Κινηματογραφος

Άκη Σακελλαρίου, πώς έγινες υπουργός Εξωτερικών;

Ο αγαπημένος έλληνας ηθοποιός μας μεταφέρει λίγη από την λάμψη του Χόλιγουντ μέσα από τον ρόλο του στην ταινία «The Bricklayer»

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άκης Σακελλαρίου.
Ο Άκης Σακελλαρίου. © Αγγελική Μπιρμπίλη

Άκης Σακελλαρίου - «The Bricklayer»: Ο ηθοποιός μιλά στην ATHENS VOICE για τον ρόλο του ως Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη χολιγουντιανή παραγωγή.

Ο διάσημος ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην ταινία «The Bricklayer», την χολιγουντιανή παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιούνται εδώ και ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη. Ηγείται της έρευνας που προσπαθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων. Στην πλατεία Αριστοτέλους εκτυλίσσεται η σκηνή που ο κ. Σακελλαρίου δίνει μια έντονη ομιλία, η οποία γίνεται εν μέσω διαδηλώσεων και αφορά την CIA και την εμπλοκή της σε υποθέσεις της χώρας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του γίνεται απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του υπουργού, που ενσαρκώνει ο έλληνας ηθοποιός. Ο Άαρον Έκχαρτ, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, προσπαθεί να τον σώσει. Πυροβολισμοί, κυνηγητό, εκρήξεις και σκηνές δράσεις εκτυλίσσονται στην καρδιά της πόλης, με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί από νωρίς για να απολαύσει από κοντά τα γυρίσματα.

Ο Άκης Σακελλαρίου, που βρίσκεται ακόμα στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκτός από τα γυρίσματα της ταινίας, είχε πρεμιέρα με την παράσταση «Οι μάγισσες του Σαλέμ» του Άρθουρ Μίλερ στο Radio City Theatre, μου λέει από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου πως στα 40 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά, πρώτη φορά κάτι παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις μόνο και μόνο από τα γυρίσματα. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και τα media. Η δύναμη που εκπέμπει το star system του Χόλυγουντ ακόμα και σε εμάς, είναι εντυπωσιακή.

Ο ρόλος μου ήταν πολύ μικρός αλλά αρκετά σημαντικός, γιατί ενσαρκώνοντας έναν υπουργό εξωτερικών -όσο μπορώ να αποκαλύψω για το σενάριο - είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει μια δυναμική. Οπότε ελπίζω να πήγε καλά. Φυσικά υπάρχει αγωνία και ανυπομονησία για το αποτέλεσμα, όπως σε κάθε δουλειά».

Ο Άκης Σακελλαρίου στο backstage της ταινίας «The Bricklayer», τα γυρίσματα της οποίας γίνονται στη Θεσσαλονίκη.
Ο Άκης Σακελλαρίου στο backstage της ταινίας «The Bricklayer», τα γυρίσματα της οποίας γίνονται στη Θεσσαλονίκη. © Κώστας Κεχαγιάς

Για την συνεργασία του με την υψηλού βεληνεκούς παραγωγή, τον Φιλανδό σκηνοθέτη Ρένι Χάρλιν και τον πρωταγωνιστή της ταινίας Άαρον Έκχαρτ αναφέρει πως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το πόσο διακριτά είναι τα όρια στη δουλειά του καθενός που εργάζεται στην παραγωγή, από τους φροντιστές, τους μακιγιέζ και τους ηχολήπτες μέχρι τον σκηνοθέτη.

«Το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει σε αυτές τις παραγωγές, το είχα συναντήσει σπουδάζοντας στην Αμερική, είναι ότι ο καθένας ξέρει τα όρια της δουλειάς του. Με αυτή την έννοια, είναι κάτι το οποίο σε ξεκουράζει. Ξέρεις ότι αν είσαι σωστός σε αυτό το οποίο πας να κάνεις, δεν θα έχεις πρόβλημα. Από την άλλη μεριά βέβαια, είναι πολύ δύσκολη και κοπιαστική δουλειά σε ότι αφορά τον χρόνο.

Στην σκηνή που πραγματοποιώ την ομιλία στην πλατεία Αριστοτέλους, έπαιζαν πολλοί κομπάρσοι, πάνω από 500 άτομα, σε ένα γύρισμα που ήταν χρονοβόρο και δύσκολο, με τις καιρικές συνθήκες να μην βοηθούν. Ο σκηνοθέτης Ρένι Χάρλιν, έδειξε τρομερή υποστήριξη στους βοηθητικούς ηθοποιούς. Κάθε φορά που γινόταν μια λήψη, τους έλεγε και κάτι καινούργιο για να τους ενθαρρύνει, να τους κρατήσει ζεστούς και να τους κάνει να αγαπήσουν αυτό το οποίο κάνουν. Πολύ σημαντικό και όμορφος ο τρόπος που προσεγγίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης τη δουλειά του». Μάλιστα, ο Ρένι Χάρλιν, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα της Θεσσαλονίκης, έπλεξε το εγκώμιο του Άκη Σακελλαρίου, ο οποίος μου λέει ταπεινά πως «στο τέλος είπε κάποια πράγματα για εμένα και έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ήταν πολύ ζεστά και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό».

Ο Άκης Σακελλαρίου στο backstage της ταινίας «The Bricklayer», τα γυρίσματα της οποίας γίνονται στη Θεσσαλονίκη.
Ο Άκης Σακελλαρίου στο backstage της ταινίας «The Bricklayer», τα γυρίσματα της οποίας γίνονται στη Θεσσαλονίκη. © Κώστας Κεχαγιάς

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Άαρον Έκχαρτ και η καναδή ηθοποιός Νίνα Ντόμπρεβ. Αν και δεν είχαν στενή συνεργασία in action με τον Έκχαρτ, όπως μου λέει «τα είπαν» στο μακιγιάζ, με τον Αμερικανό ηθοποιό να δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για την κατάσταση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και της υποκριτικής γενικότερα. Όταν του εξήγησε πως στην χώρα μας «οι ηθοποιοί τα κάνουν όλα ταυτόχρονα, θέατρο, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα», εκείνος έμεινε έκπληκτος. Μεγαλύτερη εντύπωση του προκάλεσε μάλιστα το γεγονός πως η παράσταση «Μάγισσες του Σάλεμ», στην οποία συμμετέχει και έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 8/4 στη Θεσσαλονίκη, έχει ανέβει από τον Οκτώβριο.

«Αυτό είναι υπέρ ημών, των Ελλήνων ηθοποιών, ότι δηλαδή εκ των πραγμάτων δουλεύουμε πάρα πολύ στο θέατρο και προσπαθούμε να το προφυλάξουμε. Δυστυχώς, δεν έχουμε τόσο δυνατή κινηματογραφική βιομηχανία, οπότε τα κάνουμε όλα.

Μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις αυτό που κάνεις στο θέατρο και αυτό που κάνεις στον κινηματογράφο, το συζητήσαμε και με τον Έκχαρτ. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε focus σε ένα σήριαλ ή σε μια παραγωγή και να μην χρειαζόταν να τα κάνουμε όλα μαζί. Το θέατρο λόγου χάρη έχει τρομερή ψυχοσωματική κούραση, πολύ μεγαλύτερη από ότι τα γυρίσματα».

Σε ότι αφορά τη σημασία των κινηματογραφικών παραγωγών από το Χόλιγουντ που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη – την γενέτειρα του Άκη Σακελλαρίου και μια πόλη που συνεχίζει να έχει πολύ στενούς δεσμούς- εξηγεί πως «η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη από την οποία τα τελευταία χρόνια είχαν φύγει οι καλλιτεχνικές δυνάμεις και όσες έμειναν προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να καταφέρουν κάποια πράγματα. Τώρα υπάρχει μια σχετική άνθηση αυτών των παραγωγών στην πόλη, που πιστεύω ότι πέρα από τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, θα διαδώσουν και τη Θεσσαλονίκη ως έναν όμορφο προορισμό, όπως της αξίζει να είναι. Η πυξίδα δείχνει προς τη Θεσσαλονίκη».

Μάλιστα, ο ρόλος του σε μια χολιγουντιανή παραγωγή στην πόλη που μεγάλωσε και αγαπά, του δημιουργεί συναισθήματα συγκίνησης. «Θεωρώ ότι ίσως ανοίγει ένα μικρό παραθυράκι σε ένα μεγάλο όνειρο που έχω και εγώ και πάρα πολλοί καλλιτέχνες που έχουμε φύγει από την πόλη, να ξαναγυρίσουμε και να έχουμε μια οργανωμένη παραγωγή. Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν κάποια πράγματα και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε. Μακάρι η Θεσσαλονίκη να μπορέσει να βρει με αυτή τη διάσταση ένα κομμάτι της πολυπολιτισμικότητας που έχει χάσει».


Η παράσταση «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μίλερ στη Θεσσαλονίκη και στο Radio City Theatre για τέσσερις παραστάσεις έως την Κυριακή 17/04. Περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια στο viva.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ