1821 Digital Gallery
Record Store Day
ΤΕΥΧΟΣ 432

Record Store Day

#Η μουσική στην Αθήνα

«Δεν θα υπήρχε ο Elvis. Δεν θα υπήρχε ο Johnny Cash. Δεν θα υπήρχε ο B.B. King. Αυτό έχω να σας πω. Όλα τα οφείλουμε στην ανεξάρτητη αγορά, αυτούς που δουλεύουν τόσο σκληρά για να έχουμε εμείς κάτι καλό να πάρουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, τον κόπο τους και τη θέλησή τους να διατηρούν το προσωπικό συναίσθημα σε κάθε δίσκο». Με αυτά τα λόγια μιλά ο Sam Phillips για το Record Store Day.

Ημέρα των Δισκοπωλείων Σάββατο 20/4/2013 Ο χάρτης με τα hot spots της Αθήνας που συμμετέχουν στη γιορτή

Η Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια με σκοπό να βοηθηθούν τα μικρά ανεξάρτητα, εναλλακτικά δισκοπωλεία και τώρα πια έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια ενθουσιώδη μουσική γιορτή. Ή, μάλλον, μέρα με εκατοντάδες μικρές γιορτές, μία σε κάθε δισκοπωλείο.

Φέτος υπολογίζεται πως στην Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων θα συμμετέχουν πάνω από 1.000 παραδοσιακά δισκοπωλεία, ενώ δεκάδες είναι και οι ειδικές εκδόσεις (κυρίως βινυλίων) ειδικά γι’ αυτή τη μέρα, σε όλο τον κόσμο. Όπως πέρσι (με μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία), έτσι και φέτος η Athens Voice είναι πίσω από την ελληνική εκδοχή αυτής της μουσικής ημέρας και συγκεντρώνει πληροφορίες για το τι πρόκειται να συμβεί στο κάθε δισκάδικο που παίρνει μέρος, τι μπορείτε να βρείτε και σε ποιες τιμές. Με οδηγό τις παρακάτω πληροφορίες, περιπλανηθείτε στην πόλη, μπείτε στα δισκάδικα, ακούστε μουσική, ανταλλάξτε πληροφορίες, επιστρέψτε σπίτι με τη χαρά της αναζήτησης, τη γοητεία του χαμένου θησαυρού που ανακαλύψατε, και παραδοθείτε στη γοητεία της ακρόασης.

Σχετικα
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Από τους Forminx στην κορυφή του πλανήτη και τώρα στα άστρα...
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Από τους Forminx στην κορυφή του πλανήτη και τώρα στα άστρα...

n

7 plus 7 Ηφαίστου 22, Μοναστηράκι, 210 3214032, www.7plus7.gr

Ειδικά για τη μέρα 40% έκπτωση σε όλα τα lps, cds, επίσης ειδικές προσφορές από 0,50 ευρώ σε cd-lp (33/45/78 στροφών) και dvd, ενώ θα υπάρχουν συλλεκτικά κομμάτια σε βινύλιο (33/45/78 στροφών) και cd σε όλα τα είδη μουσικής, με έμφαση σε classic rock, new-alternative rock, metal, soul-funk jazz, ελληνικά λαϊκά και ποπ και ελληνικό ροκ. Για τη συγκεκριμένη μέρα έχει γίνει ειδική εισαγωγή και παραγγελία από ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες.

Σχετικα
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Μια ζωή στους δρόμους της φωτιάς, της μουσικής και του διαστήματος
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Μια ζωή στους δρόμους της φωτιάς, της μουσικής και του διαστήματος

Record House Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη, 210 9335466, www.recordhouse.gr

Η Record Store Day συμπίπτει χρονικά και με τα γενέθλια του μαγαζιού (κλείνει τα 42) και οι εκπτώσεις θα κυμανθούν από 10 έως 50 % στον κατάλογο, αλλά και στις νέες κυκλοφορίες. Άφθονα βινύλια και cd, εκδόσεις για τη συγκεκριμένη ημέρα, μεγάλη παρέα, καλή μουσική και κέρασμα η σοκολάτα.

Gorilla 11 Θησέως 11, Μαρούσι

Έκπτωση 10% για τα cd και τους δίσκους. 

Rock & Roll Circus Σίνα 21, Αθήνα, 210 3620144

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Rock & Roll Circus γιορτάζει. Μερικοί εκλεκτοί φίλοι θα γεμίσουν το πατάρι του καταστήματος με δίσκους από την προσωπική τους δισκοθήκη για να στήσουν ένα βινυλιακό πάρτι, φτιάχνοντας για μια ημέρα το μικρό τους προσωπικό δισκάδικο. Την ίδια στιγμή, οι limited αποκλειστικές βινυλιακές κυκλοφορίες εταιρειών, όπως Light In The Attic, Sundazed, Numero, Fire, Saddle Creek και πολλών άλλων που τυπώνονται και κυκλοφορούν μονάχα για αυτή την ημέρα, θα σας περιμένουν.

Music Works Αγ. Λαύρας 74, Πετρούπολη, 210 5055.255, www.musicworksrecords.blogspot.com

Για τη συγκεκριμένη μέρα θα διατίθενται επιλεγμένες ειδικές εκδόσεις βινυλίου RSD 2013 και RSD 2012, καθώς και εκπτώσεις σε βινύλια, cd και dvd. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, φίλοι μουσικοί θα παίζουν ζωντανά ακουστικά σετ στο χώρο του δισκοπωλείου. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Spindle Vinyl Records Διδοτου 49, Αθήνα, 210 3625362, spindlevinylrecords.gr

Και φέτος εκπτώσεις από 10 έως 30% σε μεταχειρισμένους και original indie - post punk - new wave - prog/psych - classic rock δίσκους, επανεκδόσεις και νέες κυκλοφορίες.

Discobole Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα, 210 3817632, www.discobole.gr

Όπως και πέρσι, έκπτωση -20% σε βινύλια - cd και -15% στις κεφαλές και βελόνες Ortofon. Επίσης 10% έκπτωση σε όλα τα πικάπ!

Lotus Record Shop Σκρά 7, Θεσσαλονίκη, 2310 260776, lotus.gr

Επανέκδοση του πρώτου, ομώνυμου άλμπουμ των Στέρεο Νόβα σε αριθμημένη βινυλιακή έκδοση των 400 αντιτύπων, με εξώφυλλο σε ματ σαγρέ πολυτελές χαρτί και ένθετο. Σπάνια αντίτυπα του εξαντλημένου εδώ και χρόνια καταλόγου της θρυλικής Elfish σε κανονικές τιμές. Διάθεση μεγάλου αριθμού κυκλοφοριών από τις ειδικές εκδόσεις που γίνονται για τη μέρα. Έκπτωση -10% στις κυκλοφορίες του 2013 και έκπτωση -20% στις κυκλοφορίες προηγούμενων ετών, καθώς και στα μεταχειρισμένα cds και βινύλια.

Art Nouveau Records Αραχώβης 42, Εξάρχεια, 210 3843556

Εκπτώσεις στα βινύλια -10% στις κανονικές τιμές και -15% στις προσφορές και στα cd -15% και -20% αντίστοιχα.

Sonic Boom Σύρου 32, Κυψέλη, 210 8253972, usedrecords.gr

Όσοι τίμησαν πέρσι το γνωστό κατάστημα, ξέρουν τι να περιμένουν και για τη φετινή Record Store Day. Όποιος απουσίαζε, να η ευκαιρία να επανορθώσει! Ανοιχτά από τις 10.00 ως τις 18.00. Σημειώστε: Έκπτωση 30% στις τιμές όλων των μεταχειρισμένων δίσκων & cd για αγορές μέσα στο κατάστημα τη συγκεκριμένη ημέρα. Έκπτωση 10% στις τιμές όλων των καινούριων δίσκων & cd. Καλή μουσική (ως συνήθως), ποτάκια, καφέ και καλή διάθεση.

Best Book Hunters Ζ. Πηγής 41A, 2103603473, bestbookhunters.gr

Αν και βιβλιοπωλείο, συμμετέχει στην ημέρα αυτή με αρκετούς τίτλους μουσικών βιβλίων για ροκ, τζαζ και κλασική μουσική (ελληνικές και ξένες εκδόσεις). Όλα τα μουσικά βιβλία (την πλήρη λίστα μπορείτε να δείτε στο site του βιβλιοπωλείου) θα διατίθενται με -30% έκπτωση.

Suntrap Records Ανδ. Μεταξά 4, Αθήνα, 6930 568958

Στις 20/4, μιας κι εκτός από την rsd κλείνει και 9 μήνες το κατάστημα, προσφέρει 30% έκπτωση σ’ όλο το ρεπερτόριο (πλην των παρακαταθηκών, δηλαδή η έκπτωση θα ισχύει στο 90% του εμπορεύματος). Ανοιχτά από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα (τουλάχιστον). Το ρεπερτόριο του μαγαζιού είναι 60% psych-garage-prog-classic rock, 30% punk-new wave-alternative etc & 10% soul-funk-jazz-ethnic-disco.

Plan 59 Ζ. Πηγής 59, Αθήνα, 210 3840589

Για την «Ημέρα Δισκοπωλείων» θα υπάρχουν δύο χιλιάδες δίσκοι σε προσφορά 1 και 2 ευρώ και από 10 έως 30 % έκπτωση σε όλους τους δίσκους.

Κι ακόμα...

Κύπρος Λουβάνα Δίσκοι www.louvana.com.cy, 0035 722101163

Στο οnline shop προσφορά 50% έκπτωση στις δικές τους παραγωγές: 1. Stelafi, «Ο Σιδεροκόφτης» 2. Isaac’s Cello, «Here’s your ears». 3. J. Kriste, Master of Disguise, «the Age of Now».

Rock N Roll shop Καραϊσκάκη 168, Πάτρα, www.rocknrollshop.gr, 2610 222680

Συμμετέχει στη Record Store Day με -20% έκπτωση στο υπάρχον στοκ του καταστήματος.


Public www.public.gr

Εκτός από τα «μικρά εναλλακτικά», όμως, υπάρχουν και μεγάλα καταστήματα που διατηρούν την ίδια αγάπη για τη μουσική όπως και ο κάθε γνήσιος μουσικόφιλος που ενδιαφέρεται για κυκλοφορίες, σπάνιο υλικό, καλές τιμές, σωστή ενημέρωση και ειδικές εκδόσεις. Ένα από αυτά είναι το Public, με το πιο καλά ενημερωμένο τμήμα μουσικής. Είναι άλλωστε και το μόνο «μεγάλο» που συμμετέχει στην RSD, για την οποία οι άνθρωποι της μουσικής των Public ετοίμασαν για τρίτη συνεχή χρονιά μία ιδιαίτερη γιορτή με μοναδικές εκπλήξεις για τους επισκέπτες τους.

Το Σάββατο 20 Απριλίου οι επισκέπτες των καταστημάτων Public με κάθε αγορά τους από την πληρέστατη γκάμα cds και βινυλίων θα παίρνουν δώρο ένα συλλεκτικό, σε περιορισμένα αριθμημένα αντίτυπα cd, που δημιουργήθηκε ειδικά για τους σκοπούς του Record Store Day, διατίθεται αποκλειστικά από τα Public και δεν είναι διαθέσιμο πουθενά αλλού και καμία άλλη μέρα του χρόνου.

Σε συνεργασία με την ανεξάρτητη εταιρεία Puzzlemusik, τα Public δημιούργησαν τη μοναδική συλλογή «Every Dasy Should be a Record Store Day ΙΙΙ» με επιλεγμένα κομμάτια αξιόλογων εκπροσώπων της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης (jazz πιανίστας με διεθνή καριέρα), ο Μπάμπης Παπαδόπουλος (ιδρυτής, κιθαρίστας και συνθέτης στο συγκρότημα Τρύπες), οι Misuse (το κορυφαίο post rock συγκρότημα της εγχώριας σκηνής) και ο Χρήστος Αλεξόπουλος (ιδρυτής της εταιρείας και μουσικός με πολυδιάστατη δράση από τα μέσα της δεκαετίας του ’90).

Θυμίζουμε ότι τα αντίστοιχα συλλεκτικά cds του 2011 (με την Klik Records) και 2012 (με την Inner Ear) θεωρούνται ήδη collectors items, καθώς δεν βγήκαν στο εμπόριο και εξαντλήθηκαν μέσα σε μια μέρα!

Και όχι μόνο αυτό: Το Σάββατο 20 Απριλίου το κατάστημα Public του Συντάγματος θα υποδεχθεί τον Γιώργο Μουχταρίδη και το ραδιοφωνικό σταθμό Pepper, για ένα αποκλειστικό dj set μέσα στο κατάστημα με υπέροχους καλεσμένους! Ο Γιώργος Μουχταρίδης κατά τη διάρκεια της Record Store Day θα υποδέχεται νέους Έλληνες μουσικούς, οι οποίοι θα μιλούν για τα αγαπημένα τους album και τις προσωπικές ιστορίες που κρύβουν.

n


RECORD STORE DAY 2013 Τα αντικείμενα του πόθου

Έχει καθιερωθεί ώστε η Record Store Day να είναι αφορμή για σπάνιες, συλλεκτικές, ιδιαίτερες και πολύχρωμες κυκλοφορίες (κυρίως βινυλίου σε 7ιντσα, 12ιντσα, 45άρια, LP και πάντα σε περιορισμένα αντίτυπα), που κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερες και στις οποίες συμμετέχουν όλο και πιο γνωστά ονόματα. Από τις δεκάδες φετινές κυκλοφορίες –κάποιες από τις οποίες θα φτάσουν και στην Αθήνα, όχι μόνο την «Ημέρα Δισκοπωλείων» αλλά και τις αμέσως επόμενες μέρες– διαλέξαμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές...

• Ο Jack White είναι ο φετινός «πρεσβευτής» της Record Store Day και ο δίσκος των White Stripes «Elephant» θα κυκλοφορήσει –με αφορμή τα 10 χρόνια του– σε έγχρωμο βινύλιο, διαφορετικό (!) από κάθε πλευρά.

• Ο Brian Eno, o Nicolas Jaar και οι Grizzly Bear αποτυπώνουν τη –λόγω της ημέρας– συνεργασία τους σε ένα 12ιντσο που θα κυκλοφορήσει σε 2.000 αντίτυπα.

• Και ο Bob Dylan στο παιχνίδι με ένα σινγκλάκι που θα περιέχει τραγούδια από τo Vol. 10 της σειράς «Bootleg Series», το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη.

• Ο Λευκός Δούκας θα κυκλοφορήσει –σε λευκό βινύλιο, φυσικά– το σινγκλάκι «The Stars (Are Out Tonight)» από τον πρόσφατο δίσκο του «The Next Day».

• H σπάνια ηχογράφηση «Munich ’59» των Art Blakey and the Jazz Messengers θα κυκλοφορήσει σε 1.000 αντίτυπα.

• Η Ani DiFranco με το «Bufalo» σε έκδοση official bootleg.

• Οι A Place to Bury Strangers με το LP (βινυλίου, φυσικά) «Strange Moon», διασκευάζοντας τραγούδια των Dead Moon.

• Οι Pink Floyd βάφουν ροζ το σινγκλάκι «See Emily Play».

• Σε διπλό LP βινυλίου θα κυκλοφορήσουν το «LIVE» τους οι Built to Spill.

• Επανέκδοση σε βινύλιο-ειδικά για την RSD του «Relationship of Command» των At the Drive-In.

• Σε διπλό άλμπουμ το soundtrack του ντοκιμαντέρ «Nothing Can Hurt Me», που αφηγείται την ιστορία των θρυλικών Big Star.

• Ειδική έκδοση 800 αντιτύπων για το «Handwritten» των The Gaslight Anthem, που θα συνοδεύεται από dvd και βιβλίο.

• Για την ελληνική πραγματικότητα, να αναφέρουμε την επανακυκλοφορία του πρώτου δίσκου των Στέρεο Νόβα σε έγχρωμο βινύλιο, αλλά και την επανέκδοση των δίσκων «Motorpsycho» και «Signs» των Deus Ex Machina.

• Ακόμη η γνωστή ελληνική ετικέτα με τη σενεγαλέζικη ψυχή Teranga Beat, θα κυκλοφορήσει με αφορμή την «Ημέρα Δισκοπωλείων» ένα διπλό άλμπουμ βινυλίου (αλλά και σε cd) με τίτλο «Aw Sa Yone Vol.1» που περιλαμβάνει 8 σπάνιες ηχογραφήσεις του σενεγαλέζικου συνόλου Dieuf-Dieul de Thies, που έγιναν πριν από 32 χρόνια αλλά παραμένουν ακόμη ζωντανές κι ενδιαφέρουσες ως ένα χαρμάνι που συνδυάζει ρυθμούς από τη Σενεγάλη με jazz και ψυχεδέλεια.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5