Visual Browsing
Chickn: σαν ραδιοφωνικό zapping σε μία διαδρομή 68 λεπτών με αυτοκίνητο

Chickn: σαν ραδιοφωνικό zapping σε μία διαδρομή 68 λεπτών με αυτοκίνητο

Το ελληνικό γκρουπ ξαναδιαβάζει το ροκ όπως το αγαπήσαμε

Οι Chickn θα μπορούσαν να είναι παιδιά μου αλλά τελικά είναι αδέρφια μου. Με τη μουσικολογική έννοια. Είναι σαν να μεγαλώσαμε μαζί, κοπανώντας τα κεφάλια μας στους ίδιους τοίχους. Σαν να ανταλλάσσαμε τους ίδιους δίσκους.

Το βιογραφικό τους λέει: «Οι Chickn είναι ένα αρθρωτό μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 2012. Ηχογράφησαν το πρώτο τους demo στα μέσα του 2013 όπου ξεκίνησαν να δημιουργούν τη σημερινή τους φόρμα. Αποκαλούν τη μουσική που παίζουν Jetztzeit rock αν και στη πραγματικότητα δεν είναι κάτι παραπάνω από οργανική μουσική

Οι Chickn λοιπόν είναι ένα ψυχαναλυτικό session επάνω στο hard rock όπως ήταν όταν αυτό γεννήθηκε, στα τέλη των ‘60ς και αρχές ‘70ς. Χωρίς κοινωνιολογικά κόμπλεξ και κυρίως χωρίς τις μαινάδες που εισχώρησαν μετά σε αυτό, τους λούμπεν ροκάδες με τα μαλλιά κομμωτηρίου, την τσιρίδα και τα λαμέ κολάν. Οι Chickn παίζουν αθώο αλλά ενήλικο χαρντ, στρέιτ, χωρίς εφέ «εκκλησίας», από αυτό που τελειώνει και αφήνει γύρω του αποκαΐδια κοιτάζοντας με απορία. Τι έγινε; Αλλά και πάλι, καθόλου αθώα. Όπως ομολογούν και οι ίδιοι για το πρώτο τους άλμπουμ: «… είναι ένα ραδιοφωνικό zapping σε μία διαδρομή 68 λεπτών με αυτοκίνητο. Πρόκειται για ένα πεδίο που ξεδιπλώνεται και ταυτόχρονα για ένα κάλεσμα περιπλάνησης. Πρόκειται για μία προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να εφεύρουν τον εαυτό τους παίζοντας. Πρόκειται για Jetztzeit rock. Έναν ήχο-άλμα στον ελεύθερο ουρανό της ιστορίας

Με την ευκαιρία της εμφάνισης στο Gagarin 205, ακούω το άλμπουμ, το οποίο συντέθηκε από την τριμελή μπάντα των Chickn από θραύσματα χρόνων την περίοδο 2014-2015 σε Αθήνα και Βαλένθια, ενώ ηχογραφήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2015 στο Sonic Playground Studio και στο σπίτι του Ηρακλή Βλαχάκη, σε παραγωγή Chickn και Νίκου Τριανταφύλλου. Το mastering έγινε από τον Alan Douches στα West West Side Studios στη Νέα Υόρκη. Το ακούμε track by track:

Σχετικα
71ο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο: για πρώτη φορά μια rock νίκη
71ο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο: για πρώτη φορά μια rock νίκη

Στο πρώτο τρακ, το Chickn δίνουν φαζαρισμένη κιθάρα με χεντριξισμούς που διηγείται τον πόνο της. Στο βάθος, επάνω στους ενισχυτές, κάθονται ο Paul Butterfield και ο Mike Bloomfield και παρακολουθούν.

Το Omen, επικό και βαρύ, χτίζει έναν τοίχο από τεράστια κιθάρα σαν να είναι το Hassan των Hawkiwnd, για να έρθει ένα επιθετικό ποδοβολητό από ντραμς και να γκρεμίσει το μαγαζάκι, όλα χαλάσματα, σκόνη.

Σχετικα
Γράμμα του Γιάννη Νένε πριν από 40 χρόνια στο Ποπ & Ροκ
Γράμμα του Γιάννη Νένε πριν από 40 χρόνια στο Ποπ & Ροκ

Στο Aleppo παίζουν τα σύνθι και κιθάρες που απογειώνονται και αυτοσχεδιάζουν, η φωνή έχει περάσει μέσα από vocoder ή κάτι τέτοιο ενώ από τον ουρανό κατεβαίνει αργά η καμήλα των Camel σαν να είναι μιράζ.

Στο Modular Player έχουν τις ίδιες κιθάρες που ελίσσονται απολαυστικά, από οριένταλ αναμνήσεις μέχρι ηλεκτρικά wahwah επάνω σε ένα σταθερό ρυθμό που σε κρατάει όρθιο και νευρικό.

Το Taqsim / Rhy / Tavk Hava είναι ένα μικρό έπος 7 λεπτών, ένα ταξίμι που εξελίσσεται σε ψυχεδελικό, καλιφορνέζικο mantra, νοιώθεις να στροβιλίζεσαι δερβίσικα μέσα πορτοκαλί σύννεφα σκόνης με κουδουνάκια δεμένα στους αστραγάλους σου.

Το Articulation είναι μία παρηγορητική προσευχή που θα μπορούσε να υπάρχει σε δίσκο των Gong (circa ’74) και σε οδηγεί στο 9λεπτο Prayer, κανονικό trans κομμάτι που θυμίζει τους παροξυσμούς των Weather Report, με υπέροχα τύμπανα και αναλογικό, ηλεκτρικό θόρυβο.

Ένα μικρό πρελούδιο, το Prelude, σε καθαρίζει από την άβυσσο της προσευχής, γαληνεύει το κάρμα σου και σε οδηγεί στο τελευταίο τρακ του άλμπουμ, το 10λεπτο Shifting Time Blues / Akhedia, μία ανακεφαλαίωση της εμπειρίας Chickn.

Οι Chickn είναι οι: Άγγελος Κράλλης (φωνή, στίχοι, ηλεκτρικές-ακουστικές-resonator κιθάρες, ηλεκτρικό sitar,    λαούτο, synthesizers, τσαμπούνα, στάμνες, drum machine, steel drum) Ευάγγελος Ασλανίδης (τύμπανα, κρουστά, djembe, νταρμπούκα, μπεντίρ), Παντελής Καρασεβδάς (τύμπανα, κρουστά, congas, djembe)

Στο album συμμετέχουν: Sir Kosmiche (μπάσο), Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας (ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Νείλας (νταρμπούκα, congas, cowbell), Αντρέας Κιλτσικσής (ούτι, αμανές), Prins Obi (συπληρωματικά πλήκτρα και φωνές) και King Elephant (σαξόφωνο), Νίκος Τριανταφύλλου και Ηρακλής Βλαχάκης (ηχοληψία).

Οι Chickn παίζουν μαζί με τους A Victim Of Society στο Gagarin 205 την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 * Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ προπώληση * 10 ευρώ ταμείο * Σημεία προπώλησης: viva.gr, τηλεφωνικά στο: 11876, Ευριπίδης , σε όλα τα καταστήματα Public,  Seven spots, Reload και Syd Records (Πρωτογένους 11 Ψυρρή)

Το "Chickn" κυκλοφορεί σε διπλό βινύλιο με bonus cd και digital album από την Inner Ear

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5