Κινηματογραφος

Να είχαμε τώρα ένα «Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι»

Έχουμε και αδυναμίες, τι να κάνουμε

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαμπίμπ Μπουφάρ και Χαφζιά Χερζί στην ταινία «Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι» του Αμπντελατίφ Κεσίς

Τι Να Δω Σήμερα: Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι (The Secret of the Grain) του Αμπντελατίφ Κεσίς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος με δέκα, παρακαλώ, προβολές σήμερα σε Γαλλικό Ινστιτούτο, Δαναό και Άστορ. Η άνοιξη σε αυτή την πόλη, παραδοσιακά σημαίνει γαλλόφωνο κινηματογράφο και ευτυχώς για όλες και όλους μας φέτος το Φεστιβάλ επέστρεψε με προβολές στις αίθουσες. Η σημερινή επιλογή έρχεται και πάλι από το νόστιμο αφιέρωμα «Βλέποντας έρχεται η όρεξη» καθότι έχουμε και αδυναμίες. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι» του Αμπντελατίφ Κεσίς.

THE SECRET OF THE GRAIN - Official Trailer

Ο Σλιμάν (Χαμπίμπ Μπουφάρ) είναι ένας μετανάστης, εργάτης σε ναυπηγείο της Νότιας Γαλλίας, του οποίου η −πάνω από τριάντα χρόνια− σκληρή δουλειά απειλείται με μείωση ωραρίου και μισθού, ενώ οι καθημερινές δυσκολίες τον καταβάλουν. Το όνειρό του είναι να φτιάξει το δικό του εστιατόριο, ωστόσο τα πενιχρά του οικονομικά και η γαλλική γραφειοκρατία στέκονται εμπόδιο. Με την υποστήριξη της οικογένειάς του και της αραβικής κοινότητας, ο Σλιμάν θα επιχειρήσει να πετύχει τον στόχο του, σερβίροντας κους κους με φρέσκο ψάρι, στους παράγοντες της περιοχής, με σκοπό να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Αμπντελατίφ Κεσίς από τη μεγάλη του επιτυχία «Η Ζωή της Αντέλ» το 2013, οπότε και έγινε παγκοσμίως γνωστός κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Εδώ έχουμε μια από τις καλύτερες ταινίες του 2007, γεμάτη ενέργεια, αναγκαστική οικογενειακή αγάπη, φωνές και δράματα και αληθινό ενδιαφέρον για το φαγητό. Φτιαγμένη από εντελώς γήινα και απλά υλικά, όπως το πιάτο που αποκαλύπτει ο τίτλος, μα γεμάτη ουσία και απαραίτητη για τη γευστική μας παλέτα. Τέσσερα Βραβεία Σεζάρ και Βραβείο FIPRESCI στην Βενετία.

Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι (The Secret of the Grain) του Αμπντελατίφ Κεσίς

Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι (La Graine et le Mulet / The Secret of the Grain)
Γαλλία, 2007, Έγχρωμη
Δράμα, 151’
Σκηνοθεσία: Αμπντελατίφ Κεσίς
Σενάριο: Αμπντελατίφ Κεσίς, Γκαλιά Λακρουά
Πρωταγωνιστούν: Χαμπίμπ Μπουφάρ, Χαφζιά Χερζί, Φαριντά Μπενκχετάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ