυλό» του Mότσαρτ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο προεδρικό γκαλά, αλλά και οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Οδησσού και Ταϊλάνδης στις Συμφωνίες των Νίλσεν και Μπραμς αντίστοιχα. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και Νaïve.

Σχετικα
Έφη Αγραφιώτη: Η Φωνή του Πιάνου
Έφη Αγραφιώτη: Η Φωνή του Πιάνου

H Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), με αρχιμουσικό τον Διονύση Γραμμένο In Residence στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
© Πάρις Τατιβιάν

H Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ιδρύθηκε το 2017 από τον Διονύση Γραμμένο και αποτελείται από νέους έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και από έλληνες που ζουν το εξωτερικό. Βασικοί της στόχοι είναι η αναζήτηση, καθοδήγηση, εκπαίδευση και ανάδειξη νεαρών ταλαντούχων καλλιτεχνών που ασχολούνται με το συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων που προέρχονται από ελληνικά αλλά και μεγάλα ευρωπαϊκά σύνολα.

H συμμετοχή των νεαρών μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ παρέχεται δωρεάν μέσω των χρηματοδοτήσεων που εξασφαλίζει η ίδια. Παράλληλα, ειδική μέριμνα δίνεται στις εκπαιδευτικές δράσεις για το νεανικό κοινό αλλά και στην ευκολία προσβασιμότητας των νέων στις συναυλίες της, καθώς η Ορχήστρα επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που πρεσβεύει αυτό το είδος μουσικής. Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί, κατ’ αυτό τον τρόπο, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους σολίστ και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι τον μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.

Στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας της, περισσότεροι από 100 έλληνες μουσικοί έχουν επιλεγεί, κατόπιν ακροάσεων, να συνεργαστούν με την Ορχήστρα, ενώ πάνω από 1.500 νέοι έχουν λάβει μέρος σε εκπαιδευτικές της δράσεις. Ως σήμερα, η ΕΛΣΟΝ έχει πραγματοποιήσει εννέα συναυλίες στην Ελλάδα συμπράττοντας με διάσημους σολίστ, ενώ έχει επίσης αναθέσει σε δύο συνθέτες να γράψουν νέα έργα για την Ορχήστρα. Σημαντικά ορόσημα για τη μέχρι στιγμής πορεία της ήταν η ηχογράφηση της Πέμπτης Συμφωνίας του Μπετόβεν και του Δεύτερου Κοντσέρτου για Πιάνο του Μέντελσον με σολίστ τον Βασίλη Βαρβαρέσο καθώς και η συμμετοχή νέων μουσικών της Ορχήστρας σε συναυλίες στην Αθήνα και τη Ραβένα, στις οποίες παρουσιάστηκε η Ενάτη του Μπετόβεν υπό τον Ρικάρντο Μούτι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Τον περασμένο Ιούλιο του 2020 η Ορχήστρα ηχογράφησε και βιντεοσκόπησε την Πρώτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ σε μεταγραφή για σύνολο 15 μουσικών, υπό τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Γιοχάννες Ντέμπους, Μουσικό Διευθυντή της Canadian Opera Company και τακτικό προσκεκλημένο μαέστρο της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης.

Πρόσφατα, το έργο και η ποιότητα της ΕΛΣΟΝ αναγνωρίστηκαν και με την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras), μια συνεργασία που δίνει την ευκαιρία στους μουσικούς της, μεταξύ άλλων, να συμπράττουν με άλλα νεανικά εθνικά σύνολα στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής MusXchange που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΛΣΟΝ είχε πέρυσι την τιμή να προσκληθεί στο Konzerthaus [Κοντσέρτχαους] του Βερολίνου, όπου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Young Euro Classic, της σπουδαιότερης πλατφόρμας στον κόσμο για νεαρούς μουσικούς ορχήστρας με διεθνή προσανατολισμό που ενδιαφέρονται για την παράδοση της ευρωπαϊκής κλασικής μουσικής.

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων λειτουργεί με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5