1821 Digital Gallery
Oι Dj Collectives κάνουν την Αθήνα να χορεύει
ΤΕΥΧΟΣ 640

Oι Dj Collectives κάνουν την Αθήνα να χορεύει

Το club season έχει ξεκινήσει για τα καλά. Γνωρίστε μερικές από τις καλύτερες κολεκτίβες dj της πόλης

Την τελευταία τετραετία η Αθήνα μοιάζει να βρίθει από πάρτι. Ιδίως τα παρασκευοσάββατα η πόλη χορεύει ασταμάτητα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και υπεύθυνοι, τις περισσότερες φορές, είναι ομάδες Αθηναίων djs –κολεκτίβες, αν προτιμάτε– που έχουν σχηματιστεί με αφορμή την κοινή τους αγάπη για την καλή μουσική και σκοπό να διοργανώνουν πάρτι στα οποία ο κόσμος να χορεύει και να περνάει καλά. Η αθηναϊκή club σκηνή γνώρισε μεγάλες πιένες στα 90s με τη rave σκηνή να πρωτοστατεί μέχρι και τα early 00s. Οι σταδιακές μπουζουκο-εμβολές στα club της πόλης, απόρροια του glossy lifestyle που επίτασσε η εποχή, αλλά και διαφορετικού τύπου αλλαγές στον τρόπο διασκέδασης των Αθηναίων (όπως για παράδειγμα το είδος των ναρκωτικών που κυκλοφορούσαν στο dance floor) οδήγησαν στην παρακμή των μεγάλων αθηναϊκών club. Η κατάρρευση της φούσκας έβαλε φυσικά το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της άλλοτε έξαλλης Generation X, που απαρνήθηκε τα μαλλιά σε φλούο αποχρώσεις για την corporate ζωή και έμεινε τελικά στον άσο.

Μπορούμε να μιλάμε για αναγέννηση της club αθηναϊκής σκηνής; Οι νέοι Djs της πόλης που απαρτίζουν αυτές τις ομάδες χωρίζονται σε 2 στρατόπεδα: σε εκείνους που πιστεύουν ότι η Αθήνα δεν σταμάτησε ποτέ να «κλαμπάρει», απλώς αναδιαμορφώνονται οι συνήθειες στη διασκέδαση, και σε εκείνους που θεωρούν ότι όντως μιλάμε για μια καθολική αναγέννηση, καθώς το clubbing «παίζεται» πλέον σε μικρότερους χώρους και απευθύνεται σε ένα πιο διευρυμένο κοινό, με έναν κοινό στόχο, να βγει να χορέψει. Σε εκείνο που συμφωνούν ωστόσο είναι ότι το πιο ανερχόμενο είδος μουσικής  αυτή τη στιγμή είναι η techno και η ηλεκτρονική γενικότερα. Όσο για το ερώτημα που ταλανίζει την πόλη τα τελευταία χρόνια, μήπως δηλαδή η Αθήνα παράγει περισσότερους djs από όσους μπορεί να καταναλώσει, εδώ μπαίνει το ζήτημα των συνθηκών κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε το φαινόμενο. Αναγνωρίζοντας ότι είναι μία έξτρα πηγή εισοδήματος για όποιον το κάνει, οι περισσότεροι καταλήγουν ότι αυτή η πόλη παράγει και αντίστοιχα μπαρ και καφέ, οπότε κάπως δημιουργείται χώρος για όλους. Συναντήσαμε μερικές από τις πιο πετυχημένες dj collectives της Αθήνας και σας τις παρουσιάζουμε.

Yesitdoes!! Sureitdoes!!

Μουσικό είδος Ξένα/Διάφορα
Από το 2008
Residents Bad Spencer/ The Dreamer, αλλά η ομάδα αποτελείται και από τη Δήμητρα, τη Μιρέλλα, την Ιωάννα και την άλλη Δήμητρα
Venues Τoo many to count

Σχετικα
Ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς στο metaverse με DJ την Πάρις Χίλτον
Ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς στο metaverse με DJ την Πάρις Χίλτον

«Μερικοί φίλοι θέλησαν να κάνουν ένα πάρτι. Το έκαναν, πήγε καλά και μετά κάνανε και άλλα πάρτι. Στην πορεία κάποιοι από αυτούς φύγανε, τη θέση τους πήραν άλλοι φίλοι και κάπως έτσι φτάσαμε έως σήμερα. Αν η Αθήνα παράγει περισσότερους Djs από όσους μπορεί να καταναλώσει; Κάπως σα να πέρασε εκείνη η εποχή που όλοι ήταν Djs. Τώρα μάλλον είναι influencers /brand ambassadors. Πέρα από την πλάκα, πάντα υπάρχει χώρος για καλούς δισκοθέτες».


default
Μουσικό είδος 
Εlectronic
Από το 2013
Residents  Bu$$, i: Diom, Mackenzie
Venues ://about blank, Griessmuehle, Control, 20/44, KlubD, six d.o.g.s, Romantso, Astron
default

«Το καλοκαίρι του 2013 σε μία συζήτηση μεταξύ τριών φίλων προέκυψε η ιδέα του default. Μόλις γυρίσαμε από τις καλοκαιρινές διακοπές πήραμε την απόφαση και σε λιγότερο από ένα μήνα καταφέραμε να στήσουμε το – “autumn in the mountain” – σε ένα κατάλυμα στις πλαγιές του Κισσάβου. Το πρώτο “επεισόδιο” ήταν περισσότερο ένα πείραμα για να δούμε κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει η ιδέα να συνυπάρχουν, χρονικά και χωρικά, μία εικαστική έκθεση με μουσική. Από τότε το default έχει παρουσιάσει επτά βασικά “επεισόδια” καθώς και κάποια μουσικά “your:fault”, σε διαφορετικούς χώρους και πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη συμμετοχή πάνω από 100 καλλιτεχνών.

Φιλοξενείται κυρίως σε χώρους ιδιαίτερης αισθητικής και ιστορικής σημασίας, όπως μουσεία, παλιά τυπογραφεία, σχολές αρχιτεκτονικής, γκαλερί, αίθουσες τέχνης, υπόγειους χώρους στάθμευσης, και έχει συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 8.000 επισκέπτες».

Σχετικα
Aναμνηστικά των Beatles και του Τζον Λένον θα πωληθούν ως NFT
Aναμνηστικά των Beatles και του Τζον Λένον θα πωληθούν ως NFT

Ενημερωθείτε για το επόμενο στο default.gr


Analogue

Μουσικό είδος Techno / Acid
Από το  2013
Residents Jerm / Mr. M /a. Metz
Venues  Για τη σεζόν 2017/ 2018: six d.o.g.s & Αstron

Analogue

«Ξεκινώντας σαν ένα mobile party, οι στόχοι μας ήταν και είναι να προσφέρουμε techno events με καλεσμένους ποιοτικούς dj/παραγωγούς από όλο τον κόσμο, σε μια περίοδο που τέτοιου είδους project ήταν πάρα πολύ λίγα. Στην πορεία αναπόφευκτα αυτό εξελίχθηκε και πλέον είναι και vinyl label με ήδη 4 κυκλοφορίες από διεθνείς καλλιτέχνες, αλλά και δικές μας προσωπικές παραγωγές, όπως η 5η κυκλοφορία τον Δεκέμβριο. Σκοπός μας είναι να μεταδώσουμε μέσα από τα events αλλά και τα releases την οπτική μας όσον αφορά την techno και μέσω του label αυτή η οπτική να πάει σε διεθνές επίπεδο».

Next up: 22/12 Analogue & Electric Pressure w/ Ansome & Endlec στο six d.o.g.s


Revolt!

Μουσικό είδος House/Techno
Από το 2013
Residents Jaymod, K.atou, Kreon, Mr. Roussos
Venues Clubs, basements & off location spaces

Revolt!
Raresh, ReSolute Revolt!s Athens, Zaros Warehouse, Ιούλιος '15

«Highlight της πορείας μας θεωρούμε το πάρτι που διοργανώσαμε τον περασμένο Μάιο στο ανοιχτό θέατρο του Άλσους Βεΐκου. Μας έκανε να νιώσουμε ένα μαγικό συναίσθημα. Υποτίθεται πως θα ξεκινούσε στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκούσε μέχρι τις 12 το βράδυ, όμως την ώρα που στήναμε τις τέντες πάνω από το θέατρο λόγω πρόβλεψης για βροχές –και ενώ προσευχόμασταν για θαύμα– ξαφνικά πιάνει ασταμάτητη βροχή στις 2 τα ξημερώματα με το που τελειώνουμε το στήσιμο της κεντρικής τέντας. Η κατάσταση ήταν κωμικοτραγική. Από τη μία να βρέχει καρέκλες και εμείς με φίλους και συνεργάτες μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού, να στάζουμε κάτω από την τέντα περιμένοντας να σταματήσει λίγο η βροχή για να στήσουμε το booth και τον ήχο. Η βροχή άρχισε να κοπάζει κάπου στις 8 το πρωί επιτρέποντάς μας να στήσουμε το χώρο και στις 12 το μεσημέρι ανακοινώσαμε πως το πάρτι θα γίνει. Ήμασταν πτώματα, όμως, η θέληση μας για να πετύχει αυτό το πάρτι ήταν πολύ μεγάλη και ευτυχώς κατά τις 3 σταμάτησε εντελώς να βρέχει. Ο κόσμος άρχισε δειλά να εμφανίζεται και μέχρι τις 10 το βράδυ είχαν μαζευτεί γύρω στα 500 άτομα. Η μουσική να βαράει, ο κόσμος να είναι χαρούμενος και να χορεύει, το τοπίο μέσα στη φύση να είναι μαγικό κι εμείς εκστασιασμένοι. Παρά τις αντίξοες συνθήκες τα καταφέραμε και το κοινό μάς υποστήριξε. Δεν έχουμε ξαναζήσει το ίδιο συναίσθημα αυτής της κάθαρσης».

Next up: 23/12 - Revolt! w/ Walter & Kreon στο The Place - Made in Athens


Danceteria

Μουσικό είδος House
Από το 2012
Residents ClubKid & Friends
Venues six d.o.g.s

Danceteria

«Το Danceteria, από το πρώτο event έως και σήμερα, είναι απόλυτα συνυφασμένο με το χώρο του six d.o.g.s. Με βάση αυτό το χώρο δημιουργήθηκε και, όταν φυσικά η συνεργασία μεταξύ μας έχει υπάρξει άριστη σε πάνω από 20 events, δεν υπήρξε ποτέ σκέψη να βγει εκτός του. Η καλύτερη στιγμή που περνάει πάντα σαν πρώτη σκέψη από το μυαλό μου είναι σε ένα από τα πάρτι της πρώτης χρονιάς, που ακόμα γίνονταν στο χώρο του bar του six d.o.g.s., όπου από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 09:30 το πρωί δε σταματούσε να περνάει κόσμος με αποτέλεσμα σε κάποια στιγμή, να μη μπορεί να ανοίξει καν η πόρτα. Τη συγκεκριμένη βραδιά σπάσαμε το ρεκόρ στην ώρα κλεισίματος του bar.

Στόχος είναι στα πάρτι μας να δημιουργούμε ένα friends & family σκηνικό όπου ο κόσμος να χορεύει (το τονίζουμε αυτό), να χαμογελάει και να ακούει καλή μουσική, με κύρια βάση τους Έλληνες Djs αλλά και κάποιους εκλεκτούς κι ανερχόμενους καλεσμένους από το εξωτερικό».

Next up: O dj Clubkid θα εμφανιστεί στο χριστουγεννιάτικο πάρτι των Banana Boys (δες παρακάτω), 30/12 στην Cantina Social, 31/12 στο Spinster και 6/01 στο Seds w/ Miss Kittin στο six d.o.g.s


Purple Night

Μουσικό είδος From House to Techno and between
Από το 2016
Residents The Dreamer, Wrapped in Plastic, Denis d’or
Venues  Six d.o.g.s, Romatso, Uberdooze, Sodade, Atopos CVC, &privé

Purple Night

«Το όνομά μας χαρακτηρίζει τα πάρτι μας. Πολύ σκοτάδι και μοβ νέον φώτα. Η μοβ απόχρωση είναι η πιο συνηθισμένη σε φώτα που συναντάς στα clubs. Το σκοτάδι το επιδιώξαμε. Επίσης, καθένας μας μπορεί να δίνει διαφορετική ερμηνεία στο μοβ, καθώς και στη νύχτα, και αυτή η διαφορετικότητα ήταν αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Θέλουμε να κάνουμε πάρτι σε όποιο σκοτεινό υπόγειο της Αθήνας είναι δυνατόν. Από το πρώτο μας πάρτι έχουμε μια φωτογραφία από το κλείσιμο με τον υπερβολικό αριθμό ποτηριών και κουτακίων μπίρας που κάλυπταν τα decks. Συνοψίζει πολύ καλά το χαμό εκείνης της νύχτας».


Needless

Μουσικό είδος Electronic, Disco, House, Fusion, Eclectic
Από το 2011
Residents Chevy, Mr. Z (& Χρήστος Δημάρης)
Venues Βρυσάκι, Βυρσοδεψείο, SomeBizzare, six d.o.g.s, Ρομάντσο, Senza, DeathDisco, Cantina Social, Bord DeL’ Eau (Θεσσαλονίκη), Άγκυρα, Owl, Κινηματογράφος Τριανόν, Βοτανικός Festival, Babaaurum, Στοά Σοφοκλέους

Needless

«Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν τη δημιουργία μας. Τα Χριστούγεννα του ’10 ένα μέλος της ομάδας, λόγω της γιορτής του, δήλωσε πως θέλει να κάνει ένα πάρτι στο οποίο θα έπαιζαν γνωστοί μας Djs, αφιλοκερδώς. Ο τόπος ήταν το Βρυσάκι. Χωρίς καμία διαφήμιση, από στόμα σε στόμα, το μέρος γέμισε ασφυκτικά. Προέκυψε και international guest έκπληξη από το πουθενά, ο Nicolas Lutz, που θα εμφανιζόταν στο six d.o.g.s λίγες μέρες μετά και είχε έρθει νωρίτερα για διακοπές. Το 2011, θα κάναμε το πρώτο “επίσημο” πάρτι σαν Needless στον ίδιο χώρο. Για δεύτερη φορά ο κόσμος γεμίζει ασφυκτικά το μέρος και κατά τις 7 το πρωί το πάρτι συνεχίστηκε στο six d.o.g.s και κάπως έτσι φτάσαμε να χορεύουμε μέχρι νωρίς το μεσημέρι της επομένης.

Σαν αναπτυσσόμενο genre, το techno δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη λαϊκή βάση αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε βέβαια πως αυτό είναι κάπως πλασματικό και αποτελεί περισσότερο κοινωνική ανάγκη και όχι ακριβώς στροφή του κοινού σε αυτά τα ακούσματα. Πάντως music wise η εν γένει μαύρη μουσική που παντρεύεται με την electronica, είτε αυτό είναι hip-hop, είτε bass και trap, δείχνει αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της πρωτοπορίας. Όσο για το αν η Αθήνα παράγει τελικά περισσότερους DJs από όσους μπορεί να καταναλώσει, μην ξεχνάμε πως πολλοί στράφηκαν σε τέτοιες ασχολίες καθαρά για τα χρήματα, λόγω της κρίσης. Γιατί να μην εξελιχθεί όμως η Αθήνα σε μια μητρόπολη διασκέδασης της Νότιας Ευρώπης; Mε τόσο τουρισμό και αυτό το vibe που διαθέτει η πόλη μπορεί τελικά να μη φτάνουν ούτε αυτοί που έχουμε».

Next up: 25/12 - Xmass Ball: 6 Years Needless w/ Amateurboyz στο six d.o.g.s


Banana Boys

Μουσικό είδος Disco - Pop - Dance
Από το 2015
Residents Ioannis Tsirigotis - Odysseas I. Konstantinou (Party Hosts)
Venues Booze, Spinster, Six Dogs, etc

Banana Boys

«Το πρώτο μας πάρτι ήταν το πάρτι εγκαινίων του Spiti Yoga, στην ταράτσα του κτιρίου. Όλα στην εντέλεια οργανωμένα, κόσμος, χαμός, ο Mikkie Blanco και ξαφνικά μια καταιγίδα που μας ανάγκασε να διακόψουμε για λίγο το πάρτι και να το συνεχίσουμε μέσα στο Spiti Yoga. Φύγαμε στις 6 το πρωί, οπότε ήταν η μεγαλύτερη αποτυχημένη μας επιτυχία. Η club σκηνή της Αθήνας δεν ζει αναγέννηση, ζει μια διαφοροποίηση. Αθηναϊκή club σκηνή υπήρχε πάντα, απλώς με άλλο τρόπο. Πια ο κόσμος λόγω της κρίσης επιλέγει πού θα ξοδέψει τα 10 ευρώ που του περισσεύουν για το Σάββατο βράδυ».

Next up: 25/12 στο Spinster & 31/12 στο Booze Upstairs

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5