1821 Digital Gallery
10 + 1 λόγοι για να δεις τον «Μικάδο»
ΤΕΥΧΟΣ 639

10 + 1 λόγοι για να δεις τον «Μικάδο»

Η ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή γαζώνει την κωμική όπερα των Γκίλμπερτ & Σάλιβαν
Φωτό: Α.Σιμόπουλος

Μια ξεκαρδιστική όπερα από τους προπάτορες των Monty Python. Η όπερα «Ο Μικάδος» (1885) των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, που ιδρύθηκε το 2012 από τις λυρικές τραγουδίστριες Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη και τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Οι δημιουργοί του Μικάδου, Γκίλμπερτ και Σάλιβαν, πρωτεργάτες της αγγλικής μουσικής κωμωδίας, εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Στηλιτεύοντας με χιούμορ και τα κακώς κείμενα της εποχής τους. Απανωτά πολιτικά σκάνδαλα, κατάχρηση εξουσίας, πουριτανισμός βικτωριανής εποχής. Λίγο πριν την πρεμιέρα ζητήσαμε από την ομάδα Ραφή να μας συρράψει όλα τα στοιχεία του φοβερού Μικάδου... 

➊ To λιμπρέτο του William Gilbert παρουσιάζεται για πρώτη φορά ζωντανά στο αθηναϊκό κοινό. Το χιούμορ του το ζήλεψαν (και ξεπατίκωσαν) οι Monty Python. Στην παράστασή μας ευτυχεί με την εξαιρετική απόδοση του Γιώργου Τσακνιά και της Κατερίνας Σχινά. Ένας μεταφραστικός άθλος!

➋ Η μουσική του Arthur Sullivan, σκαμπρόζικη, σπαρταριστή και ποτέ μα ποτέ μπανάλ, επιτέλους live και στα καθ’ ημάς. Η ευφάνταστη ενορχήστρωση του Μιχάλη Παπαπέτρου κάνει θαύματα.

➌ Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί για πρώτη φορά όπερα!

Σχετικα
«Cosmos ‘n’ Duniyas»: το νέο άλμπουμ του James Δημήτρη Basdanis
«Cosmos ‘n’ Duniyas»: το νέο άλμπουμ του James Δημήτρη Basdanis

➍ Στο καστ συνεργάζονται έμπειροι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ με νεότερους λυρικούς τραγουδιστές (κι ένας ηθοποιός, ο Θάνος Λέκκας, από την πιο δραστήρια ομάδα μουσικού θεάτρου για παιδιά, τους patari project).

➎ Το έργο στηλιτεύει τον πουριτανισμό, τον λαϊκισμό, την υποκρισία… Δεν είναι επίκαιρη στις μέρες μας η σάτιρα που θίγει με τόλμη τέτοια ζητήματα;

➏ Ο Μικάδος διαδραματίζεται σε μια χώρα που το φλερτ απαγορεύεται… διά ροπάλου. Πόσο θα αντέχαμε εμείς οι ίδιοι εκεί;

Σχετικα
Blixa Bargeld: H μυσταγωγική συναυλία στην Αθήνα το 2003
Blixa Bargeld: H μυσταγωγική συναυλία στην Αθήνα το 2003

➐ Στην παράσταση συμπράττουν μερικοί από τους καλύτερους μουσικούς εν Ελλάδι, σε μια σπάνια –και /όμορφη– συγκυρία.

➑ Η χορογράφος Χαρά Κότσαλη και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Αλεξία Θεοδωράκη βάζουν τη δική τους πινελιά στον Μικάδο, έχοντας την εμπειρία εντελώς διαφορετικών και ετερόκλητων αναφορών, από την performance μέχρι το σινεμά.

➒ Όλα αυτά τα σπουδαία θα συμβούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, έναν από τους ωραιότερους χώρους της Ελλάδας με καταπληκτική ακουστική.

10 Πίσω από την παραγωγή κρύβεται η ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, που κάθε φορά βάζει όλο της το μεράκι και τη δημιουργικότητα για να παρουσιάσει πρωτότυπα έργα με ευφάνταστους συνδυασμούς συνεργατών. Τρέξιμο, αγωνία, αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει με το παραπάνω.

10+1
Το χιούμορ του Μικάδου είναι τόσο έξυπνο και αβίαστο που ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια ήδη από τις πρόβες. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσει κανείς το χριστουγεννιάτικο βράδυ του

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5