Μουσικη

Ελληνική μυθολογία και electronica

O Dim Vach παρουσιάζει τις Ωκεανίδες

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dim Vach - Oceanides (Video Clip)

Ο Dim Vach / Δημήτρης Βαχαβιόλος είναι γνωστός για τα μουσικά τοπία που του αρέσει να ζωγραφίζει, να τα κάνει ταινίες και ηχητικές εικόνες, electro ambient ταξίδια στην πόλη και πέρα από αυτήν, στο μέλλον και στο παρελθόν.

Το παρελθόν με έναν πολύ δικό του τρόπο επιλέγει τώρα, σαν πρώτη στάση ενός  οπτικοακουστικού project που συνδυάζει την σύγχρονη μουσική δημιουργία με την ελληνική μυθολογία και παρουσιάζει απομακρυσμένους προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

Ο μουσικός δημιουργός εξηγεί:
«Οι Ωκεανίδες, ήταν νύμφες της θάλασσας. Προστάτιδες μιας πηγής, ενός ποταμού, των θαλασσών… Σήμερα εμφανίζονται στην Χίο και μας καθοδηγούν εκεί όπου ο χρόνος πέρασε, η ιστορία σημάδεψε και οι άνθρωποι έγιναν αναμνήσεις. Ακολουθούν τους ρυθμούς μου... Σε ένα φυσικό τοπίο αναλλοίωτο που η μυρωδιά της θάλασσας μπλέκεται με αυτήν της μαστίχας και της σύγχρονης ζωής».

Στις τελευταίες του κυκλοφορίες, ο Dim Vach δείχνει μία ωριμότητα που τον απομακρύνει από τα εφήμερα ρεύματα και τον οδηγεί σε όμορφα σκοτεινά μονοπάτια κινηματογραφικής διάθεσης. Οι επιρροές του, όπως δηλώνει, είναι η jazz, η electronica, η ethnic και το φάσμα του λεγόμενου experimental.

«Τις Ωκεανίδες τις εμπνεύσθηκα στην Χίο όπου βρέθηκα των χειμώνα που μας πέρασε. Στην παράδοση της Χίου είναι έντονες οι αναφορές σε νεράιδες και ενάλιες Νύμφες. Το κομμάτι αποφάσισα να είναι χωρίς φωνή, instrumental. Ανήκει σε ένα γενικότερο concept που έχει σαν στόχο την ανάδειξη απομακρυσμένων περιοχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας σε συνδυασμό με τη μυθολογία και όλα αυτά μέσω της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο  νησί της Χίου. Στο εγκαταλελειμμένο χωριό Παλαιά Ποταμιά και  στο Λεπροκομείο της Χίου (αυτά τα μέρη συνδέονται άμεσα καθώς η Παλαιά Ποταμιά ήταν ένα χωριό που λόγω της θέσης του δεν το έβλεπε ο ήλιος και είχε μεγάλο ποσοστό λέπρας και άλλων ασθενειών της εποχής, μέχρι που εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε το νέο χωριό σε άλλη τοποθεσία), το Πυργί, την παραλία του Μάναγρου και της Αγίας Δύναμης κ.α.
Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχει το κουαρτέτο εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Χίου με τον καθηγητή Φώτη Πέζο.
Το εγχείρημα αυτό το στήριξαν και ενίσχυσαν η σχεδιάστρια κοσμημάτων Kakuru (Elina Kakuru) , ο σχεδιαστής μόδας Dimitrios Ordoulidis και το Oz Cocktail Bar (Χίος).»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ