Visual Browsing
© Fabian Brennecke

Η συναρπαστική περίπτωση της Habibi Funk

O Γερμανός Dj, συλλέκτης δίσκων και ιδρυτής της δισκογραφικής, Jannis Stürtz, έρχεται για ένα εξωτικό set στο BaBa Au Rum
O ιδρυτής της Habibi Funk, Jannis Stürtz © Fabian Brennecke

Η ιστορία της Habibi Funk, της δισκογραφικής εταιρίας στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Γερμανός Jannis Stürtz ξεκινά περίπου πριν 5 χρόνια στο Μαρόκο. Συνοδεύοντας έναν καλλιτέχνη του δυναμικού της Jakarta Records, της οποίας είναι συνιδρυτής, σε ένα gig, ο Jannis αποφασίζει να κάτσει λίγες μέρες παραπάνω στην πολύχρωμη χωρά. Συλλέκτης δίσκων για χρόνια, στις βόλτες του επιδίδεται με ζήλο σε digging. Εκεί ανακαλύπτει μερικούς δίσκους των οποίων την ύπαρξη αγνοεί.

Ο ήχος που αναζητά η Habibi Funk είναι αυτός των μουσικών που συνδυάζουν τις ντόπιες μουσικές με επιρροές που έρχονται απ’ έξω

Ο ήχος τους μία μίξη μουσικών της βόρειας Αφρικής και δυτικών επιρροών. Εκστασιασμένος από το περιεχόμενό τους κάνει ένα Soundcloud mix με κάποια από τα κομμάτια. Και ξαφνικά το mixtape αναπαράγεται, μοιράζεται και αγαπιέται από εκατοντάδες λάτρεις των μουσικών του κόσμου.

Τότε καταλαβαίνει ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτούς τους ήχους είναι δυσανάλογο με τη μουσική που είναι διαθέσιμη. Η προσπάθειά του να γεφυρώσει αυτό το κενό, γίνεται η αφετηρία της δημιουργίας της Habibi Funk, που πριν τρία χρόνια έβγαλε την πρώτη επίσημη κυκλοφορία της.

Σχετικα
Veego Records: Καινούργια δισκογραφική εταιρεία στην πόλη
Veego Records: Καινούργια δισκογραφική εταιρεία στην πόλη

Ο Jannis κατέγεται από την Κολωνία αλλά ζει στο Βερολίνο τα τελευταία 7 με 8 χρόνια. Αν και είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών, δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο, πέρα από το να τρέχει μία δισκογραφική. Όταν αποφοίτησε συνίδρυσε την Jakarta Records, στην αρχή σαν χόμπι και έπειτα πιο επαγγελματικά ώσπου κατάφερε να βιοπορίζεται από αυτό.

Habibi Funk // حبيبي فنك : Kamal Keila - Taban Ahwak (Album coming soon)

Πριν από αυτό το ταξίδι στο Μαρόκο ο Stürtz δεν ήξερε τίποτα για τη μουσική του αραβικού κόσμου, είχε πάντα όμως ένα ενδιαφέρον για κάθε τι μη δυτικό. Ο ήχος που αναζητά η Habibi Funk είναι αυτός των μουσικών που συνδυάζουν τις ντόπιες μουσικές με επιρροές που έρχονται απ’ έξω. Αυτές μπορεί να είναι soul, funk, jazz, αλλά αυτό δεν είναι  Πολλοί Σουδανοί καλλιτέχνες που αγαπά για παράδειγμα είναι περισσότερο επηρεασμένοι από τη μουσική του Κονγκό, παρά από την αμερικάνικη.

Σχετικα
«Έφυγε» ο συνθέτης και στιχουργός, Νίκος Ιγνατιάδης
«Έφυγε» ο συνθέτης και στιχουργός, Νίκος Ιγνατιάδης

O Kamal Keila, μια ανακάλυψη της Habibi Funk από το Σουδάν. Το άλμπουμ του "Muslims and Christians" αποτελεί την 8η κυκλοφορία του label

Επισκέπτεται τις αραβικές χώρες μία φορά το μήνα, συνήθως συνδυάζοντας το ταξίδι και με ένα dj gig για να γνωρίσει τους μουσικούς και φυσικά να ανακαλύψει ακόμα περισσότερα ξεχασμένα διαμάντια του funky ήχου της Βόρειας Αφρικής. Υπάρχει κατάλληλη συνταγή για το digging; «Δεν υπάρχει μέθοδος όταν ψάχνεις παλιούς δίσκους. Μπορεί να είναι παλαιοπωλεία, υπαίθριες αγορές, second hand καταστήματα ή ιδιωτικές συλλογές. Πάντως το αυξημένο ενδιαφέρον για μουσικές από αυτή την περιοχή έχει δυσκολέψει τη διαδικασία».

Habibi Funk // حبيبي فنك : Kamel Oujdi - Koub Ou Ammar (Algeria, 1990s)

Ένα από τα πιο συναισθηματικά και συγκινητικά κομμάτια της δουλειάς του, λέει ο Jannis, είναι η επαφή με τους μουσικούς, τους οποίους πάντα επιδιώκει να γνωρίζει. Άλλωστε, τα κέρδη από τις πωλήσεις των επανακυκλοφοριών τα μοιράζονται 50 - 50 με τους μουσικούς, συνεπώς είναι απαραίτητο να τους βρουν, ή αν δεν βρίσκονται πια στη ζωή, τις οικογένειές τους. Μερικές φορές η διαδικασία αυτή είναι εύκολη, άλλες παίρνει καιρό.

O θρύλος Fadoul

«Ψάχναμε τον Fadoul (σ.σ. έναν Μαροκινό μουσικό) για παράδειγμα, για δύο χρόνια. Περπατούσαμε τους δρόμους μιας γειτονιάς στη Καζαμπλάνκα με μια παλιά φωτογραφία του και ρωτούσαμε κόσμο. Όταν τελικά βρήκαμε την οικογένεια του, καθώς εκείνος πέθανε το 1991 σε ηλικία 50 έτων, ήταν μια έντονη στιγμή για όλους μας. Δεν πίστευαν ποτέ ότι θα ενδιέφερε κάποιον εκτός Μαρόκο. Επίσης, είχαν να ακούσουν τη μουσική του για πάνω από 30 χρόνια λόγω της έλλειψης πικάπ στο σπίτι.

Habibi Funk // حبيبي فنك : Fadoul - Al Zman Saib (Morocco, 1971)

Μερικές φορές πάλι είναι απλά τύχη, όπως με τον Ahmed Malek, για τον οποίο κάναμε και το πρώτο μας ντοκιμαντέρ, κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανος. Ρωτούσα παντού για την οικογένειά του και τίποτα. Είχαν περάσει τρία χρόνια και κάποια στιγμή που βρισκόμουν για ένα gig στην Βυρηττό ανέφερα σε μία φίλη ότι τον αναζητώ και μου είπε ότι θα ρωτήσει ένα φίλο της που μένει στην Αλγερία. Μερικές εβδομάδες μετά με κάλεσε για να μου πει ότι η οικογένεια του φίλου της ήταν γείτονες με την κόρη του Malek. Όταν συνάντησα την κόρη του και της είπα την ιστορία για το πως έφτασα σε αυτή, μου είπε ότι είναι σίγουρη ότι το καθοδήγησε όλο αυτό ο πατέρας της από τον παράδεισο, το οποίο, δεδομένων των συγκυριών, ακούγεται πολύ βάσιμη απάντηση».

«Όταν συνάντησα την κόρη του Ahmed Malek και της είπα την ιστορία για το πως έφτασα σε αυτή, μου είπε ότι είναι σίγουρη ότι το καθοδήγησε όλο αυτό ο πατέρας της από τον Παράδεισο», Jannis Stürtz

Ο Stürtz ομολογεί ότι πρόκειται για ένα μοναδικό συναίσθημα όταν φέρεις στο φως μουσικούς και τους ήχους τους και λαμβάνουν την προσοχή  που θα έπρεπε να είχαν εξαρχής. «Υπάρχει τόση πολλή μουσική εκεί έξω που έχει ξεχαστεί και χρειάζεται οι άνθρωποι να της δώσουν άλλη μία ευκαιρία», αναφέρει.

Ο Stürtz ομολογεί ότι πρόκειται για ένα μοναδικό συναίσθημα όταν φέρεις στο φως μουσικούς και τους ήχους τους και λαμβάνουν την προσοχή που θα έπρεπε να είχαν λάβει εξαρχής.

Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον για τη μουσική του αραβικού κόσμου;  «Νομίζω είναι ένας συνδυασμός αιτιών. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο αραβικός κόσμος απασχολεί τη διεθνή ειδησεογραφία κυρίως σαν ένα μέρος βίας, θρησκευτικού φονταμενταλισμού, παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καταπίεσης των γυναικών. Μία ολόκληρη περιοχή κρίνεται μόνο από μία πλευρά της πραγματικότητάς της. Θεωρώ ότι το ενδιαφέρον που έχουμε σήμερα είναι πολύ συνδεδεμένο με αυτή την στερεοτυπική αντίληψη, καθώς δείχνει την αναζήτηση για διαφορετικές αφηγήσεις και πραγματικότητες που επίσης υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο».

Η ιστορία της Habibi Funk ξεκίνησε περίπου πριν 5 χρόνια στο Μαρόκο.

Εκτός από το επερχόμενο dj set στην Αθήνα στις 24 Ιανουαρίου (και σε Θεσσαλονίκη - 26/01 και Βόλο - 25/01) η Habibi Funk έχει αυτή τη στιγμή στα σκαριά 10 νέες κυκλοφορίες, ετοιμάζει δύο ακόμη ντοκιμαντέρ και μία έκθεση στην Αλγερία. Το 2019 είναι σίγουρα μια γεμάτη χρονιά για το ανήσυχο label. 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
24.10.2019
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5