Μουσικη

Κraftwerk: Οι αρχιτέκτονες της ηλεκτρονικής μουσικής

Λίγο πριν την συναυλία της χρονιάς κοιτάμε πίσω στο μέλλον

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
image-446786-galleryv9-jbzk-446786.jpg
Οραματίστηκαν το μέλλον χρησιμοποιώντας συνθεσάιζερ εμπνευσμένοι από τον ήχο της μηχανής, της μητρόπολης και στιγμών της καθημερινότητας με το μάτι στην τεχνολογία. Μια βόλτα με το ποδήλατο, ένα ταξίδι σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση το μέλλον. Κοιτώντας μπροστά, πάντα μπροστά. Aργά τη νύχτα. Νωρίς το πρωί. Στις οδικές αρτηρίες της πόλης. Autobahn.
 
kraftwerk_band_members_ties_wall_hd-wallpaper-13759.jpg
 
Οι 4 men machine από το Ντίσελντορφ άνοιξαν το διακόπτη και έγραψαν ιστορία διαμορφώνοντας το μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής με ένα παγερό χαμόγελο. Άνοιξαν ένα νέο δρόμο απελευθερώνοντας γενιές νέων μουσικών από την κλασική ροκ φόρμα. Κιθάρα μπάσο ντραμς. Μόνο σύνθια και τα αγαπημένα τους καλώδια. Ακίνητοι στη σκηνή. Την εποχή που οι ροκ ήρωες όργωναν τα stages με βιρτουοζικά κιθαριστικά σόλο.
 
 
Κόκκινα πουκάμισα, μαύρες γραβάτες και οι ρέπλικες τους στη σκηνή. Ακίνητες. Χωρίς καν να κλείνουν το μάτι. Showroom Dummies, κούκλες στις βιτρίνες της πόλης, electric cafe, techno pop, computer world. Η φωνή του Hutter με vocoder ξεκαθαρίζει: we are the robots. Η τευτονική, ρομποτική αντίληψη των Kraftwerk συντονίζεται με την παρουσία της τεχνολογίας και το ρυθμό της αστικής πραγματικότητας δημιουργώντας ένα περφεκτιονιστικό αποτέλεσμα με απόλυτη ακρίβεια και εμμονή στη λεπτομέρεια. 
 
image-446781-galleryv9-tqtr-446781.jpg
 
Κι όμως αυτή η φουτουριστική μονομανία ξεκίνησε το 1968 στο Ντίσελντορφ από τον Ralf Hütter και τον Florian Schneider. Παίζουν το πρώτο τους live στο club Cream Cheese. Βλέπουν τους Gilbert and George στην Kunsthalle. Παθιάζονται με τον ήχο των συνθεσάιζερ. Δημιουργούν τους Kraftwerk. Αντανακλώντας τη δυστοπική μεταπολεμική πραγματικότητά μιας zero generation με ποπ ευαισθησία σε ένα σαρδόνιο twist. Αναζητώντας το δικό τους ύφος. Και διαμορφώνοντας τον ηλεκτρονικό ήχο του 20ου και του 21ου αιώνα.
 
 
Φαντάζονται τις συμφωνίες τους μέσα από λέξεις κλειδιά. Αυτοκίνητο, λάστιχα, άσφαλτος, αστικά τοπία. Την αποκαλούσαν Εlektronische Volksmuzik. Mε μαύρο χιούμορ. Δυναμικό, ψυχρό, ρομαντικό, techno, electro. Με albums όπως τα «Autobahn» (1974), «Radio Activity» (1975), «Trans-Europe Express» (1977), «The Man-Machine» (1978), «Computer World» (1981) που εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς  της ηλεκτρονικής μουσικής.
 
 
O David Bowie λάτρευε τους Kraftwerk. Έγραψε το  «V-2 Schneider» από το άλμπουμ «Heroes»  για τον Florian Schneider. Oι Kraftwerk aνταποδίδουν στο κομμάτι «Τrans-Europe Εxpress» με τους στίχους  
From station to station back to Dusseldorf City/Meet Iggy Pop and David BowieO Νεοϋορκέζος ράπερ Αfrica Bambaataa με τον παραγωγό Arthur Baker σάμπλαραν τα κομμάτια «Numbers» και «Τrans Europe-Express» στο «Planet Rock» του 1982. Οι Cybotron χρησιμοποιήσαν σαμπλ από το «Hall of Mirrors», οι Νew Order από το «Uranium» στο «Blue Monday», ο Jay-Z  το «Man Machine» στο «Sunshine» και οι  Coldplay το «Computer World» στο «Talk».
Η λίστα είναι ατελείωτη. 
 
 
Ο ήχος εξαπλώθηκε σαν ιός σε διαφορετικές αρτηρίες της ηλεκτρονικής σκηνής. Η αρχιτεκτονική δομή των kraftwerk παραμένει η κινητήρια βάση για το electro, την house και την techno. To αέναο beat, ο διαρκής χτύπος. Τα κομμάτια τους τόσες δεκαετίες μετά, ακούγονται σημερινά. Αλλά από την άλλη, κάθε πότε συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία της μουσικής;  

robots_4.jpg
 
Στις ζωντανές τους sound paintings εμφανίσεις, οι Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert και Falk Grieffenhagen δημιουργούν μια οπτικοακουστική εμπειρία βάζοντας τα ρομπότ σε παλιούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο MoMA της Νέας Υόρκης, στην Τate Modern του Λονδίνου, το Akasaka Blitz στο Τόκιο ή το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο. 
 

 
Στο πλαίσιο της ευρωπαικής τους περιοδείας για την κυκλοφορία του άλμπουμ «3-D (1 2 3 4 5 6 7 8)» οι Kraftwerk ολοκληρώνουν το πρώτο μέρος -που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου από την Αγία Πετρούπολη- με την πολυαναμενόμενη εμφάνιση στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do). 
 
 
Σάββατο βράδυ φοράμε τα 3D γυαλιά και συναντάμε το μέλλον από το μακρινό παρελθόν. Sound & Vision. Pop Culture & High Art. Ψυχρό και όμως συναισθηματικό. Γιατί τα ρομπότ χαμογελάνε με νόημα.
 
kraftwerk-boingcboettcher.jpg
 
SETLIST
Numbers / Computer World
It's More Fun to Compute / Home Computer
Computer Love
The Man-Machine
Spacelab
The Model
Neon Lights
Autobahn
Airwaves
Geiger Counter / Radioactivity
Electric Café
Tour De France / Prologue / Etape 1 / Chrono / Etape 2
Trans Europe Express / Metal on Metal / Abzug
Encore:
The Robots
Encore 2:
Aéro Dynamik
Planet of Visions
Boing Boom Tschak / Techno Pop / Music Non Stop
 
Περισσότερες πληροφορίες στο Guide

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ