Κινηματογραφος

«Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»

Η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι ένα έργο τέχνης

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
girl with pearl earring

Τι Να Δω Σήμερα: “Girl with a Pearl Earring” του Πίτερ Γουέμπερ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, ανήμερα των γενεθλίων του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου, γλύπτη, συγγραφέα, φιλόσοφου και μαθηματικού Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση της δημιουργικής δραστηριότητας και της σημασίας της για την παγκόσμια κοινότητα. Σήμερα βλέπουμε την ταινία βγαλμένη κυριολεκτικά από έναν πίνακα. Σήμερα βλέπουμε «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», του Πίτερ Γουέμπερ.

girl with pearl earring

Ολλανδία 1665. Η νεαρή Γκριτ (Σκάρλετ Γιόχανσον) στέκεται σε ένα σταυροδρόμι πριν συνεχίσει προς τον προορισμό της, ο οποίος είναι η οικία του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ (Κόλιν Φερθ), όπου πρόκειται να εργασθεί ως υπηρέτρια. Σεμνή, μα γοητευμένη από την τέχνη και το ταλέντο του, γίνεται βοηθός στο ατελιέ και μοντέλο του, ενώ καλείται να αποκρούσει την ζήλεια της κόρης του και τις επιθέσεις του πλούσιου χορηγού του Βερμέερ.

girl with pearl earring

Ίσως όχι κατευθείαν από τον διάσημο πίνακα του Βερμέερ, αλλά βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Τρέισι Σεβαλιέ, «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», είναι μια αισθαντική ταινία γεμάτη αβρές κινήσεις και διακριτικές χειρονομίες, τρυφερές ανεξερεύνητες στιγμές ακολουθούμενές από λεπτές αντιστάσεις και ανεκδήλωτες ευκαιρίες. Ανεπαίσθητες, όπως  οι χαμηλοί τόνους φωτός και χρώματος σε ένα στοχαστικό κάδρο που μοιάζει μόνιμα με συναρπαστικό πίνακα κι ένα τσουχτερό μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, περασμένο με οξύ πόνο στον τρυφερό λοβό της Σκάρλετ.

Girl with a Pearl Earring (2003) Official Trailer - Scarlett Johansson Movie

Η ταινία «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Προοπτική.

girl with pearl earring

Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι (Girl with a Pearl Earring)

Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Βέλγιο, Η.Π.Α., 2003, Έγχρωμη

Δράμα / Βιογραφική/ Ρομαντική, 100’

Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουέμπερ

Σενάριο: Ολίβια Χάτριντ, Τρέισι Σεβαλιέ (βιβλίο)

Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Κόλιν Φερθ, Τομ Γουίλκινσον, Κίλιαν Μέρφι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ