Μουσικη

Κιθάρες, μαργαρίτες και νέα ψυχεδέλεια

Το διήμερο Φεστιβάλ ΨΧ έρχεται για Ρομάντσο

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324597-669430.jpg

10 καλτ φιγούρες νέων ψυχεδελικών διαστάσεων πάντα αντεργκράουντ, ως επί το πλείστον, αλλά ευρέως γνωστές και απολύτως παραβατικές ως προς τα όρια του είδους. Μυστηριώδη, βαθυστόχαστα, νευρικά, εμμονικά συγκροτήματα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο θα βρεθούν στη σκηνή του Ρομάντσο το διήμερο 16&17 Σεπτεμβρίου για το γνωστό πλέον ΨΧ, το φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής που επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε μια ειδική εμπλουτισμένη έκδοσή του με έξτρα πρόγραμμα free εκδηλώσεων σε bios και ρομάντσο να πλαισιώνει τα κεντρικά μουσικά acts. Ξεχωρίζει η προβολή του ντοκιμαντέρ A Band called Death για έναν από τους πιο απρόσμενους μουσικούς θησαυρούς της μουσικής ιστορίας...

BIOS, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5. Έναρξη: 20.30. Είσοδος: 6 ευρώ ανά ημέρα & 10 ευρώ διήμερο εισιτήριο. Στις Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

Kid Flicks

Vagina Lips

Melt Mountain

The Voyage Limpid Sound

The Backdoor Freaks

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

Bazooka

Wham Jah 

Beyond the Blackout

Devamp Javu 

Hand and Leg

Προβολή ντοκιμαντέρ: A Band called Death στις 17/9.

Bazooka

Bazooka

Με σαφώς εξελιγμένο ήχο και με ένα γενναίο βήμα στη γραφή, σε ελληνικό στίχο πλέον, οι εμπνευσμένοι «πιτσιρικάδες» απ’ το Βόλο δεν είναι πια τόσο πιτσιρικάδες ούτε εσωτερική υπόθεση της τοπικής μας σκηνής. Οι ασταμάτητες περιοδείες και οι κυκλοφορίες δίσκων σε όλο τον κόσμο είχαν καταλυτική επίδραση στο σύμπαν των Bazooka, που με τη σειρά του έχει τώρα γίνει πιο σύνθετο και πιο ποιητικό μέσα στη βέβηλη psych-punk γοητεία του. Μην φανταστείτε βήματα προς την «ωριμότητα» ή οποιουδήποτε είδους στροφή προς κάτι έντεχνο, οι Bazooka είναι masters του «άτεχνου ρομαντισμού» και τα νέα τους τραγούδια λένε ένα μεγάλο “fuckyou” στον κόσμο, χωρίς αναστολές, χωρίς περικοκλάδες, με τα λόγια τώρα να βγαίνουν κατ’ ευθείαν απ’ το στομάχι και το θόρυβο τους να σκαρώνει αρμονικά παιχνίδια υψηλής αισθητικής και εκφραστικής δύναμης.

Beyond The Blackout

Motorik ρυθμοί, drones, κολλημένες μπασογραμμές, punk ξεσπάσματα: καλώς ήρθατε στο θορυβώδες, φρικαριστικό σύμπαν των Beyond the Blackout. Οι τέσσερις ψυχεδελορόκερ από τη Θεσσαλονίκη γνωρίζουν πώς να εξελίσσουν τα μινιμαλιστικά τους θέματα σε μια ατμόσφαιρα που σε υποβάλλει και ταυτόχρονα σε απογειώνει. Οι κιθάρες τους περνάνε μέσα από αμέτρητα distortion και εφέ, μα στην καρδιά αυτού του σύμπαντος χτυπάει κάτι αληθινό. 

Devamp Javu

Deja Voodoo

Devamp Javu είναι η ηχητική προβολή του συλλογικού υποσυνείδητου τεσσάρων νεαρών θορυβοποιών. Κωνσταντίνος Κωνιός (Φωνητικά, Κιθάρα) Χρήστος Μπεκίρης (Φωνητικά, Κιθάρα) Χρήστος Μηταράς (Μπάσο) Κώστας Στεργίου (Τύμπανα) .

Hand And Leg

Νέο σχήμα από το Ηράκλειο Κρήτης. Το πρώτο τους κομμάτι κυκλοφόρησε από την αμερικάνικη δισκογραφική Slovenly Recordings και απέσπασε θετικές κριτικές. 

Kid Flicks

Kid Flicks είναι το μουσικό project του παραγωγού και τραγουδοποιού Νίκου Δερβίση. Από το 2011 έως το 2013 έχει κυκλοφορήσει 2 δίσκους μέσω της Inner Ear Records κι ένα EP μέσω της Bad Panda με επιρροές από sunshine pop, worldmusic και abstract hip hop. Οι ηχογραφήσεις έγιναν μέσω macbook σε εντός και εκτός studio συνθήκες με έμφαση στη χρήση samples και τη lo-fi αισθητική.Ενώ εμφανιζόταν μόνος στη σκηνή, από το 2013 συνέταξε ένα ελαστικό σχήμα (1-4 εκτελεστές) από τους πολύ κοντινούς του φίλους, το οποίο αναπτύσσει συνήθεις ποπφόρμες εστιάζοντας στην σχέση ηλεκτρονικών και samples με drums και κρουστά.Το σχήμα αυτό αποτέλεσε τον δημιουργικό πυρήνα για τον επόμενο ομώνυμο δίσκο του Kid Flicks. Επηρεασμένος από τη σύγχρονη αθηναϊκή καθημερινότητα, την πολυπολιτισμικότητα και την κουλτούρα του ίντερνετ, ο καινούριος δίσκος είναι γεμάτος από uplifting μελωδίες με μελαγχολικούς στίχους, ανατολίτικα και αφρικάνικα κρουστά και μια πληθώρα αρμονικά συντεθειμένων στρωμάτων ήχου.Το Kid Flicks κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή και βινύλιο από τις 23 Ιουλίου μέσω της word and sound και της Klik Records.Έχει ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές από μέσα όπως τα CBC News, The 405, Impose, DIY, GoldFlakePaint, Мишка και Obscure Sounds.

Melt Mountain

Melt Mountain

Οι Melt Mountain δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2014, το πρώτο ομώνυμο τους EP κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από την Ιnner Ear records . Στους επόμενους μήνες το κουαρτέτο μετείχε στην πολυάσχολη σκηνή της Αθήνας και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ανοίγοντας  συναυλίες αποτελούμενες απο ονόματα όπως τους Moon Duoαπό το Σαν Φρανσίσκο . Στις αρχές του 2016 ξεκίνησαν να ηχογραφούν  το πρώτο ομώνυμο LP, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορήσει στους επόμενους μήνες.

The Backdoor Freaks

Οι BackDoor Freaks αποτελούνται από τους Spir Frelini στα φωνητικά και κιθάρα, Θοδωρή Μπαρλογιάννη στα drums και Άκη Δελαπόρτα στο μπάσο. Ζουν και φτιάχνουν  μουσική στο Πόρτο Ράφτη Αττικής με κύριες τους επιρροές τον ήλιο την θάλασσα και την κατεστραμμένη ψυχοσύνθεση που τους διακατέχει. Το σχήμα σχηματίστηκε τον Μάιο του 2016 και μέχρι στιγμής έχει στο δυναμικό της 8 πρωτότυπες συνθέσεις .

Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό  60’s west coas tpsychedelia, garage rock n roll, 90’s rock και british pop

The Voyage Limpid Sound

Πήραν το όνομά τους από το στούντιο των Μάουζερ-Περκόνι. Με ήχο που κυμαίνεται από το μελωδικό μέχρι το ψυχεδελικό ποπ ροκ, οι Voyage ξεχωρίζουν εκτός από τις όμορφα αλλόκοτες μουσικές τους και για την ιδιαιτερότητα των live εμφανίσεων τους. Η πορεία των Voyage Limpid Sound ξεκίνησε από τον Σέργιο Βούδρη πριν από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, ως ένα DIY one man πρότζεκτ. Το 2000 ο Σέργιος κυκλοφορεί μόνος του το νεοψυχεδελικό Electronically Enhanced Dream, ενώ μέχρι το 2008 -οπότε και σχηματίστηκε το συγκρότημα με την συμμετοχή κι άλλων μελών- ακολούθησαν ακόμα τέσσερα ανεξάρτητα άλμπουμ. Στο ΨΧ θα παρουσιάσουν υλικό από όλη τους την πορεία, στα πλαίσια της προώθησης του τελευταίου άλπουμ/συλλογής Voyageology.

 

Vagina Lips

Vagina Lips

To solo project του Τζίμη Πολιούδη και δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Θεσσαλονίκη.Κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2016 το πρώτο του EP με τίτλο Υouth In Chaos από τη ΜοΜι records και τον Αύγουστο του 2016 το full album Athanasia. H μουσική του project είναι ένα μίγμα shoegaze,dreampop και post punk. Έχει ήδη εμφανιστεί ζωντανά  σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και δίπλα σε γνωστά ονόματα όπως οιUndergroundYouth. Αυτή την περίοδο οργανώνει την χειμερινή του περιοδεία στο πλαίσιο προώθησης του νέου του άλμπουμ. 

Wham Jah

Οι Wham Jah έρπουν έξω από τα πλαίσια των κοινών, συνειδητών αντιδράσεων, απότοκων της μουσικής τέλεσης και της αντίληψης του κοινού. Αδάμαστοι, ψυχεδελικοί noise/rave βόμβοι, διαταραγμένοι και ακάθαρτα μπλεγμένοι, δίνουν μορφή σε ένα διονυσιακό, εκστατικό παραλήρημα που αποδεσμεύεται με εγγενή θορυβώδη ενέργεια. Τα πρωτότυπα, σταθερά εύφλεκτα ηχητικά τους όνειρα ενσωματώνουν την αναζωογονητική μουσική τους έκφραση εις βάρος της αποχρωματισμένης μεταλλαγής της ζωής σε απτή κατάσταση.

Προβολή ντοκιμαντέρ:  A Band called Death, 17/9 (21.00 & 23.00) στο υπόγειο του Ρομάντσο με ασύρματα ακουστικά.

Η ταινία αφορά ένα μουσικό γκρουπ από το Detroit στη δεκαετία του 70, τους Death που αποτελείται από τρεις αφροαμερικανούς αδερφούς. Πολύ πριν τους Sex Pistols , τους BadBrains, ακόμη και τους Ramones, οι Death ξεκίνησαν να παίζουν punk. Το εγχείρημα τους όμως ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Ήταν η εποχή της Motown  στην μαύρη μουσική και ήταν δύσκολο για ένα μαύρο μουσικό γκρουπ να ερμηνεύει rock‘n’roll πολύ περισσότερο δε βέβαια εάν αφορούσε κάτι τόσο πρωτοποριακό και πρωτόλειο όπως ήταν το punk. Από την άλλη το όνομα της μπάντας ήταν κάτι που προκαλούσε εξίσου προστριβή. Οι υπεύθυνοι των δισκογραφικών εταιριών και οι DJs του ραδιοφώνου  μισούσαν το όνομα το θεωρούσαν αρκετά νιχιλιστικό, ακόμη και η αστυνομία κατέβαζε τις αφίσες των συναυλιών τους επειδή θεωρούσαν ότι τα αδέλφια προσπαθούσαν να ξεκινήσουν συμμορία με το όνομα. Όταν  τους προσφέρθηκε επιτέλους μία συμφωνία για δίσκο με την μοναδική προϋπόθεση να αλλάξουν το όνομα τους, η απάντηση ήταν «όχι που να πάρει ο διάολος». Θεωρούσαν το όνομα του γκρουπ συστατικό στοιχείο της καλλιτεχνικής τους έκφρασης. Όχι σαν κάτι που έδειχνε την σκληρότητα στον ήχο τους , αλλά με μια ποιητική διάθεση για να εξυμνήσουν και να διασκεδάσουν τον θάνατο, με απώτερο σκοπό να γράψουν μια ροκ όπερα για αυτόν.  Αυτά τα γεγονότα στέρησαν από τους Death τη δυνατότητα της ευρύτερης αναγνώρισης και αποδοχής τόσο για το καλλιτεχνικό τους όραμα όσο και για την ποιότητα της μουσικής τους. Έπρεπε να περάσουν τριάντα χρόνια μετά από έντονο ενδιαφέρον των συλλεκτών βινυλίου, ώστε ένας από τους γιους των τριών αδερφών να ξεθάψει από την σοφίτα του σπιτιού τους τα 300 εναπομείναντα 7ιντσα δισκάκια που είχε βγάλει το γκρουπ, και έκλεισε αμέσως συμφωνία με δισκογραφική εταιρεία για την επανακυκλοφόρησή τους, καθώς και μία περιοδεία για το γκρουπ. Στο πλαίσιο της περιοδείας οι Death θα παίξουν στην Αθήνα στο πλαίσιο του We ‘re Loud Festival της Slovenly Recordings.

Η πλατφόρμα TAKE OVER επεμβαίνει στο φετινό ΨΧ και αναλαμβάνει μέρος της συμπαραγωγής του, προσθέτοντας δύο επιπλέον ημέρες προγράμματος και εντάσσοντας τρεις ακόμα ενότητες στο ΨΧεδελικό του ταξίδι. 

Το πρόγραμμα του Take Over περιλαμβάνει: 

-Το “mash”, ένα μουσικό πείραμα το οποίο πραγματοποιείται για δεύτερη φορά και αποτελεί μία μουσική συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών – μία απόπειρα εξερεύνησης διαφορετικών πτυχών της μουσικής, 

Την περφόρμανς Sextet, ένα μουσικοκινητικό δρώμενο – μουσικοί συναντούν επί σκηνής χορευτές 

μια σειρά προβολών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους που διερευνούν την έννοια της ψυχεδέλειας. 

SEXTET PERFORMANCE - 15.9 στο BIOS.TESLA | 21.00

Αν ήμασταν πνεύματα θα ζούσαμε, θα πλανιόμασταν στη σφαίρα εκείνης της σκέψης που η ψυχή μας πετά, όταν επιθυμεί να την κατανοήσει.  

Ορισμένες φορές για να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα, χρειάζεται να αισθανθούμε λιγότερα και το αντίθετο - αυτός είναι ένας παράλογος κανόνας. Ενα συναισθηματικό παραλήρημα που ξεκινάει μέσα απ' την καρδιά μας και δίνει τροφή στην ψυχή.  

H ψυχεδελική τέχνη  έχει ταυτιστεί στενά με την (υπό) κουλτούρα της δεκαετίας του 60  με ιδιαίτερα αναγνωρίσιμους εκπροσώπους αυτής στις πλαστικές και παραστατικές τέχνες. Έχοντας ως βασικό άξονα τις περιγραφές του Άλντους Χάξλευ στα βιβλία The doors of Perception και Heaven and Hell  σχετικά με την ψυχεδελική εμπειρία, συγκροτήματα όπως οι Pink Floyd, Jefferson Airplane, 13th Floor Elevators  κ.α. εισάγουν τον  όρο ψυχεδέλεια στη μουσική, ενώ καλλιτέχνες όπως οι Rick Griffin, Victor Moscoso και Hipgnosis σχεδιάζουν τα πρώτα ψυχεδελικά  πόστερ για τα άλμπουμ και τις συναυλίες συγκροτημάτων. 

Μισό αιώνα αργότερα η ψυχεδέλεια των 60s εμπνέει τη συνάντηση δώδεκα νέων χορευτών και τριών μουσικών. Σε μια σπονδυλωτή παράσταση παρουσιάζονται έξι ντουέτα τα οποία προσεγγίζουν ανεξάρτητα την ιδέα της ψυχεδέλειας μέσω της κίνησης. 

THE RITUAL

(ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ)- WORK IN PROGRESS – 18.9 στο BIOS.ROMANTSO

ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  - Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ

(MONSTERS OF REALITY - THE MIMESIS MACHINE)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΟΣΛΟ

 A. Μέσα σε ένα club και υπό τον κατανυκτικό ρυθμό, οι δράσεις είναι ενστικτώδεις όμοιες σχεδόν με τα βασικά ανθρώπινα ένστικτα.

Β. Όλες οι συγκρούσεις κατάγονται από την μιμητική επιθυμία/αντιπαλότητα. Η θρησκεία ήταν απαραίτητη για την ανθρώπινη εξέλιξη ώστε να ελέγξει τη βία που μπορεί να προέλθει από αυτήν. Ο αποδιοπομπαίος τράγος σαν μηχανισμός, είναι η καταγωγή της θυσίας και το θεμέλιο του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Γ. Είναι το clubbing άγιο? Είναι ο Θεός? Είναι η αγάπη? Είναι η έκσταση? Είσαι εσύ? Είμαι εγώ? Είναι το άγιο, άγιο? 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ - 15.9-18.9 στο CINEMATHEQUE, BIOS.TESLA 

Η ψυχεδέλεια δεν θα μπορούσε να μην έχει επηρεάσει το σινεμά. Αλλά τελικά τι είναι ψυχεδελικό; Κάθε κατάσταση που φανερώνει την ψυχή ή κάθε έργο που δημιουργείται υπό την επήρεια ψυχεδελικών ουσιών; Ή κάτι άλλο; Ένα αφιέρωμα που ψάχνει να ορίσει την ψυχεδέλεια. 4 ημέρες, 6 ταινίες μεγάλου μήκους και 16 μικρού  μήκους στη cinematheque του bios, αποτελούν τη δική μας ψυχεδελική οπτική. 

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 

Psychedelic Society 

17:00-19:00 Steppenwolf (1h 47min) 19:00-21:00 Daisies (1h 14min) 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 

Music Through Psychedelic Cinema 

17:00-19:00 Koyaanisqatsi (1h 26min) 

19:00-21:00 Pink Floyd The Wall (1h 35min) 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 

Searching for Psychedelia (μικρού μήκους) 

19:00-21:00 Asparagus (18’13”), Chick (5’07”), Jeu (3’54”), A Family Portrait (4’59”), Belly (7’29”), 

Harpya (8’35”), Ryan (14’), Love and Theft (6’49”), Le Ravissement de Frank N. Stein (9’12”), 

Divine Fate (10’50”), Jungle of Desire (6’50”), Blind Eyes (3’30”), Kövek (10’06”), Psychedelic Pink (6’20”), Permutations (8’), Synchromy (7’30’’) 

 

Μash. Α Psychedelic Trip to The Middle East -15.9 στο BIOS.ROMANTSO 

Τρία γκρουπ της αθηναϊκής σκηνής συναντιούνται με  τρεις καταξιωμένους μουσικούς για να γεννήσουν ένα καινούργιο ψυχεδελικό αποτέλεσμα. Το ούτι του Haig Yazdjian, το κανονάκι του Πάνου Δημητρακόπουλου και το νέι του Σταμάτη Ζαφειρόπουλου θα φέρουν τον ήχο της Μέσης Ανατολής, ενώ οι Circassian, οι Sons of Zevedeus και οι Holy Limbo θα είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα δημιουργήσουν. Το νέο μουσικό υβρίδιο που θα προκύψει από τη συνεργασία συγκροτημάτων και μουσικών θα παρουσιαστεί ζωντανά στη σκηνή του Ρoομάντσο, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016. 

 

Circassian + Σταμάτης Ζαφειρόπουλος (νέι) (21.00-22.00) 

Sons of Zevedeus + Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) (22.00-23.00) 

Holy Limbo + Haig Yazdjian (ούτι) (23.00-24.00)  

 BIOS.TESLA, Πειραιώς 84 

BIOS.ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5 

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις παράλληλες δράσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ