Κινηματογραφος

Λολίτα: Ένας εμμονικός έρωτας σε σημείο αυτοκαταστροφής

Μία από τις πιο προκλητικές ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ηθοποιός Sue Lyon ξαπλωμένη σε κρεβάτι - Σκηνή από την ταινία Λολίτα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
© John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Τι Να Δω Σήμερα: “Lolita” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Έχουμε μιλήσει ήδη για δύο ταινίες («2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και «Μάτια Ερμητικά Κλειστά»), από τη σύντομη μα ανυπολόγιστης αξίας καριέρα αυτού του κορυφαίου σκηνοθέτη, της οποίας το αποτύπωμα στον κινηματογράφο παραμένει μοναδικό και αναλλοίωτο στον χρόνο. Για πολλούς, ο σημαντικότερος κινηματογραφικός δημιουργός όλων των εποχών, του οποίου οι ταινίες διατηρούν την ικανότητά τους να διεγείρουν την φαντασία, ακόμη και στο σήμερα, όταν όλα πια έχουν ειπωθεί και προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ξανά, μία από τις πιο προκλητικές (και όχι μόνο με την προφανή έννοια του όρου) ταινίες του, στο πλαίσιο του 12ου Athens Open Air Film Festival. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ο Χάμπερτ (Τζέιμς Μέισον) είναι ένας μεσήλικας καθηγητής ο οποίος φτάνει σε μια μικρή πόλη του Νέου Χάμσαΐρ, με σκοπό να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές, πριν ξεκινήσει το εξάμηνο στο κολέγιο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στο Οχάιο. Ψάχνοντας για στέγη, μπαίνει στο σπίτι της Σάρλοτ (Σέλεϊ Γουίντερς) και ενώ στην αρχή αρνείται την πρότασή της, μόλις δει την ανήλικη κόρη της Λολίτα (Σου Λάιον), δέχεται αμέσως, να νοικιάσει ένα δωμάτιο.

Βασισμένο στο ομώνυμο απαγορευμένο μυθιστόρημα του Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ, σε σενάριο του ιδίου, το σενάριο των ανατροπών και των εξεζητημένων ισορροπιών, το οποίο δεν προβλέπει ούτε μία άσεμνη χειρονομία. Ωστόσο, το απαγορευμένο, το συνωμοτικό και το προκλητικό μονίμως υπαινίσσεται, μέχρι που ομολογείται, σε ένα φιλμ που είναι να απορεί κανείς, πώς κατόρθωσε να γυριστεί (όπως ακριβώς αναρωτιέται και το ίδιο το πόστερ της ταινίας). Ανελέητο παιχνίδι εξουσίας, δυσδιάκριτοι ρόλοι θύτη και θύματος, εμμονικός έρωτας σε σημείο αυτοκαταστροφής και εκδίκηση. Η τέλεια αποτύπωση του ολοκληρωτικά απελπισμένου ανθρώπου, που χάνει τη μάχη και συντρίβεται κάτω από το κολοσσιαίο βάρος της ψυχρής συνειδητοποίησης, πως ο ίδιος ήταν ένας ακόμη τυχαίος σταθμός, στη ζωή του αντικείμενου του πόθου του. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου και ο Πίτερ Σέλερς, όπως δεν τον έχετε δει ποτέ.

Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας Λολίτα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Η ταινία «Λολίτα» προβάλλεται απόψε στις 21.30 στο θερινό σινεμά ΑΒ, από το 12ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Επετειακή προβολή 60 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας.

Lolita (1962) Official Trailer - James Mason Movie

Λολίτα (Lolita)

Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, 1962, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Ρομαντική / Εγκλήματος, 153’
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Σενάριο: Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Μέισον, Σου Λάιον, Πίτερ Σέλερς, Σέλεϊ Γουίντερς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ