Κινηματογραφος

Τόνι Έρντμαν: Μια ταινία για όλους τους μπαμπάδες

Το μεγαλειώδες σινεμά της Μάρεν Άντε

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάντρα Χίλερ, Πέτερ Σιμόνισεκ στο «Τόνι Έρντμαν (Toni Erdmann)» της Μάρεν Άντε

Τι Να Δω Σήμερα: «Τόνι Έρντμαν (Toni Erdmann)» της Μάρεν Άντε - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Εβδομάδα Όσκαρ αυτή εδώ που διανύουμε, όπως έχουμε ξανά γράψει, και ποια είναι η καλύτερη περίοδος, αν όχι αυτή, για να θυμηθούμε τις αγαπημένες μας ταινίες που κέρδισαν, αλλά και γιατί όχι κι αυτές που έχασαν ή αδικήθηκαν (καθόλου σπάνιο φαινόμενο στον θεσμό). Στον ατελείωτο κατάλογο των ταινιών, οι οποίες έχουν αποσπάσει τουλάχιστον μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στις 93 προηγούμενες απονομές, σήμερα ξεχωρίζουμε μία φοβερά αγαπημένη μας ταινία. Ένα φιλμ εκεί ψηλά στον αφρό των επιλογών μας, μια ταινία από εκείνες που δεν είναι υπερβολή να πούμε, πως μπορεί να είναι η αιτία για κάποιον θεατή να βγει από την αίθουσα, άλλος άνθρωπος. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Τόνι Έρντμαν» της Μάρεν Άντε.

Toni Erdmann | Official US Trailer (2016)

Η Ινές (Σάντρα Χίλερ) είναι μια γυναίκα καριέρας των τριάντα και κάτι, η οποία ζει στο Βουκουρέστι και είναι στη μέση της συμφωνίας ενός επικερδούς συμβολαίου για λογαριασμό πετρελαϊκής εταιρίας. O Γουίνφρεντ (Πέτερ Σιμόνισεκ) είναι ο μεσήλικας πατέρας της, ο οποίος έχει σαν συνήθεια να κάνει φάρσες και να υποδύεται ρόλους, αποφασίζει να επισκεφθεί την κόρη του χωρίς προειδοποίηση.

Ίσως η καλύτερη ταινία του 2016, της χρονιά που το «La La Land» σάρωνε ό,τι υπήρχε και ο κοινωνικός ρεαλισμός του Κεν Λόουτς, νικούσε κατά κράτος το σουρεαλιστικό σύμπαν της Μάρεν Άντε. Μία από τις ωραιότερες ιστορίες πατέρα-κόρης στον κινηματογράφο και σίγουρα η πιο ασυνήθιστη που έχεις δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Απρόβλεπτη κωμωδία και μεγαλειώδες σινεμά, είναι αδύνατο μετά από αυτή την ταινία να μπορέσεις να διώξεις την αίσθηση πως κάτι έχει μετακινηθεί μέσα σου. Ένα σπάνιο διαμάντι του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και μια μοναδική αφήγηση επάνω στο όχι και τόσο δημοφιλές, μα περίπλοκο θέμα της απόστασης στη σχέση μεταξύ πατέρα και ενήλικης κόρης. Θέλει πολλή δεξιοτεχνία για να δείξεις την ατσαλοσύνη αυτής της δυναμικής και η Γερμανίδα σκηνοθέτις τη διαθέτει όλη. Μια ταινία που σχεδόν σε αναγκάζει να επαναπροσδιορίζεις τί είναι σημαντικό. Έξοχες ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα, Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Τόνι Έρντμαν (Toni Erdmann)» της Μάρεν Άντε

Η ταινία «Τόνι Έρντμαν» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Seven Films. Είναι διαθέσιμη στο Cinobo. 

Τόνι Έρντμαν (Toni Erdmann)
Γερμανία, Αυστρία, Μονακό, Ρουμανία, Γαλλία, Ελβετία, 2016, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία, 162’
Σκηνοθεσία: Μάρεν Άντε
Σενάριο: Μάρεν Άντε
Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Χίλερ, Πέτερ Σιμόνισεκ, Ίνγκριντ Μπισού

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ