1821 Digital Gallery
Μανώλης Φάμελλος
ΤΕΥΧΟΣ 277

Μανώλης Φάμελλος

Επιστρέφει με νέα δουλειά. Στη Λύρα.

Επιστρέφει με νέα δουλειά. Στη Λύρα. Που έχει πάει Βούλα. «Η στιγμή που κρατάει για πάντα», ο τίτλος. Το δελτίο τύπου είναι ικανό να σου τινάξει τα δημοσιογραφικά νεύρα στον αέρα. Είναι σουρεάλ, με προκλητικό τρόπο. Επειδή αυτά εδώ δεν περνάνε, του ’ριξα και εγώ 22 ερωτήσεις με συνειρμούς από το άλμπουμ του και ιδού τα αποτελέσματα. Το νου σου, γιατί από 22 Νοεμβρίου πάει στην Κεντρική Σκηνή στον Σταυρό του Νότου μαζί με τους Νίκο Πορτοκάλογλου και Νίκο Ζιώγαλα.

Mια στιγμή της ζωής σου που κρατάς για πάντα; Να κολυμπώ ανάσκελα σε μια ζεστή θάλασσα ένα φθινοπωρινό βράδυ.

Πώς σου φάνηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα; Ψηφίζουμε κάπως στο πόδι, όπως ερωτοτροπούμε, γι’ αυτό τελικά μας κάνουν έρωτα και όχι πολιτική.

Τι σημαίνει ένα τρένο, αλήθεια; Ένα τρένο σημαίνει τα πάντα για μένα.

Σχετικα
«Πόλεμος» Χατζηνικολάου- Ζαραλίκου στο Twitter
«Πόλεμος» Χατζηνικολάου- Ζαραλίκου στο Twitter

Έχεις κατοικίδιο; Όχι, αλλά θα αποκτήσω μόλις αποκτήσω και κάποιον να προσέχει και αυτό και εμένα, όταν βρίσκομαι μακριά.

Πιστεύεις στα φαντάσματα; Όταν μου μιλούν με επιχειρήματα, ναι.

Έχεις φοβίες, εμμονές; Οι φοβίες είναι ο σκοτεινός μου εαυτός, οι εμμονές το έτερόν μου ήμισυ. Η κυρίαρχη είναι το να πάμε παρακάτω, άγνωστο πού…

Σχετικα
Χρήστος Κολοβός: Η Εθνική μας Μουσική Σχολή
Χρήστος Κολοβός: Η Εθνική μας Μουσική Σχολή

Πώς προέκυψε ο Αττίκ; Ο Αττίκ ήπιε όλα τα πελάγη της θλίψης κι έγινε ο ίδιος η εποχή του. Εγώ πάλι τον άκουγα μικρός κι ήθελα να πενθώ… δεν πρόσεχα και μου έμεινε.

Τι ακριβώς θέλεις να πεις με το… σχιζοφρενικό «εσύ μόνο υπάρχεις για μένα, εσύ που δεν υπάρχεις για μένα»; Ήθελα να πω την αλήθεια, ακόμα κι αν δεν υπήρχε για να την πω.

Πώς ξεπερνάς τη συναισθηματική αστάθεια που ακούγεται έντονα στο άλμπουμ σου;                                                          Α, μα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Ή, ίσως, τώρα που το σκέφτομαι… ναι, τελικά έχετε απόλυτο δίκιο… αλλά πάλι μπορεί και όχι. Άλλωστε τα συναισθήματα είναι από τη φύση τους ασταθή και υπάρχουν για να ξεχωρίζουμε από τις μηχανές.

Κάποια ιστορία από την προετοιμασία, την ηχογράφηση ή την ιδέα του άλμπουμ; Τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν σαν από μόνα τους σε διάστημα μερικών εβδομάδων, ενώ είχα ξεκινήσει να ηχογραφώ ένα άλλο άλμπουμ. Ήτανε μια παρένθεση που κατάπιε το κυρίως θέμα, όπως συμβαίνει πολύ συχνά άλλωστε.

Πώς φαντάζεσαι την τριανδρία του Νοεμβρίου στον ΣΤΝ; Αυτή την τριανδρία ήθελα να την κάνω μόνος, αλλά αποφάσισα να πάρω λίγη βοήθεια από τους φίλους μου.

Υπάρχει Θεός;  Δεν ξέρω, όμως υπάρχει ο άνθρωπος που ίσως είναι μια έκφραση του θείου μέσα στο γήινο χρόνο.

Πώς σου φαίνεται η παρούσα ελληνική πραγματικότητα; Είμαστε λίγοι και θέλουμε πολλά ο καθένας για τον εαυτό του.

Πού ζεις, πού συχνάζεις, πού ηρεμείς, από πού εμπνέεσαι; Ζω στη Γλυφάδα, αγαπώ τη σιωπή και τη μουσική, κι αν ήξερα από πού εμπνέομαι θα τα ήξερα όλα.

Ποια είναι η πιο ωραία περιοχή της Αθήνας; Περιοχή δεν ξέρω, πάντως σίγουρα αυτή δεν είναι η πιο ωραία εποχή της Αθήνας. Η γοητεία της ωστόσο βρίσκεται στη ζωντάνια του καθημερινού της μικρόκοσμου.

Νοσταλγείς τη Θεσσαλονίκη; Δεν νοσταλγούμε το σκηνικό μιας παράστασης αλλά αυτό που ζήσαμε εκεί, είτε ως πρωταγωνιστές είτε ως θεατές. Η Θεσσαλονίκη που νοσταλγώ είναι ένας μυστικός τόπος που δανείζεται μόνο κάποια υλικά από την απτή πραγματικότητα. Πρόσωπα μέσα σε στιγμές, μυρωδιές μέσα σε εικόνες.

Tι κάνουν οι ποδηλάτες; Είναι κι αυτοί, όπως είπα παραπάνω, ενεργά μέλη του μυστικού θιάσου. Αλλά και στην πραγματικότητα χαίρουν άκρας υγείας.

Έχεις ακούσει κάτι καινούργιο που σου τράβηξε την προσοχή πρόσφατα; Περιμένω το επόμενο των Αrcade Fire.

Τι διαβάζεις; Είμαι κάπως κυκλοθυμικός αναγνώστης και από την αστυνομική λογοτεχνία μεταπηδώ στην πολιτική φιλοσοφία, ώσπου επιστρέφω τελικά στην ποίηση.

Ποια είναι η τελευταία συναυλία που παρακολούθησες; Είδα τον Στάθη Δρογώση στον Σταυρό του Νότου και χάρηκα γιατί όσο παίζαμε μαζί τον έβλεπα και τον άκουγα μόνο προφίλ.

Tι σε απασχολεί αυτό τον καιρό; Η ζοφερή ατμόσφαιρα αδιεξόδου που ζούμε και το εάν, πώς και κατά πόσο θα μπορούσα εγώ να βοηθήσω.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5