1821 Digital Gallery
Τι είναι το «Half Kiss Half Pain»;
ΤΕΥΧΟΣ 555

Τι είναι το «Half Kiss Half Pain»;

Οι Callas γράφουν για το καινούργιο τους άλμπουμ

Τι περισσότερο μπορεί να πει κάποιος για το καλλιτεχνικό του δημιούργημα από το ίδιο το έργο; Είναι δυνατόν να περιγραφεί με λόγια ένα άλμπουμ από αυτούς που το έφτιαξαν, που του έδωσαν ζωή, που το έκαναν να γεννηθεί;

Όχι ακριβώς. Μπορούν όμως να μας περιγράψουν συναισθήματα, εικόνες, καταστάσεις, λεπτομέρειες από τη δημιουργία του και να μας ανοίξουν ένα παράθυρο που θα φωτίσει καλύτερα τη δουλειά τους. Ο –για δεύτερη φορά– παραγωγός τους Jim Sclavunos (Bad Seeds) έγραψε την εμπειρία του από τη συνεργασία του με τους Callas κι όσα έγιναν στο στούντιο και ζητήσαμε από τα 4 μέλη του γκρουπ να γράψουν αυτό που αυθόρμητα τους έρχεται στο μυαλό σε σχέση με το ολοκαίνουργιο δημιούργημά τους.

image


Άρης Ιωνάς

Σχετικα
Λίνα Μενδώνη για Βαγγέλη Παπαθανασίου: «O Vangelis ήταν οικουμενικός»
Λίνα Μενδώνη για Βαγγέλη Παπαθανασίου: «O Vangelis ήταν οικουμενικός»

«Το σημαντικότερο σε αυτόν το δίσκο είναι πως δουλέψαμε περισσότερο απο ποτέ σαν ομάδα... η Χρυσάνθη πρόσθεσε πολλές κιθάρες που ανέδειξαν όλα τα τραγούδια και η Μαριλένα έδωσε το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα στα τύμπανα... που έδεσαν απόλυτα με την αισθητική των Callas. Με την καθοδήγηση του προπονητή Σκλαβούνου εκτός του ότι περάσαμε 2 βδομάδες υπέροχα ηχογραφώντας, αισθανόμαστε πως δημιουργήσαμε την πιο ολοκληρωμένη και πολύπλευρη δουλειά μας».

Μαριλένα Πετρίδου

«Γνωρίζω τον Άρη και τον Λάκη από το 2006-7 περίπου... Συμμετείχα στις περφόρμανς που κάναμε τότε με τις Callasettes όπου έπαιζα floor tom, μελόντικα, μικρά κρουστά. Εκείνη την εποχή ξεκίνησα να κάνω μαθήματα ντραμς, από τότε έχουν γίνει πολλά και έχουμε κάνει πολλά. Το ότι θα ηχογραφούσα αυτό το δίσκο, το 2015, με τα παιδιά και τον Sclavunos παραγωγό θα μου φαινόταν ασύλληπτο αν μου το έλεγε κάποιος τότε. Για μένα το άλμπουμ είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στη μουσική μου πορεία. Ο Sclavunos είναι κάτι σαν  μέντορας για μένα και η εμπειρία μαζί του έμπνευση, ουσία και παράδειγμα αυτορρύθμισης». 

Σχετικα
Βαγγέλης Παπαθανασίου: 10 ταινίες με τη μουσική του Vangelis
Βαγγέλης Παπαθανασίου: 10 ταινίες με τη μουσική του Vangelis

Χρυσάνθη Τσουκαλά

«List #49 Recordings - Πρωινό ξύπνημα με ενθουσιασμό· κάνουμε αυτό που μας γεμίζει! - Ατελείωτες ώρες στο στούντιο· καφές, συζητήσεις, γέλια, φαγητά, επισκέψεις - Βόλτες στον ήλιο· φρεσκάρισμα, ενέργεια - Ηχογραφήσεις - Σκλαβούνος - Ιδέες - Δουλειά - Τέλος ηχογραφήσεων. Αναμονή! - Ένα-ένα τα κομμάτια ετοιμάζονται. Ο Σκλαβούνος τα “μαγειρεύει” και δίνει την τελική τους μορφή. Είναι μαγική η διαδικασία του πώς γεννιέται μια ιδέα, μεταμορφώνεται, ολοκληρώνεται και σε γεμίζει με μικρά ερωτηματικά και μεγάλα θαυμαστικά».

Λάκης Ιωνάς

«Η Μαριλένα και η Χρυσάνθη που γράψαμε μαζί, τα κουστούμια του Jim και οι κουβέντες μας περί κινηματογράφου και λογοτεχνίας, οι βλακείες των υπολοίπων όταν κάποιος μας έγραφε τα parts του, οι βόλτες έξω από το studio που είναι ένα 70s ξύλινο υπόγειο όπου και συναντήσαμε ένα ματωμένο στρώμα, μια προκλητική πιλοτή πολυκατοικίας και ένα ερωτικό αμφιθεατράκι όπου είδαμε κάποιον που παραλίγο να σκοτωθεί».

Jim Sclavunos

«Η συνεργασία με τους Callas είναι πάντα μια έντονη αλλά ευχάριστη διαδικασία για μένα. O Άρης και ο Λάκης Ιωνάς είναι μία πολύ συγκροτημένη ομάδα αλλά την ίδια στιγμή είναι απόλυτα δεκτικοί σε κάθε δημιουργική συμβολή, ανοιχτοί στη συνεργασία και σε κάθε είδους πρόκληση. Επειδή ταυτόχρονα είναι multi-media καλλιτέχνες αλλά και σκηνοθέτες, ο τρόπος που προσεγγίζουν τη δημιουργία μουσικής γίνεται με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από τους συνήθεις μουσικούς κι έτσι καταλήξαμε σε ορισμένα απρόσμενα αποτελέσματα. Έχουν εντελώς ανοιχτό μυαλό για το πώς η μουσική τους μπορεί να διαμορφωθεί στο στούντιο και όπως και εγώ έτσι και οι ίδιοι είναι της άποψης ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που δεν μπορούν να αλλάξουν ή να διαφοροποιηθούν.

Από την τελευταία συνεργασία μας το 2013 στο άλμπουμ: “Am I Vertical?”, στο γκρουπ έχουν προστεθεί δύο πολύ καλές μουσικοί: η Χρυσάνθη Τσουκαλά στην κιθάρα και η Μαριλένα Πετρίδου στα τύμπανα. Με ένα πληρέστερο σύνολο μουσικών στο στούντιο για να υποστηρίξει τα τραγούδια, είχαμε τη δυνατότητα να τα προσεγγίσουμε από διαφορετικά σημεία εκκίνησης και όχι μόνο από την αφετηρία μιας live μπάντας, όπως κάναμε στο προηγούμενο άλμπουμ. Βέβαια η βασική ηχογράφηση έγινε με την ίδια λογική ώστε να έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο για την παραγωγή, αλλά αφήσαμε αρκετό χώρο για πειραματισμό και δοκιμές εκ των υστέρων.

Η μουσική γκάμα του νέου άλμπουμ έχει ποικιλία και αναζήτηση με τραγούδια που κυμαίνονται από την ονειρική ανατρεπτική pop ως το ρωμαλέο post-punk και το αποδομημένο ρεμπέτικο. Το “Half Kiss Half Pain” πιστεύω πως είναι η πιο ολοκληρωμένη, πυκνή και πολυεπίπεδη δουλειά τους μέχρι σήμερα».

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5