Κινηματογραφος

Η Νάνα Μούσχουρη στην ταινία «I Love Greece»

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια με τη διεθνή καριέρα υποδύεται τον εαυτό της και βρέθηκε προσκεκλημένη στην εκπομπή «C à vous» της γαλλικής τηλεόρασης για να προωθήσει την ταινία

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νάνα Μούσχουρη
© David Redfern/Redferns/Getty Images

Νάνα Μούσχουρη: Η διεθνής μουσική καριέρα και η ταινία «I Love Greece» της Nafsika Guerry-Karamaounas.

Έχει πουλήσει πάνω από 400 δίσκους. Έχει ερμηνεύσει πάνω από 1.550 τραγούδια. Εργάζεται με επαγγελματισμό που έχει γράψει ιστορία επί 65 χρόνια. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στις 21 Μαΐου στη Μασσαλία, όπου 30 καλλιτέχνες από τρεις γενιές απέτισαν φόρο τιμής στον Σαρλ Αζναβούρ. Σήμερα η Νάνα Μούσχουρη λέει ότι δεν θα ξανατραγουδήσει − όχι μόνο επειδή είναι 88 ετών αλλά διότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν την εμπνέουν πια καθόλου.

Νάνα Μούσχουρη

Η Νάνα (Ιωάννα) Μούσχουρη γεννήθηκε στα Χανιά και έκανε διεθνή καριέρα. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε αναψυκτήριο ενώ παράλληλα σπούδαζε κλασική μουσική και λυρικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Το 1958 γνώρισε τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος έγινε μέντοράς της και της εμπιστεύτηκε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ανάμεσα σε εκείνα που ερμήνευσε ενώ ζούσε ακόμα στην Ελλάδα ήταν το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου», το «Κυπαρισσάκι», το «Τιμωρία»» του Μάνου Χατζιδάκι και το «Ξέρω κάποιο αστέρι» του Μίμη Πλέσσα. Το 1960 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού στη Βαρκελώνη όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο με το «Ξύπνα αγάπη μου»: αυτή η επιτυχία την εκτόξευσε στον διεθνή χώρο και έκτοτε η Νάνα Μούσχουρη ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσός. Το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Σαν σφυρίξεις τρεις φορές», που συνέθεσε για το γερμανικό ντοκιμαντέρ «Ελλάς η χώρα των Ονείρων», απέκτησε τον τίτλο «Weisse Rosen aus Athen» και πούλησε 1.500.000 αντίτυπα μόνο στη Γερμανία. Στη συνέχεια η Μούσχουρη συνεργάστηκε με τον Κουίνσι Τζόουνς και το 1963 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Τη χρονιά εκείνη εκπροσώπησε στη Γιουροβίζιον το Λουξεμβούργο και από τότε άρχισε να συνεργάζεται με τον Μισέλ Λεγκράν −ο οποίος έγραψε για εκείνη δύο μεγάλες επιτυχίες, το «Les Parapluies de Cherbourg» (1964) και «L' Enfant au Tambour» (1965) − με τον Χάρι Μπελαφόντε, τον Σερζ Λαμά, τον Vincent Niclo,

Η Νάνα Μούσχουρη ήταν για πάνω από τρεις δεκαετίες ένα είδος μουσικής πρέσβειρας της Ελλάδας. Τραγουδούσε σε τέσσερις γλώσσες πέντε μουσικά είδη −ποπ, middle of the road, τζαζ, βαριετέ, σπιρίτσουαλ− και εμφανιζόταν σε συναυλιακούς χώρους που έγιναν θρύλος: στο γαλλικό Olympia, στο Albert Hall του Λονδίνου, στο Ηρώδειο, Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της «Το όνομά μου είναι Νάνα» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ζει με τον σύζυγό της André Chapelle στη Γενεύη. Το 2007 βρισκόταν στη λίστα με τους 300 πλουσιότερους κατοίκους της Ελβετίας.

Η αφίσα της ταινίας «I Love Greece» της Nafsika Guerry-Karamaounas

Η ταινία «I Love Greece» της Nafsika Guerry-Karamaounas είναι μια κωμωδία για την ελληνικής καταγωγής Μαρίνα και τον Γάλλο σύζυγό της Jean που πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα όπου συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα. Η Μούσχουρη εμφανίζεται παίζοντας τον εαυτό της, ενώ εμφανίζονται η Μαρία Αποστολακέα, ο Στέλιος Μάινας, ο Πανάγος Ιωακείμ, η Σοφία Σεϊρλή, ο Άλκης Παναγιωτίδης. Το «I Love Greece» θα βγει στις γαλλικές αίθουσες στις 6 Ιουλίου. Η Μούσχουρη έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες ως τραγουδίστρια, ανάμεσα στις οποίες ήταν οι ελληνικές «Η Λίζα το ’σκασε», «Σταχτοπούτα», «Οδός ονείρων».

Στην εκπομπή «C à vous» η Νάνα Μούσχουρη εμφανίστηκε μαζί με τον πρωταγωνιστή της ταινίας Vincent Dedienne.

Nana Mouskouri, Vincent Dedienne et CKay - C à vous - 24/06/2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ