Κινηματογραφος

«Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άνδρα». Αλήθεια; Πού;

Όλοι προσπαθούν να δουν στα μάτια του εραστή τους μια ιδανική αντανάκλαση του εαυτού τους

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tall_dark_stranger_2.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: “You Will Meet a Tall Dark Stranger” του Γούντι Άλεν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Και χωρίς να το καταλάβουμε, έχουμε ήδη μπει στον Μάιο, τον μηνά του Φεστιβάλ των Καννών, που βρίσκεται μια ανάσα μακριά, με την αυλαία του να σηκώνεται στις 17 Μαΐου και το δυνατό του πρόγραμμα να έχει ήδη ανακοινωθεί. Υπομονή άλλες δυο εβδομάδες και μέχρι τότε ας θυμηθούμε μια ταινία, η οποία είχε κάνει την πρεμιέρα της, ακριβώς εκεί, πριν από δώδεκα χρόνια. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Θα Συναντήσεις Έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα» του Γούντι Άλεν.

You Will Meet a Tall Dark Stranger | Official Trailer (2010)

Ο ηλικιωμένος Άλφι (Άντονι Χόπκινς), αφήνει την γυναίκα του, Έλενα (Τζέμα Τζόουνς) και συνδέεται ερωτικά με μια πολύ νεότερή του, ανάλαφρη, ξανθιά «ηθοποιό», κάνοντάς της ακριβά δώρα. Η κόρη τους, Σάλι (Ναόμι Γουότς), δουλεύει σε γκαλερί και είναι παντρεμένη με τον Ρόι (Τζος Μπρόλιν), ο οποίος υποφέρει από writer’s block μετά το πρώτο επιτυχημένο του μυθιστόρημα. Η Σάλι φλερτάρει το ελκυστικό αφεντικό της, Γκρεγκ (Αντόνιο Μπαντέρας) και ο Ρόι την όμορφη γειτόνισσά τους Ντία (Φρίντα Πίντο). Η Έλενα βρίσκει παρηγοριά στις μπερδεμένες προβλέψεις ενός μέντιουμ, που την προδιαθέτει πως θα συναντήσει έναν ψηλό μελαχρινό άνδρα.

Άλλη μια ταινία του Γούντι Άλεν, όπου οι χαρακτήρες βρίσκονται σε μια μόνιμα αγχωμένη κατάσταση αναζήτησης της προσωπικής τους ευτυχίας. Σε αυτή τη σχεδόν απελπισμένη προσπάθεια, λέξη κλειδί είναι η «προσωπική». Κανείς από αυτούς δεν προσπαθεί να βρει την ευτυχία, μαζί με τον άνθρωπο που έχει ήδη δίπλα του. Αντίθετα, όλοι ψάχνουν την επιβεβαίωση σε κάποιο νέο εραστή προσπαθώντας να δουν στα μάτια του μια αντανάκλαση του εαυτού τους, ιδανική. Μια εικόνα που μπορούν να πλάσουν όπως θα ήθελαν, πλασάροντας τις πιο καλές τους ποιότητες, ως μια ρεαλιστική εκδοχή της προσωπικότητάς τους. Υπάρχει μια βασική παρατήρηση πάνω στις ουτοπικές προσεγγίσεις των ανθρώπινων σχέσεων. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που έχει και θέλει κάτι διαφορετικό, απλώς επειδή δεν το έχει συνηθίσει ή βαρεθεί ακόμα ακριβώς επειδή είναι νέο. Αυτή η καθόλου άστοχη, ωστόσο καθόλου πρωτότυπη παρατήρηση σε κάνει να αναπολείς την εποχή που οι ταινίες του Γούντι Άλεν ήταν πρωτότυπες.

tall_dark_stranger_poster.jpg

Θα Γνωρίσεις Έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα (You Will Meet a Tall Dark Stranger)
Η.Π.Α., Ισπανία, 2010, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία / Ρομαντική, 98’
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Σενάριο: Γούντι Άλεν
Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Ναόμι Γουότς, Τζος Μπρόλιν, Τζέμα Τζόουνς, Αντόνιο Μπαντέρας, Φρίντα Πίντο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ