Μουσικη

Ακούστε πρώτοι το «Rage Park» του Σταύρου Γασπαράτου

Tι θα συνέβαινε εάν άφηνες τον εαυτό σου να χάσει τον έλεγχο;

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo_by_mihalis_kloukinas_3.jpg
© Μιχάλης Κλουκίνας

Μία μουσική performance του Σταύρου Γασπαράτου για τη λύτρωση της εξωτερίκευσης αισθημάτων και άλλες ηλεκτρονικές περιπέτειες. Ακούστε εδώ όλο το άλμπουμ.

Ο Σταύρος Γασπαράτος είναι συνθέτης και sound artist. Εκτός από τα προσωπικά του έργα συνθέτει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον χορό.

Εάν βυθιστείς στους ήχους που κατασκευάζει ο Σταύρος, θα νοιώσεις ότι ανοίγεται μπροστά σου, κάθε φορά, μία καινούργια ιστορία στην οποία μπαίνεις, αργά, βήμα – βήμα, και ακολουθείς την πλοκή της. Γνωρίζεις τι θα σου συμβεί γιατί, στην ουσία, είναι τα ίδια σου τα συναισθήματα και αναμνήσεις. Αλλά ταυτόχρονα νοιώθεις έναν ηδονικό φόβο για την πολυπλοκότητα και το αχανές της κάθε «συναισθηματικής εμπειρίας» που ξαναζείς. Διαβάζεται περίπλοκο αλλά ακούγεται εύκολα – το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αφεθείς.

Γνώριμη εφαρμογή, άλλωστε: είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να ακούμε ηλεκτρονικά τοπία.

Τώρα, ήρθε η ώρα να μπούμε στο σύμπαν του «Rage Park», ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Το έργο είναι μία πρόκληση: σχεδιάζει εκδοχές του τι θα συνέβαινε αν άφηνες τον εαυτό σου να χάσει τον έλεγχο, να ξεσπάσει. Μία άχρονη στιγμή πού κάποιος αφήνει ελεύθερο ό,τι καταπίεζε - στην προσπάθεια του να είναι συμβατός. Αυτός είναι ο πυρήνας της μουσικής performance «Rage Park». Ξεκινώντας από τη συσσώρευση οργής και την ανάγκη εξωτερίκευσής της ως τρόπο λύτρωσης. To «Rage Park» ακροβατεί ανάμεσα στην ηρεμία και την οργή, απολαμβάνοντας τις υπερβάσεις στην κάθε πλευρά. Η εμπειρία εκτόνωσης και ελευθερίας ακούγεται λυτρωτικά. Μοιάζει σαν να περπατάς σε ένα πυκνό δάσος ήχων και να ακούς τις λεπτομέρειες, τους μικρούς τριγμούς των δέντρων, τον μεγάλο ήχο της αγκαλιάς που σε τυλίγει.

photo_by_mihalis_kloukinas_5.jpg
© Μιχάλης Κλουκίνας

Τώρα, η μουσική του «Rage Park» κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε δίσκο (αριθμημένης έκδοσης) από την Inner Ear. Η ηχογράφηση των 7 ορχηστρικών κομματιών έγινε ζωντανά στο Venue B τον Ιούλιο του 2018 με τη συμμετοχή των μουσικών: Αναστάσης Μυσιρλής (τσέλο), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Περικλής Τιμπλαλέξης(βιολί), Πάνος Τσίγκος (πιάνο, electronics), Σταύρος Γασπαράτος (πιάνο, κρουστά, electronics). To artwork του album είναι βασισμένο στο έργο Spiked-Wire Frieze του εικαστικού Νίκου Σεπετζόγλου.

59952473_10156645880387496_4589767391566626816_o.jpg

Ο Σταύρος Γασπαράτος μας έδωσε το άλμπουμ για μία (και παραπάνω) φουλ πρώτη ακρόαση, λίγο πριν την κυκλοφορία του (κυκλοφορεί τη Δευτέρα 20 Μαϊου σε LP/CD/Digital και είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία εδώ). 

 

Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Rage Park” ολοκληρώνεται και το παράλληλο project του Στάθη Αθανασίου με την ομώνυμη μικρού μήκους ταινία του (έκανε πρεμιέρα στις 7 Μαΐου στο αγγλικό site Directors Notes). Από αυτήν προέρχονται και τα τρία video clips που συνοδεύουν την κυκλοφορία του δίσκου.

Μπορείτε να δείτε εδώ το πρώτο, «Part One» (ένα απολαυστικό short αγωνίας και τρόμου). Τα υπόλοιπα δύο θα ακολουθήσουν σε λίγες μέρες.

Rage Park - Part One

Ο Σταύρος Γασπαράτος συνεχίζει τη δουλειά πάνω στο «Rage Park», ετοιμάζοντας μια μουσική performance/εγκατάσταση με μια σπουδαία ομάδα καλλιτεχνών, που θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο στις 23 και 24 Μαΐου.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

photo_by_mihalis_kloukinas.jpg
Photo © Μιχάλης Κλουκίνας

Ο Σταύρος Γασπαράτος, από το 2000 έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 100 παραγωγές, συνεργαζόμενος με πολύ σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς - φορείς (Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο του Νέου Κόσμου Ryerson Theatre School - Toronto, Mime Festival – London, Dock 11, Ballhaus NS – Berlin, De Wagg – Amsterdam, Macau C.C. - China, Paris Villette, EMPAC – N.Y., Dallas Opera , BAM – New York Onassis CC NY, The Watermill Center – NY, The Glass House – NY, Documenta14 – Kassel, Remai Modern, Canada κ.ά.)

Επιλεγμένα Έργα:

Το 2019 υπογράφει την ηχητική σύνθεση για το «Together» σε χορογραφία της Maria Hassabi (που έκανε πρεμιέρα στο Pulitzer Arts Foundation St. Louis).

Το 2016 γράφει την μουσική για τo «Recess», μέρος του έργου «Rules of the Game», σε χορογραφία του Jonah Bokaer. Μια συμπαραγωγή του BAM | NY και της Όπερας του Ντάλας. Ακολουθεί παγκόσμια περιοδεία.

Το 2015 δημιουργεί την μουσική performance-installation με τίτλο «Triple Echo» για τα εγκαίνια του Onassis Cultural Center – New York.

Το φθινόπωρο του 2014 παρουσίασε τη νέα του προσωπική δουλειά «Expanded Piano» στην Αμερική και το EMPAC (New York) που κυκλοφόρησε στην Γερμανική Ad Noiseam το καλοκαίρι του 2015.

Τον Ιούνιο του 2009 συνέθεσε την μουσική για την multimedia εκδήλωση των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσαγκάρη.

Δισκογραφία:

Την άνοιξη του 2019 κυκλοφορεί το «Rage Park» από την Inner Ear.

Το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφορεί το «Experimentalism» από την West one Music.

Το καλοκαίρι του 2015 κυκλοφορεί «Expanded Piano», ηχογραφημένο στο EMPAC (New York) από την Ad Noiseam (Βερολίνο).

Το φθινόπωρο του 2013 κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ «Seven» από την Ad Noiseam (Βερολίνο).

Το 2008 κυκλοφορεί το προσωπικό του άλμπουμ «Rehearsals», μια συλλογή με μουσική για θέατρο και χορό από την Creative Space.

Βραβεία:

- 2019 «Βραβείο Κοινού» του Αθηνοράματος για την παράσταση «Το Παιχνίδι της Σφαγής» στο Εθνικό Θέατρο (σκηνοθεσία Γ. Κακλέας).

- 2017 «Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής» στο Φεστιβάλ Δράμας.

- 2013 «Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής» από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία «Αίμα» του Δ. Καραναστάση.

- 2013 «Βραβείο Κοινού» του Αθηνοράματος για την παράσταση «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» (σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκης).

- 2009 «Έπαινος Νέου Δημιουργού» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ