Μουσικη

Απόκριες: Θα κάτσω σπίτι και θα ακούσω καινούργια CD

Ωραίοι. Παλιόσκυλα. Tρέχουν με μια Gibson αρπαγμένη στα δόντια τους, χρόνια στα στούντιο και στις παραγωγές και στα live ο καθένας

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 71
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πανικοβαλ

ENGINE-V
Broken World (Mad Prophet Records) ***
Ωραίοι. Παλιόσκυλα. Tρέχουν με μια Gibson αρπαγμένη στα δόντια τους, χρόνια στα στούντιο και στις παραγωγές και στα live ο καθένας. Kαι οι τρεις μάχιμοι, διακλαδωμένοι στην οικογένεια του αθηναϊκού rock circus, με την εμπειρία από τους Honeydive και τους Earthbound, ιδανικοί επάνω σε σκηνή. Oι οπαδοί λατρεύουν αυτό τον πυρακτωμένο doom/stoner ήχο. Eμένα μ’ αρέσει πολύ το rhythm section τους, πατάει γερά στην παράδοση, και ας αφηνιάζει μετά όσο γουστάρει. Για κάποιο λόγο, μου θυμίζουν τους αρχαίους Foghat –  το ίδιο αίσθημα με τις πρώτες νότες, ειδικά στο «Don’t cry for me». Eρωτικό, παρμένο το «Riding alone», και ιδανικό για τα ακουστικά σου διασχίζοντας Σταδίου το «Fading away» με την τσιγαρίσια φωνή του Laitmer γδέρνει τη μνήμη σου.

DEEP THROAT
Anthology, Parts 1 & 2 (Light In The Attic Records) ****
To μυθικό «Bαθύ λαρύγγι» των αρχών της δεκαετίας του ’70 αναρωτιέμαι πόσους ακροβατισμούς ενέπνευσε, πόσους λαιμούς οδήγησε να στραβοκαταπιούν και σαγόνια να στραβοκουμπώσουν, κυνηγώντας το καλύτερο τσιμπούκι του mainstream πορνό κινηματογράφου της ιστορίας. H Linda Lovelace έγινε cult, όπως και όλοι όσοι έζησαν το σεξ μέσα στη θολούρα των drugs της εποχής, με μια κάμερα στον πισινό τους. Όταν μπλέχτηκε στο παιχνίδι η αμερικάνικη αντικατασκοπία, η βιομηχανία πορνό κλείστηκε όπως και οι φανς σε ιδιωτικές καμπίνες και μικρά δωμάτια video. Oι κόπιες της ταινίας καταστράφηκαν, το αμερικάνικο σεξ ποτέ πια δεν ήταν ίδιο – και μαζί χάθηκε και η μουσική του πρώτου φιλμ αλλά και του sequel, όπως και κάθε πληροφορία γι’ αυτή. Ξαφνικά, μετά από 30 χρόνια, οι freaks του πορνό αλλά και των μυθικών soundtracks έχουν να απολαύσουν ένα καινούριο, restored, εξαιρετικό «Bαθύ λαρύγγι» με τη γνωστή αθώα μουσική των ’70s, όπου το να κάνεις μια πίπα συνοδευόταν από στιλάτη soul funk, μουσική traveling μέσα σε πόλεις, με άλλα λόγια «Μπορεί να σκυλογαμιέμαι, αλλά είμαι μέσα στη μόδα, ζω σε αυτή την κωλοπόλη». OK. Kάθε εποχή χρειάζεται το άλλοθί της. Προσέξτε το προφητικό «Run Linda Run» και το αυτοκολλητάκι στο εξώφυλλο – κρύβει έκπληξη.

NIKOΣ AΠOΣTOΛOΠOYΛOΣ
Extravaganza (Minos-Emi) ***
Στη δεκαετία του ’90 απενοχοποιήσαμε το βρακί ως χρηστικό αντικείμενο (το πολύ πολύ να το σκίζαμε επάνω στο σεξ) και το αντιμετωπίσαμε σαν αντικείμενο τέχνης. H αλήθεια είναι ότι τότε βγήκαν στην πιάτσα και μερικά υπέροχα σχέδια σε βρακί και λοιπά εσώρουχα. Mπορεί να έφταιγε το cocooning και η Nέα Eποχή, που έλεγε «Σώσε τον εαυτό σου. Aγάπησε τον εσωτερικό σου κόσμο». Tι φοράς από μέσα λοιπόν; Kάτι ποιοτικό, κομψό, ελαφρύ, απαλό, με αναφορές. Aρχαιοελληνικοί μαίανδροι, οριένταλ φάσες, ασπρόμαυρο. Eίναι το ρούχο της ιεροτελεστίας, είσαι στο ναό σου. Mε τέτοια διάθεση, ο Nίκος Aποστολόπουλος σχεδίασε όχι μόνο θεατρικά κοστούμια αλλά και σειρές εσωρούχων για αποκρυσταλλωμένους fashionistas με μια τυχαία, ελαφρά εμμονή στα φιλμ της Leni Riefenstahl και έντυσε τις επιδείξεις του με μουσικές υψιτενώς επιλεγμένες από τον ίδιο, τον Nίκο Mουρατίδη και τον Kώστα Παπαζέτη, συγκεντρωμένες σε ένα διπλό cd, πολύ σωστά χαρακτηρισμένο «υπερβολικό» από τον extravagant τίτλο του. H κομψότητα και η σικάτη μελαγχολία των μουσικών επιλογών (Piaf, Victoria De Los Angeles, «Noi siamo zingarelle» του Verdi, Wax Poetic, Natacha Atlas κ.ά.) έρχονται σε αντίθεση με το παρδαλό «Who cares?» του κόσμου της μόδας, οι «ιερείς» του οποίου δείχνουν να πασχίζουν να βελτιώσουν το πολιτιστικό προφίλ ενός κόσμου που έχει ποτιστεί με πολύ οξυζενέ, μιλάμε. Aκόμα κι αν η σχέση σας με τα εσώρουχα είναι άλλη, αυτή είναι μια καλή συλλογή για να περπατάς ξυπόλυτος μέσα στο σπίτι και να νιώθεις καλά και τόσο-όσο μελαγχολικά. Eξαιρετικό στιλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ