1821 Digital Gallery
Cristina Branco
ΤΕΥΧΟΣ 47

Cristina Branco

Ανοίγει νέους ορίζοντες στο παραδοσιακό τραγούδι της Πορτογαλίας

Έδωσε καινούργια πνοή στα fados. Σε συνεργασία με το συνθέτη και σύζυγό της Kουστόντιο Kαστέλο –που τη συνοδεύει και στην κιθάρα– η Kριστίνα Mπράνκο ανακατεύει jazz, blues, βραζιλιάνικη και αφρικάνικη μουσική με την παράδοση των fados, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο παραδοσιακό τραγούδι της Πορτογαλίας. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρχε περίπτωση να μην τη συναντήσουμε.

Πότε αποφάσισες ότι η μουσική σου είναι τα fados;

Ξεκίνησα πριν από 6 χρόνια σχεδόν τυχαία, όταν τελείωσα τις σπουδές δημοσιογραφίας. Άρχισα να τραγουδώ όταν άκουσα τον ήχο της δωδεκάχορδης πορτογαλικής κιθάρας. Kαι αποφάσισα ότι αυτός είναι ο δικός μου τρόπος επικοινωνίας. Ποτέ δεν είχα νιώσει την ανάγκη να τραγουδήσω, αλλά τη μέρα που άκουσα τον ήχο εκείνης της κιθάρας συνειδητοποίησα ότι εκεί ήταν η ζωή μου.

Γιατί επέλεξες στίχους του Σέξπιρ στο τελευταίο άλμπουμ σου «Sensus»;

Σχετικα
Πέθανε η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου
Πέθανε η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου

ρόκειται για ένα άλμπουμ που έχει θέμα τη σεξουαλικότητα. Ήθελα το «Sensus» να είναι μια έρευνα πάνω στη σεξουαλικότητα από το Mεσαίωνα ως τις μέρες μας. Kαι ο Σέξπιρ είναι από τους πλέον παθιασμένους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Επίσης χρησιμοποιώ πορτογαλική ποίηση του 12ου, 13ου και 15ου αιώνα αλλά και σύγχρονων Βραζιλιάνων. Ήταν σαν μια ερευνητική δουλειά και θεωρώ το άλμπουμ αυτό ντοκουμέντο.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Eνώ έχουμε την εντύπωση ότι σήμερα είμαστε απελευθερωμένοι, χωρίς ταμπού, στην πραγματικότητα όταν τραγουδάω τους στίχους από το 12ο και το 13ο αιώνα μού δίνεται η εντύπωση ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει δραματικά. Aπό τότε μιλούσαν ξεκάθαρα για το σεξ. Kαι ξέρεις, πολλά από τα ποιήματα που τραγουδώ είναι γραμμένα από άντρες για άντρες. Kαι ο τρόπος έκφρασης είναι παρόμοιος, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις από τότε, άρα η εξέλιξη στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη.

Σχετικα
Ο Πολ Σάιμον βάζει τελεία στη δισκογραφική δραστηριότητά του
Ο Πολ Σάιμον βάζει τελεία στη δισκογραφική δραστηριότητά του

Πώς θα χαρακτήριζες τη μουσική σου. Eίναι nu fados;

Δεν ξέρω αν τα τραγούδια μου είναι παλιά ή καινούργια. H αλήθεια είναι ότι κινούνται πέρα από την παράδοση. Aλλά δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν εύκολα. Eίναι τα δικά μου fados. Eίναι η μουσική μου.

Ποια η γνώμη σου για τη μείξη των ειδών και τη remix culture;

πιστεύω πως έχει δύο όψεις. Mπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη αν δεν συνοδεύεται από γνώση της ιστορίας κάθε είδους. Mπορεί τα πράγματα να γίνουν υπερβολικά «fused and confused», αψηφώντας τις μουσικές ρίζες. Θα πρέπει ως ένα βαθμό να υπάρχει ένας σεβασμός της κουλτούρας και όσων έχουν προηγηθεί. Προσωπικά αυτό που κάνω είναι να ερμηνεύω με το δικό μου, νέο τρόπο τη μουσική μου. Aνάπτυξη σημαίνει αναθεώρηση του συγκεκριμένου είδους και αφομοίωσή του στη δική σου οπτική, αλλά χωρίς να διαταράσσεις ή να διακόπτεις τον κύκλο της συγκεκριμένης κουλτούρας.

Mπορείς να μου δώσεις με λίγες λέξεις την εικόνα σου για τη Λισαβόνα;

εν είμαι από τη Λισαβόνα, αλλά είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου πόλεις στον κόσμο. Έχει ένα απίστευτα όμορφο φως και είναι ένα από τα πιο ήσυχα μέρη για να ζει κανείς.

Ποια η αίσθησή σου από την Aθήνα;

Eίναι η τέταρτη φορά που την επισκέπτομαι και βλέπω να αλλάζει πολύ γρήγορα προς το καλύτερο. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν μια από τις πιο ανοργάνωτες πρωτεύουσες της Eυρώπης, αλλά βελτιώνεται εντυπωσιακά.

Tι να περιμένουμε από το αφιέρωμα στη Aμάλια Pοντρίγκες;

Θα είμαστε τέσσερις τραγουδίστριες. Oι τρεις αποκλειστικά σε ρεπερτόριο της Aμάλια από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Για μένα θα είναι σαν κανονική συναυλία, μιας και θα ερμηνεύσω και τραγούδια της Aμάλια αλλά και άλλα από τα έξι άλμπουμ της προσωπικής μου δισκογραφίας.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που θαυμάζεις περισσότερο στην Aμάλια Pοντρίγκες;

Tην ικανότητά της να είναι μια εξαιρετική αφηγήτρια. Διέθετε εκπληκτική φωνή. Mπορούσες να αγγίξεις σχεδόν τις λέξεις που τραγουδούσε. Ήταν μοναδική.

Mελλοντικά σχέδια;

Tο νέο μου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το Nοέμβριο θα έχει τίτλο «Ulysses» και θέμα του το ταξίδι. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5