Κινηματογραφος

«Blade Runner: The Final Cut», το αριστούργημα του Ρίντλεϊ Σκοτ

Το blue print των κινηματογραφικών ονείρων των απανταχού sci-fi σινεφίλ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Blade Runner: The Final Cut» του Ρίντλεϊ Σκοτ

Τι Να Δω Σήμερα: «Blade Runner: The Final Cut» του Ρίντλεϊ Σκοτ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Καλοκαίρι στην πόλη σημαίνει όπως κάθε χρόνο Athens Open Air Film Festival και η φετινή 12η έκδοση έκανε ήδη εντυπωσιακή πρεμιέρα με την προβολή της ταινίας «The Lost Daughter» της Μάγκι Τζίλενχαλ, στην οποία οι τυχερές και τυχεροί θεατές απήλαυσαν και ένα χορταστικό Q+A με την ίδια τη σκηνοθέτρια, σε ενορχήστρωση Πάνου Γκένα. Στην προβολή παρευρέθηκε διακριτικά και ο αγαπημένος μας Πίτερ Σάρσγκαρντ, σύζυγος της κας Τζίλενχαλ (αν και δεν χρειάζεται συστάσεις), ο οποίος κρατά έναν μικρό μα καθοριστικό ρόλο στο πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο της νέας δημιουργού. Το καλοκαιρινό φεστιβάλ της Αθήνας όμως συνεχίζεται και σήμερα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στην πλατεία Ασωμάτων μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Blade Runner: The Final Cut» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Blade Runner | The Final Cut Trailer | Warner Bros. Entertainment

Στο δυστοπικό Λος Άντζελες του 2019, η πανίσχυρη εταιρία γενετικής Tyrell Corporation, παράγει ρέπλικες (ανδροειδή) οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους στις εξωγήινες αποικίες. Όταν μια ομάδα από αυτές επαναστατεί και επισκέπτεται τη Γη για να εντοπίσει τον δημιουργό τους, τότε ο Μπλέιντ Ράνερ Ντέκαρντ (Χάρισον Φορντ), ένας αστυνομικός ειδικού σώματος, αναλαμβάνει να τις εντοπίσει και να τις εξοντώσει.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα «Do Androids Dream of Electrical Sheep?» του Φίλιπ Κ. Ντικ, η ταινία σταθμός στο κεφάλαιο επιστημονική φαντασία και το blue print των κινηματογραφικών ονείρων των απανταχού σινεφίλ, με αδυναμία στο sci-fi. Η τελική και για πολλούς, η οριστική εκδοχή του αριστουργήματος του Ρίντλεϊ Σκοτ, από τις επτά που έχουν κυκλοφορήσει, στο σύνολο. Ένα ανυπολόγιστης αξίας φιλμ, με στοιχεία νέο-νουάρ, το κινηματογραφικό αποτύπωμα του οποίου έχει σφραγίσει το συλλογικό ασυνείδητο του παγκόσμιου σινεμά, μέσω τόσο της οπτικής φαντασμαγορίας και της φουτουριστικής απεικόνισης ενός δυστοπικού μέλλοντος, όσο και της εμβληματικής μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η ταινία «Blade Runner: The Final Cut» προβάλλεται απόψε στις 21.30 στην Πλατεία Ασωμάτων, από το 12ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Προβολή αφιερωμένη στον Βαγγέλη Παπαθανασίου και στην επέτειο 40 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας.

«Blade Runner: The Final Cut» του Ρίντλεϊ Σκοτ


Blade Runner: The Final Cut
Η.Π.Α., 1982, Έγχρωμη
Δράμα / Δράσης / Επιστημονικής Φαντασίας, 117’
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Σενάριο: Χάμπτον Φάνσερ, Ντέιβιντ Γουέμπ Πιπλς, Φίλιπ Ντικ (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Χάρισον Φορντ, Σον Γιανγκ, Ρούτγκερ Χάουερ, Ντάριλ Χάνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ