Visual Browsing

Vlachos Locos: Hip hop με κλαρίνα για Βλάχους από τον Groove Gorilla

Είδαμε το βίντεο κλιπ «Βλάχος» και τον ρωτήσαμε τι παίζει
Vlachos Locos: Ο ράπερ Groove Gorilla αφιερώνει το νέο του τραγούδι στους Βλάχους και βάζει κλαρίνο στο hip hop

Αφιερώνοντας ένα τραγούδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λιβάδι Ολύμπου, στη μνήμη των παππούδων του και στους Βλάχους ανά τη Γη, ο ράπερ Groove Gorilla, κατά κόσμον Ευκλείδης Κρατσιώτης, χτυπά με το «Vlachos Locos» ή «Βλάχος» και ταιριάζει κλαρίνα με ρίμες και beats. Αταίριαστο ή έξυπνο; Παρατραβηγμένο ή απλά αυθεντικό; Είδαμε το βίντεο κλιπ του τραγουδιού και στείλαμε στο inbox ερωτήσεις για να μάθουμε περισσότερα.

Κλαρίνα και ρίμες μαζί. Πιστεύεις πως ταιριάζουν και γιατί;
Κλαρίνο και ρίμες μαζί ταιριάζουν. Ταιριάζει πιστεύω οποιαδήποτε μουσική συνδεθεί με μία άλλη με σεβασμό, γνώσεις και αρτιότητα. Η αγάπη μόνο δεν αρκεί για ένα καλό αποτέλεσμα αλλά δε γίνεται και χωρίς αυτά. Ταιριάζει και παραταιριάζει λοιπόν.

Την ώρα που πολλοί εγχώριοι ράπερ κοπιάρουν το «αμερικάνικο όνειρο» των γκέτο, εσύ πατάς πάνω στην ελληνική λαογραφία. Πώς κι έτσι;
Τα τραγούδια μου όλα είναι βιωματικά. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένας φόρος τιμής, είναι από βιώματα και ιστορίες των παππούδων μου, της κουλτούρας των Βλάχων, της ζωής τους και της ιστορίας τους. Αυτά ξέρω, αυτά νιώθω, αυτό λέω. Ήθελα να τιμήσω την ελληνική ύπαιθρο και το έκανα. Χωρίς να σημαίνει ότι τα προηγούμενα τραγούδια μου ή τα επόμενα, έχουν αυτό το πολιτισμικό φορτίο.

Σχετικα
Αθηναίoς: Δείτε πρώτοι το κλιπ του Moose με τον Νέγρο Του Μοριά
Αθηναίoς: Δείτε πρώτοι το κλιπ του Moose με τον Νέγρο Του Μοριά

Τι θαυμάζεις περισσότερο στην παράδοση των Βλάχων;
«Πρώτοι στ’ άρματα, στα τάματα, στα γράσια και στα γράμματα» λένε. Θαυμάζω την κληρονομιά που άφησαν σε πνευματικό επίπεδο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό μεγάλοι Βλάχοι όπως ο Ν. Δούμπας, ιδρυτής του Μεγάρου Φίλων Μουσικής στην Βιέννη. Θαυμάζω την παραδοσιακή τέχνη στα υφαντά, το εμπορικό τους πνεύμα, την καθημερινή τους φιλοσοφία και την διατήρηση της βλάχικης διαλέκτου, όπως επίσης και των εθίμων και των αξιών τους. Όλα αυτά τα νιώθω πιο έντονα ίσως, γιατί όντας μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, μου λείπει λίγο παραπάνω όλη αυτή η κουλτούρα.

Παρεξηγείσαι αν σε πει κάποιος «βλαχοράπερ;»
Περισσότερη σημασία έχει το πώς θα πει κάποιος το οτιδήποτε. Ο Γορίλας θέλει τρόπους. Τώρα, και Βλάχος είμαι και ράπερ είμαι. Και τα δύο τα μάθατε κατά βάση από το «Vlachos Locos». Απ’ την άλλη είμαι και πιανίστας, ίσως δηλαδή «βλαχοπιανίστας». Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Βλάχος, με οποιοδήποτε συνθετικό. Ουδεμία παρεξήγησις.

Σχετικα
Protect Ya Neck από τον κορωνοϊό, με τον τρόπο των Wu-Tang Clan
Protect Ya Neck από τον κορωνοϊό, με τον τρόπο των Wu-Tang Clan

Beats του Λόγου Απειλή και ρίμες για τον Όλυμπο. Τι ενέργεια σου βγάζει αυτό το μέρος;
Θα μείνω λίγο στα beats του Σπο, που πέρα από δυνατό ταλέντο, κρύβουν πολλές γνώσεις, εργατικότητα και συνεργατικότητα. Οι μισές ρίμες υπήρχαν, κι έτσι δεν άργησε να φτιάξει αυτήν τη beatάρα με τα βλάχικα τραγούδια που του έφερα. Η ενέργεια είναι μόνο και πάντα θετική σε υψόμετρο 1.200+ μέτρων (να πας στο Λιβάδι) !

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για να αδειάζει το μυαλό σου και γιατί;
Είναι η κουζίνα, που είναι και η δουλειά μου. Αλλά σίγουρα και νούμερο ένα είναι το αμάξι μου! Φεύγω με ή χωρίς προορισμό και εκεί ξεχνιέμαι και πατάω τα freestyles μου. Στην τελική, οπουδήποτε θα έχω αυτά που χρειάζομαι: παρέα, μοναξιά, αγάπη, βουνό, θάλασσα, δημιουργία… whatever.

Θυμάσαι το πρώτο άλμπουμ που αγόρασες;
Αν δεν ήταν Ημισκούμπρια, θα ήταν TXC. Ήμουν πολύ μικρός για να θυμάμαι.

Από πού κρατά η σκούφια του Groove Gorilla;
Το groove το βίωσα στην Καστοριά, παίζοντας πλήκτρα unofficial με τους Blue Rats, αλλά κυρίως συναναστρεφόμενος με αυτούς, μοναδικοί φίλοι και μουσικοί. Ο γορίλας, κρατάει από ιστορία παιδικής ηλικίας αλλά δεν θα πω πολλά, γιατί θα μιλάω ως αύριο. Θα πω μόνο πως εδραιώθηκε από ανάγκη, όταν έπρεπε να ξυπνήσει μέσα μου κάτι πιο δυνατό από άνθρωπο…  ώστε να κόψω… να ξεκόψω… και να ξεπεράσω δαίμονες. Και είναι και Double G! (για τους όλντσκουλ).

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5