Μουσικη

Sazman Orkestar

Πάμε μαζί τους μια μουσική βόλτα στα Βαλκάνια στις 28/1 στο six d.o.g.s

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 554
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318303-626829.jpg

Με δύναμη από την Πάτρα, το 8μελές σχήμα ξεκινά το μουσικό του ταξίδι αλλάζοντας συνεχώς ταχύτητες. Ξεκίνησαν πριν από 9 χρόνια, διαμορφώθηκαν με την παρούσα σύνθεση το 2010 και ετοιμάζονται για το πρώτο τους άλμπουμ μετά από αρκετές συναυλιακές εμπειρίες. Εμπνέονται από ένα διευρυμένο μήκος μουσικών κυμάτων από τις γειτονικές χώρες και ετοιμάζουν μια μικρή διονυσιακή γιορτή με εξωστρεφή διάθεση στο six d.o.g.s την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. O Δημήτρης Αναστασίου, βιολιστής των Sazman, μας συστήνει την πολύχρωμη αυτή μουσική παρέα…

 

Πώς προέκυψε το μουσικό ταξίδι;

H ανάγκη για ειλικρινή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους γύρω μας και μεταξύ μας. Θεωρούμε ότι η επικοινωνία είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου, πέρα από το να φάει και να ντυθεί, ενώ το να αλληλεπιδράς με άλλους βοηθάει να καταλάβεις πως το εγώ σου δεν τελειώνει στην άκρη του σώματός σου.

 

Πώς επιλέξατε το όνομα;

Το Sazman προέκυψε ως λογοπαίγνιο σχετιζόμενο με την πρώτη εμφάνισή μας και την τότε σύνθεση του σχήματος, ενώ αργότερα μάθαμε ότι στα αφγανικά σημαίνει «ομάδα ανθρώπων». Orkestar είναι συνηθισμένος χαρακτηρισμός για πολυπληθείς μπάντες στο χώρο των Βαλκανίων. Πλέον, το περιεχόμενο του ονόματός μας σχετίζεται με τις σχέσεις των μελών, τον τρόπο εργασίας και τις μουσικές που επιλέγουμε να παίξουμε.

 

Πόσο διαφορετικές και πόσο κοινές είναι οι μουσικές επιρροές των μελών σας που συνθέτουν τον ήχο σας;

Είμαστε οκτώ άνθρωποι με πολύ διαφορετικές πολιτισμικές ιδιοσυχνότητες. Το εύρος της διαφορετικότητας των επιρροών είναι σημαντικό, ωστόσο θεωρούμε πως αποτελεί δείγμα υγείας. Σίγουρα, υπάρχει μια κοινή βάση και ένα κοινός άρρητος κώδικας που μας επιτρέπει να συνθέτουμε τα διαφορετικά, παίρνοντας το ρίσκο αυτού του δημιουργικού εγχειρήματος πάνω μας. Ο καθένας καλοπροαίρετα καταθέτει αυτό που έχει σπουδάσει, μελετήσει, βιώσει και μέσω της αλληλεπίδρασης και της συμμαθητείας οδηγούμαστε σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

 

Ποια στοιχεία σάς γοητεύουν στο βαλκανικό ήχο;

Η ικανότητά του να μετεωρίζεται μεταξύ πανηγυριού και συναυλίας. Από τη μία έχει το διονυσιασμό και την εξωστρέφεια, το μετριασμό του εγώ μόλις πιάσεις το χέρι της διπλανής σου ή του διπλανού σου σε ένα κυκλικό χορό, και από την άλλη περιγράφει με κομψή λυρικότητα πιο χαμηλόφωνα αισθήματα, όπως το παράπονο. Όλα αυτά παράλληλα με μία χαρακτηριστικά κοινή, υποσυνείδητη οικειότητα, γεννούν αυτά τα ακούσματα.

 

Ποια η σχέση σας με την ελληνική παράδοση;

Είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητρικής γλώσσας. Τη μιλάμε, τη μελετάμε, τη βιώνουμε και την καλλιεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να συνενωθούμε και με άλλες συγγενείς γειτονικές γλώσσες. Από εκεί και πέρα, η παράδοση γενικότερα μας βοηθά ώστε να μη χρειάζεται να ανακαλύπτουμε συνεχώς τον τροχό, ωστόσο το να μείνεις εκεί στατικός και δογματικός είναι στείρα κατάσταση.

 

Πότε θα κυκλοφορήσει το πρώτο υλικό σας;

Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της προπαραγωγής του πρώτου μας δίσκου, ο οποίος θα αποτελείται στο μεγαλύτερό του ποσοστό από δικές μας συνθέσεις, αμάλγαμα των πολιτισμικών καταβολών των μελών του σχήματος. Η συνολική διαδικασία της παραγωγής αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου.

 

Tι ετοιμάζετε για τη συναυλία στο six d.o.g.s;

Θα προσπαθήσουμε να στήσουμε μια μικρή γιορτή με τραγούδια των λαών των Βαλκανίων. Σε αντίθεση με το κοινωνικό πλαίσιο της κατήφειας, της περικοπής και της ατομικότητας επιλέγουμε να συμπράξουμε με τρεις ξεχωριστούς δεξιοτέχνες μουσικούς, το οποίο σημαίνει πως κάποια στιγμή θα είμαστε 11 άτομα επί σκηνής... Με τον Γιάννη Δίσκο (κλαρίνο, σαξόφωνο) των Imam Baildi θα συναντηθούμε μουσικά για δεύτερη φορά και με το μοναδικό ταλέντο του θα μας χαρίσει την αυθεντική αίσθηση των πνευστών της Μακεδονίας. Ο Γιώργος Τσιατσιούλης (ακορντεόν), μέλος τον Gadjo Dilo και γνωστός για την πολυετή του παρουσία σε πλήθος καλλιτεχνικών σχημάτων, θα μας δώσει το ξεχωριστό swing χρώμα του. Τέλος, ο Νίκος Μήλας (βιολί), που υπηρετεί με συνέπεια και συστηματικότητα τις μουσικές παραδόσεις του τόπου μας, θα μας ταξιδέψει στα μονοπάτια της ανατολίτικης μουσικής ηδυπάθειας.

 

Tι άλλο να περιμένουμε από τους Sazman στο μέλλον...

Υπάρχουν σίγουρα πολλές ιδέες οι οποίες περιμένουν την υλοποίησή τους. Όταν μεστώσουν ίσως κάποιες πραγματοποιηθούν, ίσως και όχι, δεν μπορείς να πεις πολλά για την απρόβλεπτη πορεία αυτού του κόσμου, ειδικά κάτω από τα τρανταχτά γέλια των θεών για τους δικούς μας προγραμματισμούς!

INFO: Six d.o.g.s, Aβραμιώτου. Έναρξη 21.00. Είσοδος €6. Στις 28/1. 


Φωτό: Οι Sazman Οrkestar είναι: Νίνα Καραμολέγκου (φωνή), Κώστας Τσαρούχης (φωνή, κοντραμπάσο),  Δημήτρης Αναστασίου (βιολί), Χριστίνα Κουκή (σαντούρι), Κώστας Νικολόπουλος (ακορντεόν), Σωτήρης Τσακανίκας (κιθάρες, φωνητικά), Γιάννης Τσεντούρος (κρουστά), Χρήστος Παπαναγιώτου (κρουστά).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ