1821 Digital Gallery
Ο Ραέντ Γιασίν «The Sea Between My Soul» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ο Ραέντ Γιασίν μιλά στην ATHENS VOICE για το ροκ μιούζικαλ

Ταριχευμένα ζώα τραγουδούν για τους θανάτους στη Μεσόγειο.
Ο Ραέντ Γιασίν, δημιουργός του μιούζικαλ «The Sea Between My Soul» © Κική Παπαδοπούλου
Συνέντευξη: Ο Λιβανέζος εικαστικός και μουσικός Ραέντ Γιασίν μιλά για το μιούζικαλ «The Sea Between My Soul» λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη.

Κάθε χρόνο, η Μεσόγειος Θάλασσα ρυπαίνεται από περίπου 230.000 τόνους πλαστικών και υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), «Mare Plasticum: The Mediterranean» (2020). Όπως γνωρίζουμε, οι επιπτώσεις από τη ρύπανση είναι ιδιαίτερα σοβαρές τόσο για τους θαλάσσιους οργανισμούς, όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό το σημαντικό πρόβλημα αποτέλεσε έμπνευση για τον Λιβανέζο εικαστικό και μουσικό Ραέντ Γιασίν, ο οποίος δημιούργησε μαζί με τον πρώην τραγουδιστή και μπασίστα του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Sun City Girls Άλαν Μπίσοπ, το ροκ μιούζικαλ «The Sea Between My Soul» («Η Θάλασσα Ανάμεσα στην Ψυχή Μου»). Στην παράσταση που θα παρακολουθήσουμε σε παγκόσμια πρεμιέρα την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, στις 21.00, στο κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube, παρουσιάζονται θεματικές όπως η αντίθεση της ζωής και του θανάτου, η πολυετής ιστορία φόνων στη θάλασσα, οι ενέργειες που κάνουμε σήμερα γι’αυτή τη βίαιη πραγματικότητα και πώς αυτές θα διαμορφώσουν το μέλλον. 

Ο Ραέντ Γιασίν, του οποίου τα έργα έχουν προβληθεί σε πολιτιστικούς χώρους, μουσεία και φεστιβάλ από το MaerzMusik στο Βερολίνο, και το Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, μέχρι τα μουσεία Nottingham Contemporary στο Νότιγχαμ και Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη, επιλέγει για πρωταγωνιστές του «The Sea Between My Soul» ταριχευμένα ζώα που τραγουδούν. Και ο Άλαν Μπίσοπ που μετά τη διάλυση των Sun City Girls το 2007 και την πορεία που ακολούθησε με τους The Invisible Hands, έγραψε τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών. Είναι μια συνεργασία που δίνει άλλη διάσταση στο περιεχόμενο και φιλοδοξεί να βάλει σε σκέψεις το κοινό.

In the Middle of the Night - Alan Bishop (The Sea Between My Soul)

Ο Ραέντ Γιασίν μιλά στην ATHENS VOICE για το «The Sea Between My Soul» και τον αντίκτυπο της πανδημίας στον παγκόσμιο πολιτισμό

Το «The Sea Between My Soul» είναι ένα αντισυμβατικό σχόλιο στην μακρά ιστορία θανάτων και δολοφονιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τι σας ώθησε να μεταφέρετε αυτά τα αληθινά γεγονότα στη σκηνή με τη μορφή ενός ροκ μιούζικαλ;
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που σχετίζεται με την αναπόφευκτη αλήθεια ότι δεν υπάρχει τρόπος να γλυτώσουμε από τον θάνατο. Υπάρχει παντού γύρω μας. Αρχίζει και γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας το ότι παρακολουθούμε και πληροφορούμαστε γι’ αυτού του είδους τα γεγονότα. Η παράσταση ήταν για μένα μια εσωτερική ανάγκη να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό το ζήτημα.

Σχετικα
Πέθανε ο «πατέρας» των μιούζικαλ Στίβεν Σόντχαϊμ
Πέθανε ο «πατέρας» των μιούζικαλ Στίβεν Σόντχαϊμ

Πρωταγωνιστές του μιούζικαλ είναι τα ζώα. Γιατί επιλέξατε να δώσετε σε εκείνα «φωνή» και όχι σε ανθρώπους; Ποια είναι η ιστορία τους;
Στην ιστορία και τη λογοτεχνία χιλιάδων χρόνων πριν, τα ζώα είχαν πάντα σοφία και φωνή. Πίστευα ότι έχουμε ακούσει τους ανθρώπους πολύ και μάλιστα λένε ψέματα ο ένας στον άλλον. Οπότε, προσπαθώντας να βρω τρόπο να παρουσιάσω την αλήθεια, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να την μάθουμε από τα ζώα. Τα συγκεκριμένα ζώα ενσωματώνουν μια αληθινή αναπαράσταση του θανάτου, περισσότερο από κάθε άλλο.

Σκηνή από το ροκ μιούζικαλ «The Sea Between My Soul»
Σκηνή από το ροκ μιούζικαλ «The Sea Between My Soul» © Nikos Kokkas

Πόσο καιρό διήρκησε η έρευνα για το πρότζεκτ;
Η προετοιμασία για το εγχείρημα, διήρκησε τρία χρόνια. Άρχισα να υλοποιώ την ιδέα το 2017 και η πρεμιέρα ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2020. Όμως, συνέβησαν ατυχή γεγονότα, ήρθε η πανδημία και αναβλήθηκε το σόου.
Περιέργως το μιούζικαλ μιλάει για τον θάνατο και τη σχέση του με τα ζώα και τους ανθρώπους. Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι είδαμε το σενάριο της παράστασης με τα ίδια μας τα μάτια κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, υπάρχει σύνδεση. Δηλαδή το γεγονός ότι τα ζώα μετέφεραν τον ιό στους ανθρώπους και αυτός κατέλαβε τις πόλεις. Οι άνθρωποι μπήκαν σε lockdown και δεν υπήρχε κανείς στους δρόμους. Παρακολουθήσαμε στις ειδήσεις τόσα βίντεο με ζώα που περιφέρονταν ελεύθερα κι αυτή ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Αυτού του είδους οι εκπλήξεις και οι συμπτώσεις, είναι κάπως προφητικές. Νομίζω ότι οι καλλιτέχνες μαντεύουν κατά κάποιο τρόπο το μέλλον και πιθανόν να πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας.

Σχετικα
Συνετρίβη στη Μεσόγειο βρετανικό F-35
Συνετρίβη στη Μεσόγειο βρετανικό F-35

Ο συνθέτης τραγουδιών του μιούζικαλ «The Sea Between My Soul» και μουσικός των Sun City Girls, Άλαν Μπίσοπ
Ο συνθέτης τραγουδιών του μιούζικαλ «The Sea Between My Soul» και μουσικός των Sun City Girls, Άλαν Μπίσοπ © Hans Van Der Linden

Ο Άλαν Μπίσοπ των Sun City Girls έγραψε τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών για το μιούζικαλ. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Ο Άλαν Μπίσοπ είναι φίλος από τα παλιά και είμαι μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς του, ως τραγουδιστή/τραγουδοποιό. Έχουμε συνεργαστεί σε μερικά πιο μικρά πρότζεκτ και η πρώτη και μοναδική μου επιλογή ήταν να ξαναδουλέψουμε μαζί για το μιούζικαλ.

Η πανδημία προκάλεσε την αναβολή ή την ακύρωση-σε πολλές περιπτώσεις-ενός μεγάλου αριθμού παραγωγών, όμως την ίδια στιγμή το κοινό έχει την δυνατότητα να τις παρακολουθήσει διαδικτυακά. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτόν τον νέο τρόπο θέασης πολιτιστικών δρωμένων; Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας;
Νομίζω ότι έχουμε μάθει πολλά από την πανδημία. Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο, δεν μπορούμε να αισθανθούμε τη μαγεία του θεάτρου, δεν υπάρχει πια. Αποφασίσαμε να τη μεταφέρουμε online. Θα παρακολουθήσετε την κινηματογραφημένη εκδοχή του σόου. Γι’ αυτή τη συγκυρία, επεξεργαστήκαμε πολύ το περιεχόμενο, κάναμε γυρίσματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, περισσότερα κοντινά πλάνα, αργή κίνηση της κάμερας. Είναι μια τελείως διαφορετική δουλειά από εκείνη που θα δείτε τον Απρίλιο. Γιατί θα την παρουσιάσουμε live ως θεατρικό κομμάτι.

Σκηνή από το ροκ μιούζικαλ «The Sea Between My Soul»
Σκηνή από το ροκ μιούζικαλ «The Sea Between My Soul» © Κική Παπαδοπούλου

Πώς φαντάζεστε το μέλλον των τεχνών;
Το μέλλον και η ιστορία του πολιτισμού βρίσκονταν πάντα σε κίνδυνο. Πλέον μοιάζει να είναι σε αυτή την κατάσταση πιο πολύ από ποτέ. Είδαμε ότι δεν υπάρχει προτεραιότητα για τον πολιτισμό από τις κυβερνήσεις και αυτό είναι άσχημο. Ζω στη Γερμανία και τα σινεμά, τα θέατρα και άλλοι πολιτιστικοί χώροι είχαν κλείσει. Ο τουρισμός και άλλοι κλάδοι ήταν πιο σημαντικοί από τον πολιτισμό. Και ουσιαστικά, αυτό ήταν που με ανησύχησε όμως για να είμαι ειλικρινής δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούμε για την ύπαρξή μας ως καλλιτέχνες, επειδή με αυτό ασχολούμαστε και πιστεύω ότι από αυτό μπορούμε να επιβιώσουμε.

Ποια είναι τα σχέδιά σας μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του «The Sea Between My Soul» σε επαγγελματικό επίπεδο;
Είμαι εικαστικός και μουσικός οπότε ήδη έχω πολλά και διαφορετικά εγχειρήματα που ετοιμάζω. Αλλά πραγματικά ελπίζω να κάνω κι άλλες παραστάσεις και επίσης θέλω το «The Sea Between My Soul» να διαρκέσει στο χρόνο. Έχουμε περάσει τόσο διάστημα και έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να το δημιουργήσουμε.

Σκηνή από το ροκ μιούζικαλ «The Sea Between My Soul»
Σκηνή από το ροκ μιούζικαλ «The Sea Between My Soul» © Κική Παπαδοπούλου

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στο City Guide της Athens Voice. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5