Visual Browsing
Αποχρώσεις της τζαζ
ΤΕΥΧΟΣ 669
VARIOUS ARTISTS

Αποχρώσεις της τζαζ

Η επάνοδος της ECM, το πιάνο της Τάνιας Γιαννούλη και ο Σάκης Παπαδημητρίου που είναι μόνος του ένα κεφάλαιο της εγχώριας τζαζ

Elina Duni - Partir
Elina Duni - Partir
Η αλβανικής καταγωγής Ελβετή Elina Duni με την πολύ καλή φωνή και την ικανότητά της να παίζει πολλά όργανα συνοδεύοντάς την, προσεγγίζει με τον καθώς πρέπει τρόπο της «καλής μαθήτριας» παραδοσιακά τραγούδια από την Αλβανία, το Κόσοβο, την Ελβετία ή την Αρμενία, το «Je Ne Sais Pas» του Jacques Brel, το «Amara Terra Mia» του Domenico Modugno, όλα με τον ίδιο αξιοπρεπή, διακριτικό, political correct και «απονευρωμένο» τρόπο. Ένα άλμπουμ λόγιας αισθητικής, καλών προθέσεων και ικανοποιητικού ταλέντου, που αντανακλά την άποψη της ECM και του Manfred Eicher (που έχει κάνει την παραγωγή) για τις «μουσικές του κόσμου».

Elina Duni - 'Partir' Meu Amor


Tania Giannouli/ Rob Thorne/ Steve Garden - Rewa
Tania Giannouli/ Rob Thorne/ Steve Garden - Rewa

Οι πολυδιάστατες μουσικές αναζητήσεις της Τάνιας Γιαννούλη, πιο αποτελεσματικές από ποτέ… Στο 3ο της άλμπουμ βρίσκεται σε μία δημιουργική συνάντηση με τον μουσικό των πνευστών από τον αρχαίο πολιτισμό των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας Rob Thorne. Παρότι η επαφή τους έγινε στην ουσία λίγο πριν την ηχογράφηση που –φυσικά– βασίστηκε στον αυτοσχεδιασμό, το αποτέλεσμα δείχνει πως μπόρεσαν να βρουν σημείο επαφής, να εξερευνήσουν τρόπους συνάντησης ενός πιάνου και πνευστών που έρχονται από χιλιάδες χρόνια πριν, να δημιουργήσουν ποιητική ατμόσφαιρα, εικόνες ταξιδιού, περιπλάνησης και περιπέτειας, αλλά και δύσθυμων τοπίων. Το υλικό της ηχογράφησης «πείραξε» στο στούντιο ο Steve Garden, ιδιοκτήτης της εταιρείας Rattle από τη Νέα Ζηλανδία, συναρμολογώντας το ενδιαφέρον παζλ.

SPELL (from the album REWA on Rattle — RAT D083)


Sakis Papadimitriou - Piano Voices
Sakis Papadimitriou - Piano Voices

Ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την ελληνική τζαζ, ένας εξαιρετικός δημιουργός και μουσικός που εδώ και 4 δεκαετίες έχει διατρέξει οριζοντίως και καθέτως τη σύγχρονη μουσική, την τζαζ, την avant garde και τον πειραματισμό. Ο Σάκης Παπαδημητρίου έχει αναπτύξει με το πιάνο μια ιδιαίτερη, προσωπική σχέση κι έχει εκφραστεί μέσω αυτού με μοναδικό τρόπο. Το «Piano Voices» (το πρώτο του άλμπουμ βινυλίου μετά από 30 χρόνια) αντανακλά τη σχέση του με το πιάνο σήμερα. Όσοι τον παρακολουθούν χρόνια θα βρουν εδώ ηχοχρώματα και σημάδια απ’ αυτή τη σπουδαία διαδρομή αλλά και την ηρεμία, τον βαθύ στοχασμό, το προσωπικό στίγμα και τις σημερινές του απόψεις για τη μουσική δημιουργία.
Keith Jarrett/ Gary Peacock /Jack DeJohnette - After the Fall
Keith Jarrett/ Gary Peacock /Jack DeJohnette - After the Fall

Το 1998 ο Keith Jarrett επανέρχεται στην ενεργό δράση μετά από 2 χρόνια αναγκαστικής αποχής λόγω του «συνδρόμου χρόνιας κόπωσης» και μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς που συνεργαζόταν εκείνη την περίοδο (Gary Peacock στο μπάσο και Jack De Johnette στα τύμπανα) δίνει μια «δοκιμαστική» συναυλία στο New Jersey. Η ηχογράφηση από αυτό το live κυκλοφορεί τώρα σε ένα διπλό cd από την ECM (που αγαπάμε). Το υλικό της συναυλίας περιλαμβάνει συνθέσεις (μεταξύ άλλων) του Coltrane, του Sonny Rollins, του Parker, του Noel Coward, που του δίνουν τη δυνατότητα να πατάει σε στέρεο έδαφος. Παίξιμο απλό και cool, λυρισμός και ευαισθησία, μινιμαλισμός (για τα δεδομένα του πληθωρικού Keith Jarrett), συνθέσεις που προσφέρουν αισθητική απόλαυση και δύο εξαιρετικοί μουσικοί που συμπληρώνουν επάξια την εικόνα. Όσοι αγαπούν την τζαζ θα περάσουν ένα θαυμάσιο 2ωρο. 

Keith JARRETT Trio - After the Fall | Full Album 2018 |HQ-FLAC Lossless|

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5