Κινηματογραφος

Όλιβερ Τουίστ, το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς

Η μεταφορά του Ντέιβιντ Λιν είναι μία από τις αρτιότερες μεταφράσεις λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλιβερ Τουίστ (1948)

Τι Να Δω Σήμερα: Όλιβερ Τουίστ (Oliver Twist) του Ντέιβιντ Λιν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Σήμερα 12 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά του Δρόμου, η οποία έχει καθιερωθεί για την αύξηση της ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας ως προς τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά που επιβιώνουν χωρίς φροντίδα και υποστήριξη, μόνα στους δρόμους των μεγαλουπόλεων. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Όλιβερ Τουίστ» του Ντέιβιντ Λιν.

Oliver Twist Film Trailer - 1948. (Starring John Howard Davis)

Αγγλία, 17ος αιώνας. Ο μικρός Όλιβερ (Τζον Χάουαρντ Ντέιβις) μεγαλώνει σε ορφανοτροφεία ανάμεσα στη σκληρότητα και την αδιαφορία των ενηλίκων, μέχρι την ημέρα που το σκάει για το Λονδίνο, όπου θα πέσει στα χέρια του Φέιγκιν (Άλεκ Γκίνες) και της συμμορίας πορτοφολάδων που εκπαιδεύει. Ο Όλιβερ κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια ζωή μέσα στην ανομία και τη δυστυχία και καλείται να βρει τη δύναμη να διεκδικήσει την ελευθερία και την ευτυχία που του αξίζει. Θα ξεφύγει από τη μοίρα που προδιαγράφεται σκοτεινή μπροστά του;

Μία από τις αρκετές κινηματογραφικές μεταφορές του αριστουργήματος του Καρόλου Ντίκενς, πιθανώς η καλύτερη και σίγουρα μία από τις αρτιότερες μεταφράσεις λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη. Ένα κλασικό παραμύθι, το οποίο ανυψώνεται σε μελόδραμα καθώς η ευαισθησία, η τρυφερότητα και η εμπιστοσύνη των παιδιών απειλούνται διαρκώς από ανεπαρκείς ενήλικες. Άλλη μια ανάγνωση στην παντοτινή μάχη μεταξύ καλού και κακού. Εξαιρετικό κάστινγκ με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη μεταμόρφωση του Άλεκ Γκίνες σε Φέιγκιν, η οποία ωστόσο θεωρήθηκε αντισημιτική στην Αμερική, κάτι που οδήγησε στην απαγόρευση της ταινίας για τρία χρόνια από την πρεμιέρα της.

Όλιβερ Τουίστ (Oliver Twist)

Όλιβερ Τουίστ (Oliver Twist)
Ηνωμένο Βασίλειο, 1948, Ασπρόμαυρη
Δράμα, 105’
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιν
Σενάριο: Ντέιβιντ Λιν, Στάνλεϊ Χέινς, Κάρολος Ντίκενς (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Νιούτον, Άλεκ Γκίνες, Κέι Γουόλς, Τζον Χάουαρντ Ντέιβις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ