1821 Digital Gallery
Stravinsky goes Metal
ΤΕΥΧΟΣ 435

Η Ανδρονίκη Σκουλά των Chaostar ανοίγει τα ηχεία για την A.V.

«Η σύγχρονη κλασική μουσική συναντάει σκοτεινούς κι απόκοσμους ήχους, συνομιλώντας με φολκλόρ ιδιώματα και στίχους σε έξι διαφορετικές γλώσσες»
Stravinsky goes Metal. Φωτό: Στέλλα Μούζη

Συμφωνική συνθετική προσέγγιση, οπερετικά φωνητικά, αναζήτηση του σημείου τομής της παράδοσης με τον πειραματισμό, metal καταβολές και έντονη θεατρικότητα. Οι Chaostar κυκλοφορούν στις 10/5 τον καινούργιο τους δίσκο, τέταρτο από το 2000 που πρωτοεμφανίστηκαν, και δείχνουν τρομερά φιλόδοξοι. «Η σύγχρονη κλασική μουσική συναντάει σκοτεινούς κι απόκοσμους ήχους, συνομιλώντας με φολκλόρ ιδιώματα και στίχους σε έξι διαφορετικές γλώσσες» είναι μια σύντομη περιγραφή του.

Ακούγεται πολύπλοκο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνθετικός εγκέφαλος είναι ο Χρήστος Αντωνίου των Septicflesh, μιας ιστορικής ελληνικής μπάντας που σταδιακά από το 1990 κι έπειτα έβαλε στην ίδια φράση τις λέξεις «symphonic», «death», «metal». Οι Chaostar ακούγονται εξίσου επικοί, ιδανικό σάουντρακ για τη λογοτεχνία του φανταστικού ή το πολυσυζητημένο «Game Of Thrones». Εισάγουν, όμως, και αρκετούς νεωτερισμούς αυτή τη φορά. Μιλήσαμε με την εντυπωσιακή frontwoman τους, Ανδρονίκη Σκουλά...

  • -Τα 5 συστατικά που κάνουν τους Chaostar; Ιγκόρ Στραβίνσκι, αχαλίνωτη φαντασία, Dead Can Dance, Celtic Frost, γνώση.
  • -Το κρίσιμο σημείο είναι η προσπάθειά μας να βρεθεί δίοδος έκφρασης του συναισθήματος, το οποίο μπορεί να πάρει διάφορες όψεις περνώντας από την οπερετική θεατρικότητα άλλοτε σε πρωτόγονες μορφές και άλλοτε σε μυστικιστικούς ήχους.
  • -Η παράδοση για εμάς είναι μια υπερ-συνοριακή –και πέρα από τους πολιτισμούς– ανάμνηση. Έχει μέσα της τον παλμό όπως τον ζούμε εμείς σαν Έλληνες, έχει όμως και την ουσία που την κάνει όχι μόνο αγαπητή σε ξένους τόπους, αλλά και στο κάτω-κάτω της γραφής πραγματική.
  • -Στην Ελλάδα το κοινό είναι αρκετά πρόθυμο να εξοικειωθεί με νέους ήχους, αν και ακόμα το νερό δεν έχει μπει στο αυλάκι. Εμείς δίνουμε τόση προσοχή, ώστε να μπορούμε να σταθούμε απέναντι στο έμπειρο και εξοικειωμένο κοινό του εξωτερικού. Η Γαλλία είναι παραδοσιακά η χώρα που μας δείχνει αμέριστη συμπαράσταση, άλλωστε από γαλλικά labels έχουν κυκλοφορήσει όλα τα άλμπουμ μετά το ντεμπούτο.
  • -Πλέον, το παιχνίδι παίζεται στο ίντερνετ. Τα νέα τρέχουν με αστρικές ταχύτητες και το ίδιο ισχύει για τη μουσική. Είναι πιο εύκολο να βρεις κοινό που να ενδιαφέρεται για τη μουσική σου και να τους μεταφέρεις τα νέα σου.
  • -Το “Αnomima” είναι ένα κατασταλαγμένο άλμπουμ από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν χρόνια μουσικής εμπειρίας στην πλάτη τους και ξέρουν πλέον ακριβώς τι θέλουν να δώσουν. Συν τοις άλλοις έχει κι έναν κεντρικό άξονα έμπνευσης, κάτι που έλειπε από τις προηγούμενες δουλειές. Έχει να κάνει με την αναζήτηση της γνώσης και τον κοπιαστικό αγώνα της μοναχικής διαδρομής που πρέπει να κάνει το άτομο για να την κατακτήσει.
  • -Έχουμε δύο μαγικές συμμετοχές στο δίσκο. Ένας θρύλος, ο David Vincent (Morbid Angel), μας ανατριχιάζει με την απαγγελία του και τον υποβλητικό βρυχηθμό του, ενώ ο Fernando Ribeiro (Μοοnspell) με τη χαρακτηριστική του χροιά συναρπάζει σε ένα κομμάτι που δεν τον έχουμε συνηθίσει. Είναι τιμή μου να υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες μέσα στο άλμπουμ.
  • -Όντως υπάρχουν στίχοι σε 6 γλώσσες. Με δυσκολία τα έβγαλα πέρα, αλλά με πολλή διάθεση! Τραγουδάω αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και φυσικά ελληνικά. Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος συνδράμει τραγουδώντας στα ιαπωνικά.
  • -Το live για εμάς είναι ό,τι σημαντικότερο. Θα εμφανιστούμε στο Rockwave Festival δίπλα στους Dead Can Dance. Εκτός συνόρων έχουμε στις 13/7 το “Ghost Gathering”, ένα φεστιβάλ στο κάστρο του Ρασνόφ στη Ρουμανία που είμαστε headliners, και στις 19/10 πάμε για το “Metal Female Voices Fest”.

Το «Anomima» κυκλοφορεί στις 10/5 από τη γαλλική Season Of Mist, chaostar.gr

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5