Κινηματογραφος

Το «Dune» επικράτησε στην 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ

Αλλά ο Γουίλ Σμιθ έκλεψε την παράσταση

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Dune» του Ντενί Βιλνέβ

Τι Να Δω Σήμερα: «Dune» του Ντενί Βιλνέβ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Και τι δεν είχε η 94η απονομή των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες στο ανανεωμένο και ειδικά διαμορφωμένο Dolby Theater στο Λος Άντζελες. Ανανεωμένο ήταν και το στήσιμο όλης της βραδιάς καθώς, ήταν πλήθος οι αλλαγές στη ροή της τελετής, από τα οκτώ (κυρίως) τεχνικά Όσκαρ που δόθηκαν εκτός αέρα και πριν τη βασική εκδήλωση, μέχρι τις άφθονες live εμφανίσεις των υποψηφίων για την κατηγορία Καλύτερο Τραγούδι, το συνοδευόμενο από gospel χορωδία πάντα συγκινητικό σημείο του In Memoriam και τις πολύ εορταστικές στιγμές με αναφορές σε σημαντικές ταινίες οι οποίες είχαν κάποια επέτειο, όπως «Ο Νονός», το «Pulp Fiction» και το «White Men Can’t Jump». Ανατροπές στις κατηγορίες που επικράτησε το «CODA» το οποίο έφυγε με τρία Όσκαρ και μεγάλος νικητής της βραδιάς το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, το οποίο συγκέντρωσε τα περισσότερα αγαλματίδια, το σύνολο έξι.

DUNE|OFFICIAL TRAILER (greek subs)|Range Entertainment GR

Η ζωντανή σύνδεση με το Λος Άντζελες χάθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της τελετής και έπεσε μαύρο, αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είναι ο λόγος που θα θυμόμαστε αυτή την απονομή για πάντα. Ο Γουίλ Σμι,θ πριν δεχθεί το Όσκαρ του για Α’ Ανδρικό Ρόλο στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, έριξε ένα καθόλου σκηνοθετημένο χαστούκι (που αρχικά φάνηκε σαν δεξί κροσέ - υπενθυμίζουμε πως ο Γουίλ Σμιθ έχει υποδυθεί με μεγάλη επιτυχία τον Μοχάμεντ Άλι) στον Κρις Ροκ για ένα άκομψο αστείο για τη γυναίκα του Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, κάτι που πάγωσε το Dolby Theater, άφησε σαστισμένο και ταπεινωμένο τον Κρις Ροκ και άναυδους όλους του τηλεθεατές ανά τον κόσμο, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού. Με όλα αυτά ακόμα νωπά στη συνείδησή μας, σήμερα βλέπουμε την ταινία «Dune» του Ντενί Βιλνέβ.

Σε ένα ασύλληπτα μακρινό μέλλον, η μοίρα της ανθρωπότητας έχει αλλάξει άρδην. Οι οικογένειες των Ατρειδών και των Χαρκόνεν συγκρούονται για τον έλεγχο του πλανήτη Αράκις ή αλλιώς Dune, από όπου προέρχεται η πιο πολύτιμη ουσία του σύμπαντος, το Άλας, το οποίο παρατείνει τη ζωή και επιτρέπει τα διαστρικά ταξίδια. Ο Τίμοθι Σαλαμέ κρατά τον ρόλο του Πολ Ατρείδης, γόνου της ισχυρής οικογένειας, ο οποίος ηγείται της μάχης εναντίον του Αυτοκράτορα και ταυτόχρονα είναι υποψήφιος για την εκπλήρωση τη προφητείας των Φρέμεν που ζουν στον έρημο πλανήτη, για τον ερχομό του μεσσία, ο οποίος θα τους οδηγήσει στην πραγματική ελευθερία.

Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1965, όπως και το τολμηρό κινηματογραφικό εγχείρημα του Ντέιβιντ Λιντς το 1984. Εντυπωσιακές και επιβλητικές εικόνες ενός μεγαλοπρεπούς οπτικού οράματος και επικών διαστάσεων σινεμά, το οποίο στο σύνολό του συγκροτεί ένα σαφώς πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα από εκείνο του Λιντς. Ο τίτλος “Dune: Part One” ειδοποιεί για τη έλευση του επόμενου δεύτερου επεισοδίου της ιστορίας, ωστόσο το περιεχόμενο της ταινίας ίσως φτάνει και λίγο παρακάτω από το μισό. Μια ταινία αδιαμφισβήτητα φτιαγμένη για τη μεγάλη οθόνη και την απόλαυση της κινηματογραφικής εμπειρίας στην σκοτεινή αίθουσα με άλλους, άγνωστους σε εσένα ανθρώπους. Μια γεύση για την οποία συνεχίζεται και μεγαλώνει ο διάλογος λόγω της έλευσης και καθιέρωσης πλέον της πλατφόρμας, στον τρόπο που το κοινό καταναλώνει ταινίες.

«Dune» του Ντενί Βιλνέβ

Η ταινία «Dune» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Tanweer. Είναι διαθέσιμη στα Apple TV+, Google Play Movies, YouTube και στο Movies Club της Cosmote TV. 

Dune
Η.Π.Α., Καναδάς, 2021, Έγχρωμη
Δράμα / Δράσης / Περιπέτεια, 155’
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Έρικ Ροθ, Ντενί Βιλνέβ, Τζον Σπείθς, Φρανκ Χέρμπερτ (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Τίμοθι Σαλαμέ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζέισον Μομόα, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ζεντάγια, Όσκαρ Άιζακ, Τζος Μπρόλιν, Χαβιέ Μπαρδέμ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ