Κινηματογραφος

Ice Age: Συγκινητικό αντίο στον Σκρατ από τη Blue Sky Studios

Η εταιρεία πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από την πανδημία

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τον Σκρατ και το βελανίδι του.
© Youtube / Finale

Ice Age: Η Blue Sky Studios είπε αντίο στον θρυλικό σκίουρο, Σκρατ, με ένα συγκινητικό μικρό βίντεο στο YouTube.

Η Blue Sky Studios είναι η αιτία που το φρανσάιζ «Ice Age» έφτανε στις οθόνες μας και αγαπήθηκε από μεγάλο πλήθος κόσμου στο πέρασμα των χρόνων. Παρά την τεράστια επιτυχία το στούντιο έπεσε θύμα της πανδημίας και των επιπτώσεων στις οικονομίες εξαιτίας του κορωνοϊού. Μπορεί αυτό να συνέβη πριν από περίπου έναν χρόνο, όμως οι υπεύθυνοι ήθελαν να πουν ένα ξεχωριστό «αντίο» για τους φανς της σειράς ταινιών. Η τελευταία τους δουλειά, «Ice Age: Scrat Tales», θα παρουσιάζει μία μίνι ιστορία έξι επεισοδίων αφιερωμένη στον Σκρατ στο Disney+. Οι παραγωγοί ήθελαν να δώσουν ένα σωστό τέλος στον θρυλικό χαρακτήρα και να κλείσουν έναν κύκλο. Με ένα μικρό βίντεο μπόνους στο YouTube επέτρεψαν στον σκίουρο να πιάσει επιτέλους το πολυπόθητο βελανίδι και με ένα ζεστό μήνυμα, γέμισαν όσους το παρακολούθησαν με νοσταλγία. 

Ice Age: Scrat Tales | Official Trailer | Disney+
  

Η εταιρεία έχει γράψει τη δική της μεγάλη ιστορία στον κινηματογράφο. Αρχικά άνηκε στη 20th Century Fox και από το 2019 αγοράστηκε από τη Disney. Οι παραγωγές της ήταν επικερδής όμως η πανδημία έβλαψε ανεπανόρθωτα το στούντιο, το οποίο αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά πριν περίπου έναν χρόνο. «Μέτα από ώριμη σκέψη και αναλογιζόμενοι τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να τερματίσουμε τη Blue Sky Studios» ανέφερε μία πηγή στο Deadline. Η σκληρή αυτή απόφαση δεν επηρεάζει μόνο τα μεγάλα κεφάλια της εταιρείας ή τους φανς αλλά και τους 450 υπαλλήλους που απασχολούσε. Πολλοί θα απορροφηθούν από τη Disney ή τα στούντιο που ανήκουν σε αυτή αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για όλους. 

Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες η Blue Sky Studios κατάφερε να βγάλει στον αερά κάποια πρότζεκτ της. Ένα από τα πολυαναμενόμενα ήταν έξι μίνι επεισόδια με νέες περιπέτειες του Σκρατ. Ο διάσημος σκίουρος από την «Εποχή των Παγετώνων», μπορεί να μην είχε κάποια άμεση σχέση με το story των ταινιών, όμως κέρδιζε την αγάπη των θεατών, εξαιτίας των εμποδίων που αντιμετώπιζε, στην προσπάθεια να φάει το αγαπημένο του βελανίδι. Εκτός από τα έξι επεισόδια, οι συντελεστές θέλησαν να πουν «αντίο» στον αγαπημένο χαρακτήρα και να ευχαριστούσουν τον κόσμο, που τόσα χρόνια τους ακολούθησε.

 

Το βίντεο ανέβηκε στο YouTube και είχε τον τίτλο «The End». Ο uploader είχε το όνομα «Finale», ενώ το περιεχόμενο είναι unlisted. Στην περιγραφή έγραψαν λιτά «Τις τελευταίες μέρες ζωής των Blue Sky Studios μερικοί καλλιτέχνες μαζέυτηκαν για μια ακόμη φορά για να δημιουργήσουν ένα τελευταίο πλάνο. Αυτό είναι το δικό μας αντίο και μια προσπάθεια για ένα σωστό τέλος». 

The End

Αυτο το μικρό βίντεο γέμισε με νοσταλγία όσους το παρακολούθησαν και ακολουθούν τις ιστορίες των animated ταινιών από το 2002. Ο Κρις Γουέτζ δίνει τη φωνή του στον χαρακτήρα και είναι γνωστός για την ίδρυση της Blue Sky, τη σκηνοθεσία των Ice Age, Robots, Epic και Monster Trucks. «Η αρχή του Σκρατ ήταν η πεποίθησή μου πως το τοπίο θα έπρεπε να είναι και αυτό ένας χαρακτήρας. Η Εποχή των Παγετώνων θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί» είχε αναφέρει ο Γουέτζ για την ιδέα γέννησης του ήρωα στο φρανσάιζ. 

Για πολλά χρόνια ο Σκρατ τρέλαινε το κοινό με τις περιπέτειές του και είναι ένας από τους λόγους της μεγάλης επιτυχίας. Όλοι όσοι έχουν λάβει μέρος σε μία συζήτηση που αφορά την ταινία, σίγουρα άκουσαν κάποιο αστείο στιγμιότυπο από τις στιγμές γέλιου που χάρισε. Το γεγονός που κάνει συγκινητικό το τελευταίο μικρό κλιπ του στούντιο, είναι πως διαρκεί τόσο όσο η εισαγωγή της πρώτης ταινίας πριν ακριβώς 20 χρόνια, που συμπεριλάμβανε πάλι τον γνωστό σκίουρο. Κάτι που ξεκίνησε ως ένα χαρούμενο animation με πρωταγωνιστές ζώα πριν πολύ καιρό στην εποχή των Παγετώνων, κατέληξε να γίνεται μεγάλη επιτυχία και μία αδιάκοπη πάλη για το βελανίδι ανάμεσα στον Σκρατ και τη φύση.

Ο χρόνος δεν φέρθηκε καλά στον Σκρατ. Αστραπές, χιονοθύελλες, σεισμοί και πολλά αλλά τον ταλαιπώρησαν στο πέρασμα των χρόνων. Αυτό κάνει και το τελευταίο πλάνο της εταιρείας τόσο δυνατό. Για πρώτη φορά ο Σκρατ απλά απολαμβάνει το βελανίδι του με ηρεμία, χωρίς να τον απασχολεί κάτι αρνητικό. Πολλές φορές και η ίδια η ζωή λειτουργεί έτσι. Όλες οι δυσκολίες φαίνονται απροσπέλαστο εμπόδιο στο να πετύχει κάποιος τους στόχους του αλλά όταν το καταφέρνει, είναι η ώρα της λύτρωσης και της ηρεμίας. 

Αυτό είναι ένα τέλος εποχής τόσο για τη Blue Sky Studios όσο και για το «Ice Age». Μπορεί η επωνυμία βέβαια να μην υπάρχει πια αλλά οι άνθρωποι που αφιέρωσαν ταλέντο, χρόνο και όρεξη σε αυτή, θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν κάπου αλλού και να γεμίζουν τον κόσμο με όμορφες στιγμές. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ